Új fegyvert kapott az MNB: ekkor jöhet a következő szigorítás a hiteleknél

Új fegyvert kapott az MNB: ekkor jöhet a következő szigorítás a hiteleknél
2023. 01. 12., 11:41

A jegybanktörvény év végi módosítása újabb jogosítványokat ad a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a hitelezési feltételek szigorítására. Ha a magas kamatok miatt hosszabb futamidőt választanak az ügyfelek, a jegybank bevetheti az új fegyvert – tudta meg a Bank360.hu.

Tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés a jegybanktörvény módosításait. A jogszabály számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely szélesebb körben érinti a magyar lakosságot. Ezek egyike az adósságfék-szabályok kibővítése.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megelőzési céllal, a fellendülő hitelezés egészséges szerkezetének fenntartása érdekében, Európában az elsők között vezetett be kötelező érvényű, átfogó adósságfék-szabályokat 2015-ben. Az adósságfék-rendelet mind az adósok jövedelmének, mind a fedezetek értékének „kifeszítettségére” korlátokat állapított meg a hitelfedezeti mutató (HFM) és a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) értékére.

Utóbbi azt határozza meg, hogy a hitelfelvevőknek maximum mekkora lehet a törlesztőrészlete a havi jövedelmükhöz képest a fogyasztási hitelek (köztük a személyi kölcsönök) és a jelzáloghitelek esetében.

Többször változtak már a szabályok

Az MNB folyamatosan vizsgálja a hitelpiac alakulását, az adósságfék-szabályok hatékonyságát, valamint a piaci szereplők visszajelzéseit, amelyek alapján szükség esetén változtat a korlátokon. Ennek keretében az elmúlt években többször módosultak a szabályok, például a változó kamatozású jelzáloghitelek többlet kockázatainak figyelembevétele érdekében.

A jegybank úgy látja, a lakossági hitelezés jelenleg látható és rövid távon vélhetően fennmaradó lassulására tekintettel az adósságfék limitek kellően tág teret hagynak a kölcsönfelvevők és a bankok számára, nem gátolják a háztartások egészséges hitelezését.

„Ennek megfelelően a hitelfelvételi lehetőségek szabályozói úton való érdemi lazítására vagy szigorítására sincs szükség jelenleg” – közölték a Bank360.hu-val.

Akkor vezetik be, ha túl sokan vesznek fel hitelt túl hosszú futamidőre

A jegybanktörvény módosítása egy olyan eszközt ad az MNB kezébe, amelyet már több országban is bevezettek, ez alapján az MNB a jövőben a JTM és HFM előírások mellett a jövedelem arányában a teljes adósság mértékére vonatkozó limitet is alkalmazhat.

Az új eszköz egyik tipikus alkalmazási esete, amikor a hitelfelvevők egyre nagyobb hitelösszegek és hosszabb futamidők mellett adósodnak el, hogy a törlesztőrészleteket alacsonyan tartsák a JTM-szabályozásnak való megfelelés érdekében – magyarázta az MNB. Az alkalmazás ütemezéséről és kalibrációjáról a piaci szereplőkkel egyeztetve, a hitelezési kockázatok alakulásának függvényében az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa dönthet majd.

Az MNB feltehetően azt vizsgálja, hogy vajon a fogyasztási és lakáshiteleknél tapasztalható-e a JTM-korlát közeli hitelezés növekedése, valamint ezzel egyidejűleg a futamidők hosszabbodása.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS