Tudja, hogy a zöldhitelből felújított ingatlant hogyan értékesítheti?

2021. 11. 11., 09:15

A KSH idei első féléves elemzése alapján a folyósított lakáshitelek céljai közül egyre nagyobb teret nyernek a felújítási projektek. Nagyban hozzájárulhatott ehhez a koronavírus miatti bezártság, és így a komfortérzet növelése, valamint a január óta elérhető új otthonfelújítási támogatás és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitel. A saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelő családok így akár 3 millió forint vissza nem térítendő hozzájárulást is kaphatnak az államtól lakásfelújításukhoz. A Duna House Pénzügyek szakértői összegyűjtötték az otthonfelújítási támogatás főbb kritériumait, és tisztázták a hozzájuk kapcsolódó tévhiteket.

anuári bevezetése óta több mint 30 milliárd forintnyi otthonfelújítási támogatást igényeltek a Magyar Államkincstártól (MÁK), ehhez kapcsolódóan pedig – az MNB adatai alapján – 24 milliárd forintnyi kamattámogatott, otthonfelújítási kölcsönre szerződtek le az ügyfelek idén február-június között. Egyértelműen látszik tehát az új családtámogatási forma piacserkentő hatása, amit a KSH statisztikái is alátámasztanak: a korszerűsítési, bővítési célú hitelek aránya (10%) 5 százalékponttal nőtt 2021 első félévében 2020 azonos időszakához képest, az e célból folyósított kölcsönök 42%-a pedig a gyermekeseknek szánt, otthonfelújítási hitelhez kapcsolódik.

Hiába jelentős az érdeklődés a támogatás és a kölcsön iránt, sokakban még mindig tévhitek élnek ezen pénzügyi termékekkel kapcsolatban. Ezért fordulhat elő az is, hogy az igénylések több mint 10%-ában visszautasítják a támogatási kérelmeket" – árulta el Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője. A szakértők megfogalmazták a 4 legfőbb kritériumot és a hozzájuk kapcsolódó tévhiteket.

I. Csak használt ingatlanra igényelhető az otthonfelújítási támogatás, de az újépítésű ingatlan vásárlás után már használtnak számít

Már meglévő, illetve most vásárolt ingatlanra egyaránt igényelhetik az ügyfelek a támogatást. Vásárlás esetében használt vagy újépítésű lakással, házzal is lehet pályázni, sőt, építkezés során is benyújtható az igénylés. Mindössze a támogatásra való jogosultság időpontja datálódik máshogyan. Míg vételnél az ügyfél azonnal igényelheti is az otthonfelújítási támogatást, amint bejegyezték tulajdonjogát az ingatlanra, addig építkezésnél ez csak a használatba vételi engedély után történhet meg – addig a számlákat sem érdemes gyűjteni a különböző munkálatokról.

II. Az igénylőnek legalább egy éve az adott ingatlanban kell élnie

Ez csak részben igaz, van ugyanis három kivétel a szabály alól

1. A családban a nő legalább 12 hetes magzatával várandós, vagy a gyermek – aki után igénylik a támogatást – még nem töltötte be az első életévét.

2. Az igénylő az adott lakás tulajdonjogát a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül, vásárlás, ajándékozás vagy öröklés útján szerezte meg.

3. Saját telekre való építkezés esetén az ingatlan lakóházzá minősítése, ingatlan-nyilvántartási bejegyzése a mérvadó, nem pedig a telek tulajdonszerzési dátuma vagy a szerződéskötés időpont.

III. A felújított ingatlan értékesítése

A Zöldhitellel ellentétben, az otthonfelújításhoz kapcsolódó támogatás és kedvezményes kölcsön esetében a kormányrendelet nem tartalmaz előírásokat, korlátozásokat a felújított ingatlan értékesítésére vonatkozóan. Sőt, az eladott ingatlanra akár az új tulajdonos is megigényelheti ezt a fajta állami hozzájárulást – de csak akkor, ha a vevő nem a hozzátartozója az eladónak, vagyis az előző igénylőnek

IV. A támogatás folyósítása előtt gyűjtött számlák nem nyújthatók be elszámolásr

Minden olyan – akár korábban kiállított – számla benyújtható igazolásként az otthonfelújítási támogatáshoz, amelyek megfelelnek a feltételeknek. A Duna House Pénzügyek szakértői azonban javasolják, hogy a kritériumokról a választott hitelintézettel – vagy az ügyüket képviselő pénzügyi tanácsadóval – is egyeztessenek az ügyfelek, mielőtt beadnák a bank felé történő elszámoláshoz. Fontos azt is kiemelni, hogy a számlagyűjtéshez nem szükséges, hogy az igénylő be legyen jelentkezve az adott ingatlanba, elég a kérelem beadására teljesülnie a lakóhellyel kapcsolatos elvárásoknak.

Emellett a felújítási támogatás esetében is felhasználhatók azok a számlák, amelyeket a korábban megkötött, LTP megtakarítások elköltéséről állítottak ki. A falusi CSOK keretein belül keltezett felújítási, bővítési vagy korszerűsítési számlákat azonban nem lehet egyúttal az otthonfelújítási támogatás során is elszámoltatni.

Kamattámogatott hitellel is segítik az otthonfelújítást

Február 1-jével új, kamattámogatott felújítási hitelt is piacra dobtak, ami kizárólag a lakásfelújítási támogatáshoz igényelhető, a legalább egy gyermeket nevelő vagy babát váró családok részéről. A kölcsönt speciális állami kamattámogatással, fix, maximum 3 százalékos kamattal nyújtják a pénzintézetek, legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig, maximum 10 éves futamidőre. A hitel jelzálogalapú, vagyis Ingatlanfedezet szükséges hozzá, összegét pedig automatikusan csökkenti majd az utólagosan folyósított, legfeljebb 3 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás. A havi törlesztő részlet is igen kedvező, akár a teljes, akár feleakkora kölcsönnel számolunk.

Ha például a családban mindkét fél keresőképes, és átlag nettó bérezésben részesül, tehát 290.200 forintot kapnak kézhez fejenként, akkor is 580.400 forint a háztartás keresete egy hónapban. Ebből mindössze 58.000 forintot kellene visszafizetni havonta, 10 évig, 6 milliós hitel esetén, és 29.000 forintot, ha csak 3 milliót igényel meg az ügyfél. Pozitív elbírálás esetén a 3 milliós otthonfelújítási támogatást automatikusan betörlesztik a támogatott otthonfelújítási hitel tőketartozásába, ezáltal automatikusan csökken a törlesztőrészlet és a hiteltartozás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.
2024-04-19 14:10:00
Április 18-án este tartották Siemens Media Award 2024 hazai díjátadóját, amelyen a technológia területén különösen magas színvonalon alkotó újságírók, illetve tartalomkészítők munkáját ismerték el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.