Tudja, hogy a zöldhitelből felújított ingatlant hogyan értékesítheti?

2021. 11. 11., 09:15

A KSH idei első féléves elemzése alapján a folyósított lakáshitelek céljai közül egyre nagyobb teret nyernek a felújítási projektek. Nagyban hozzájárulhatott ehhez a koronavírus miatti bezártság, és így a komfortérzet növelése, valamint a január óta elérhető új otthonfelújítási támogatás és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitel. A saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelő családok így akár 3 millió forint vissza nem térítendő hozzájárulást is kaphatnak az államtól lakásfelújításukhoz. A Duna House Pénzügyek szakértői összegyűjtötték az otthonfelújítási támogatás főbb kritériumait, és tisztázták a hozzájuk kapcsolódó tévhiteket.

anuári bevezetése óta több mint 30 milliárd forintnyi otthonfelújítási támogatást igényeltek a Magyar Államkincstártól (MÁK), ehhez kapcsolódóan pedig – az MNB adatai alapján – 24 milliárd forintnyi kamattámogatott, otthonfelújítási kölcsönre szerződtek le az ügyfelek idén február-június között. Egyértelműen látszik tehát az új családtámogatási forma piacserkentő hatása, amit a KSH statisztikái is alátámasztanak: a korszerűsítési, bővítési célú hitelek aránya (10%) 5 százalékponttal nőtt 2021 első félévében 2020 azonos időszakához képest, az e célból folyósított kölcsönök 42%-a pedig a gyermekeseknek szánt, otthonfelújítási hitelhez kapcsolódik.

Hiába jelentős az érdeklődés a támogatás és a kölcsön iránt, sokakban még mindig tévhitek élnek ezen pénzügyi termékekkel kapcsolatban. Ezért fordulhat elő az is, hogy az igénylések több mint 10%-ában visszautasítják a támogatási kérelmeket" – árulta el Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője. A szakértők megfogalmazták a 4 legfőbb kritériumot és a hozzájuk kapcsolódó tévhiteket.

I. Csak használt ingatlanra igényelhető az otthonfelújítási támogatás, de az újépítésű ingatlan vásárlás után már használtnak számít

Már meglévő, illetve most vásárolt ingatlanra egyaránt igényelhetik az ügyfelek a támogatást. Vásárlás esetében használt vagy újépítésű lakással, házzal is lehet pályázni, sőt, építkezés során is benyújtható az igénylés. Mindössze a támogatásra való jogosultság időpontja datálódik máshogyan. Míg vételnél az ügyfél azonnal igényelheti is az otthonfelújítási támogatást, amint bejegyezték tulajdonjogát az ingatlanra, addig építkezésnél ez csak a használatba vételi engedély után történhet meg – addig a számlákat sem érdemes gyűjteni a különböző munkálatokról.

II. Az igénylőnek legalább egy éve az adott ingatlanban kell élnie

Ez csak részben igaz, van ugyanis három kivétel a szabály alól

1. A családban a nő legalább 12 hetes magzatával várandós, vagy a gyermek – aki után igénylik a támogatást – még nem töltötte be az első életévét.

2. Az igénylő az adott lakás tulajdonjogát a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül, vásárlás, ajándékozás vagy öröklés útján szerezte meg.

3. Saját telekre való építkezés esetén az ingatlan lakóházzá minősítése, ingatlan-nyilvántartási bejegyzése a mérvadó, nem pedig a telek tulajdonszerzési dátuma vagy a szerződéskötés időpont.

III. A felújított ingatlan értékesítése

A Zöldhitellel ellentétben, az otthonfelújításhoz kapcsolódó támogatás és kedvezményes kölcsön esetében a kormányrendelet nem tartalmaz előírásokat, korlátozásokat a felújított ingatlan értékesítésére vonatkozóan. Sőt, az eladott ingatlanra akár az új tulajdonos is megigényelheti ezt a fajta állami hozzájárulást – de csak akkor, ha a vevő nem a hozzátartozója az eladónak, vagyis az előző igénylőnek

IV. A támogatás folyósítása előtt gyűjtött számlák nem nyújthatók be elszámolásr

Minden olyan – akár korábban kiállított – számla benyújtható igazolásként az otthonfelújítási támogatáshoz, amelyek megfelelnek a feltételeknek. A Duna House Pénzügyek szakértői azonban javasolják, hogy a kritériumokról a választott hitelintézettel – vagy az ügyüket képviselő pénzügyi tanácsadóval – is egyeztessenek az ügyfelek, mielőtt beadnák a bank felé történő elszámoláshoz. Fontos azt is kiemelni, hogy a számlagyűjtéshez nem szükséges, hogy az igénylő be legyen jelentkezve az adott ingatlanba, elég a kérelem beadására teljesülnie a lakóhellyel kapcsolatos elvárásoknak.

Emellett a felújítási támogatás esetében is felhasználhatók azok a számlák, amelyeket a korábban megkötött, LTP megtakarítások elköltéséről állítottak ki. A falusi CSOK keretein belül keltezett felújítási, bővítési vagy korszerűsítési számlákat azonban nem lehet egyúttal az otthonfelújítási támogatás során is elszámoltatni.

Kamattámogatott hitellel is segítik az otthonfelújítást

Február 1-jével új, kamattámogatott felújítási hitelt is piacra dobtak, ami kizárólag a lakásfelújítási támogatáshoz igényelhető, a legalább egy gyermeket nevelő vagy babát váró családok részéről. A kölcsönt speciális állami kamattámogatással, fix, maximum 3 százalékos kamattal nyújtják a pénzintézetek, legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig, maximum 10 éves futamidőre. A hitel jelzálogalapú, vagyis Ingatlanfedezet szükséges hozzá, összegét pedig automatikusan csökkenti majd az utólagosan folyósított, legfeljebb 3 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás. A havi törlesztő részlet is igen kedvező, akár a teljes, akár feleakkora kölcsönnel számolunk.

Ha például a családban mindkét fél keresőképes, és átlag nettó bérezésben részesül, tehát 290.200 forintot kapnak kézhez fejenként, akkor is 580.400 forint a háztartás keresete egy hónapban. Ebből mindössze 58.000 forintot kellene visszafizetni havonta, 10 évig, 6 milliós hitel esetén, és 29.000 forintot, ha csak 3 milliót igényel meg az ügyfél. Pozitív elbírálás esetén a 3 milliós otthonfelújítási támogatást automatikusan betörlesztik a támogatott otthonfelújítási hitel tőketartozásába, ezáltal automatikusan csökken a törlesztőrészlet és a hiteltartozás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS