Több mint 130 ember lakhatási gondjain segített enyhíteni az Erste

2021. 02. 16., 13:30

Huszonhat család, több mint 130 ember lakhatási gondjain enyhített az Erste Social Housing programjának segítségével a Habitat for Humanity Magyarország és az Utcáról Lakásba! Egyesület az elmúlt évben. A lakhatási szegénység enyhítését célzó, bizonyított magyar civil projektek felkarolása mellett az Erste Social Banking a járványhelyzet alatt is szélesíteni tudta tevékenységi körét: nem csak támogatásokkal, de azzal is, hogy kedvező feltételekkel hiteleket és számlavezetési lehetőséget kínált a társadalmilag hasznos vállalkozásoknak.

A járványhelyzet okozta nehézségek ellenére sikeres évet zárt az Erste Social Banking. A bank méltó lakhatást támogató programja a stratégiai partnereiként működő két civil szervezet, a Habitat for Humanity Magyarország és az Utcáról Lakásba! Egyesület segítségével országszerte 26 család, összesen több mint 130 ember lakhatási kihívásain segített. A bank tavaly indította útjára a programot a magyar társadalom egyik legégetőbb problémájára, a lakhatási szegénység terjedésére reagálva.

Magyarországon mintegy 2-3 millió embert érint valamilyen formában a lakásszegénység: ennyien élnek lakhatás és fedél nélkül, illetve megfizethetőségi, lakásminőségi és energiahatékonysági, területi vagy jogi szempontból az átlagosnál rosszabb, kiszolgáltatottabb helyzetben. „A bankok hitelt adnak a lakhatásra, az Erste azonban ennél tovább kívánt menni, és hitet szeretett volna adni családoknak arra, hogy minőségibb életet is lehet élni" – mondta Szalay Orsolya, a Erste Bank Hungary Social Banking területének vezetője. Kiemelte: az Erste Bank alapításának célja kétszáz éve az volt, hogy az egyházközösség legszegényebb tagjainak segítsen a jólét megteremtésében, vagyis a takarékoskodásban. Ez a cél ma is változatlan, hiszen a bank – immár régiós szinten – kíván részt venni a jólét kiterjesztésében, jelentsen ez pénzügyi tanácsadást, edukációt vagy közvetlen segítségnyújtást.

Az Erste Csoport elkötelezett azok támogatása mellett, akikben csak kevesen hisznek, és segíteni szeretne ezeknek az embereknek a gazdasági fejlődésben és a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben. Ezért a pénzintézet a Social Banking programjának keretében olyan szervezeteknek, alapítványoknak nyújt segítséget, akiket a kereskedelmi bankok pusztán üzleti megfontolásból nem tekintenének célközönségüknek. A bank nem csak pénzt, támogatást ad. A civil szervezeteknek, társadalmilag hasznos vállalkozásoknak kedvező számlavezetési csomagot, valamint megfizethető, uniós garanciával rendelkező hitelt is kínál. A bank tavaly ezen a területen rendkívüli növekedést tapasztalt, mintegy 40 szervezetnek folyósította az EU-garantált (EASI) hitelt, és immáron több mint 240-nek vezeti a számláját. A segítségnyújtás azonban nem csak pénzbeli: olyan edukációs programok, stratégiai és pénzügyi képzések nyújtása is a cél, amelyekkel az érintett szervezetek nemcsak időszakosan javíthatnak a működésükön, hanem hosszútávon segíthet nekik a fennmaradásukhoz szükséges profitot előállítani.

A Social Housing program keretében ezért a két együttműködő partnerrel az Erste közösen alakított ki projekteket a fenntarthatóság jegyében. A Habitat for Humanity Magyarország TÁMASZ programja azoknak a főként többgyermekes családoknak segít, akiknél a lakás állapota lehetetlenné teszi, hogy otthonként lehessen azt használni, vagy valamilyen váratlan esemény miatt kis értékű, gyors segítségre van szükségük. Az Utcáról Lakásba! Egyesület pedig Szociális Lakásügynökségével üresen álló, vagy hosszabb távra felajánlott lakásokat – megfelelő garanciák mellett – szociális bérlakásként ad bérbe rászorulóknak.

A támogatási programok az idén is folytatódnak – zárul a pénzintézet közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS