Társadalmilag hasznos vállalkozásokat segít az Erste Csoport

2021. 03. 23., 10:00

Kamattámogatott hitellel segíti az Erste Csoport a társadalmilag hasznos vállalkozásokat Kelet-Közép-Európában a koronavírus-járvány alatt.

Az Erste Csoport Social Banking programja keretében azzal is segítséget nyújt a Kelet-Közép-Európában működő, társadalmilag hasznos munkát végző vállalkozásoknak, hogy olyan sürgősségi forgóeszközhitelt nyújt számukra, melynél a kamatot az Erste Alapítvány állja 2021-ben.

Az eredetileg 2020. májusában indított finanszírozási lehetőség célja a nonprofit szervezetek, elsősorban az egészségügyi és szociális ellátás terén működő vállalkozások támogatása. A szervezetektől érkező igényekre válaszul az Erste Csoport 2021. szeptemberéig meghosszabbította a programot. A sürgősségi forgóeszközhitelekkel együtt az Erste Csoport 2020-ban 14 millió euró kölcsönt helyezett ki több mint száz társadalmilag hasznos vállalkozás számára.

„Mivel a koronavírus-válság továbbra is negatív hatással van a nonprofit szervezetek működésére, úgy határoztunk, hogy meghosszabbítjuk a helyi bankjainkon keresztül rendelkezésre álló, 25 millió eurós hitelprogramot. A program keretében kihelyezett hitelek kamatát 2021-ben – csakúgy, mint 2020-ban – az Erste Alapítvány állja” – mondta Peter Surek, az Erste Csoport Social Banking program fejlesztéséért felelős igazgatója.

„Számos nonprofit szervezet lehetőségként kezelte a válságot és erőfeszítéseket tett például a digitalizáció terén, új megrendelések után nézett, vagy éppen új finanszírozási formákat keresett. Mások számára ugyanakkor ez az időszak elsősorban válságként jelentkezik. Ezért döntöttünk úgy, hogy segítséget nyújtunk a civil szervezetek számára a kamatterhek viselésében. Munkájuk létfontosságú ahhoz, hogy biztosítható legyen a társadalom teljes talpra állása a koronavírus-járványt követően" – fogalmazott Mario Catasta, az Erste Alapítvány igazgatóságának elnöke.

„Az Erste Bank Hungary Social Banking programja büszke az ügyfeleire, akik nem csak kitartanak a céljaik mellett, hanem bátrak vállalkozni is a nehéz időkben. Az Erste Social Banking partnerként segítette őket a Covid-hitellel, amely kamatvisszatérítéssel támogatta a szervezetek pénzügyeit” – tette hozzá Szalay Orsolya, az Erste Bank Social Banking vezetője.

A társadalmilag hasznos vállalkozások arra használták a kamatmentes hitelt, hogy még a koronavírus-járvány alatt is biztosítani tudják közösségük legkiszolgáltatottabb csoportjainak támogatását.

„A védőfelszerelések, valamint a működéshez szükséges földművelési és építési anyagok beszerzése nagy anyagi megterhelést jelentett számunkra. A kamatmentes hitelnek köszönhetően azonban sikerült a farmon élő és dolgozó mintegy 40 ember ellátását biztosítani a járvány alatt, miközben el tudtuk kerülni a koronavírus-fertőzést. Emellett folytattuk egy újabb, a fogyatékos gyerekekkel élő családok fogadására szolgáló vendégház építését” – mondta Miklós Gabriella, a magyarországi Szimbiózis Alapítvány képviselője.

„Szociális vállalkozásként az a célunk, hogy hozzájáruljunk az élelmiszer-önállósághoz, a diákok szakképzéséhez, a fogyatékos és kiszolgáltatott helyzetben lévők alkalmazásához, valamint a regionális fejlesztésekhez is. A kamatmentes hitelnek köszönhetően el tudtuk kerülni a cash-flow-val kapcsolatos extra költségeket, valamint továbbfejleszthettük vállalkozásunkat még a világjárvány alatt is” – mondta Milan Vano, a szlovák Agro – drevinový ekosystém BBSK, s.r.o ügyvezető igazgatója.

„A kamatmentes hitel segítségével át tudtuk alakítani és fel tudtuk szerelni Fiatalok Képzési Központunkat és minden kunát arra fordítottunk, hogy javítsunk helyi közösségünk legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő csoportjainak életminőségén" – jelentette ki Vlado Odribožić, a horvát Pozitiva Samobor vezetője.

A feltételeknek megfelelő ügyfelek az Erste Csoport helyi leánybankjainak Social Banking programja keretében igényelhetik a kamatmentes hitelt.

Jelentős eredményeket ért el az Erste Csoport Social Banking programja

Az Erste Csoport Social Banking programja támogatást nyújt kezdő vállalkozók, mikrovállalatok, társadalmilag hasznos munkát végző szervezetek és nehéz anyagi helyzetben lévő egyének számára. A kelet-közép-európai régió szociális területének úttörő és vezető bankjaként az Erste Csoport már eddig is közel 380 millió eurót helyezett ki mintegy 20 ezer hitelszerződés keretében mikrovállalatok, kezdő vállalkozók és szociális szervezetek számára. Social Banking tevékenységével az Erste Csoport több mint 35 ezer ügyfél számára nyújtott pénzügyi, képzési és mentorálási segítséget, emellett közreműködött több mint 45 ezer kelet-közép-európai munkahely létrehozásában és megőrzésében is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS