Széchenyi GO! hitelek: itt a friss banki körkép

Széchenyi GO! hitelek: itt a friss banki körkép
2021. 07. 22., 15:30

Már elérhető a Bank360 oldalán az új Széchenyi GO! konstrukciókat is összehasonlító hitelkalkulátor, s mivel a legtöbb nagybank már elindult az új hiteltípusokkal, érdemes lehet kalkulálni és mihamarabb megkezdeni az igénylési folyamatot.

Július elsején startolt el a KAVOSZ Széchenyi Kártya Újraindítási Programja, amely az elmúlt hónapokban elérhető Széchenyi Kártya Plusz hitelprogram folytatásának is tekinthető. Az öt új GO! kölcsön mellett a korábban elérhető Széchenyi-hitelek közül is megmaradt pár, a Munkahelymegtartó hitel azonban már nem elérhető. A fizetendő ügyleti kamat 0 és 0,5 százalék között van, tehát kifejezetten alacsony – az állami kamattámogatás mértéke azonban emelkedett a Plusz típusú hitelekhez képest.

Már elérhető a Bank360 oldalán az új Széchenyi GO! konstrukciókat is összehasonlító hitelkalkulátor, s mivel a legtöbb nagybank már elindult az új hiteltípusokkal, érdemes lehet kalkulálni és mihamarabb megkezdeni az igénylési folyamatot. Az új konstrukciókról röviden a következőket érdemes tudni.

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!: folyószámlahitel fix, 0,1 százalékos nettó ügyleti kamattal, legfeljebb 100 millió forintig igényelhető;
  • Széchenyi Likviditási Hitel Plusz: szabadon felhasználható forgóeszközhitel fix, 0,2 százalékos nettó ügyleti kamattal, maximum 250 millió forintig, 3 éves futamidőre igényelhető;
  • Széchenyi Beruházási Hitel GO!: beruházási hitel fix, 0,5 százalékos nettó ügyleti kamattal, akár 1 milliárd forintig, 10 éves futamidőre igényelhető;
  • Széchenyi Turisztikai Kártya GO!: a turisztikai ágazat vállalkozásait célzó, kamatmentes turisztikai kártyával akár 250 millió forint is igényelhető, legfeljebb 3 évre;
  • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!: az agrár-vállalkozásokat célzó beruházási hitel keretében pedig akár 1 milliárd forint hitelösszeg is igényelhető, legfeljebb 10 éves futamidőre, fix, 0,5 százalékos nettó ügyleti kamat mellett.

Milyen Széchenyi-hiteleket lehet most felvenni?

A legtöbb nagybank már elindult az új Széchenyi GO! konstrukciókkal. Az alapfeltételek mindenhol megegyeznek, eltérések azonban lehetnek a bankok között, például a maximálisan igényelhető hitelösszeget, a szerződésmódosítással kapcsolatos költségeket vagy a bankszámladíjakat tekintve. Emellett már az is látszik, hogy a bankok egy része nem indult el júliusban mind az öt új Széchenyi GO! hitellel, csak ezeknek egy részével.

A Budapest Bank mind az öt új konstrukcióval elindult. A maximálisan igénybe vehető hitelösszeg a kisvállalati szektorban 75 millió forint, a nagyobb vállalkozások ennél magasabb összegű hitelt is igényelhetnek.

A CIB Bank három új Széchenyi-hitel konstrukcióval indult el: Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel, a Széchenyi Újraindítási Likviditási Hitel és a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel érhető el a banknál. A likviditási hitelnél a maximálisan igényelhető 250 millió forintos hitelösszeg nem minden vállalkozás számára elérhető, ugyanis a bank által kisvállalkozói szegmensbe sorolt ügyfelek legfeljebb 100 millió forintos hitelhez juthatnak hozzá, az új típusú beruházási hitelből pedig nem részesülhetnek a CIB-nél.

Az Erste Bank is három konstrukcióval indult el júliusban az újraindítási hitelek közül, melyek az alábbiak:

– Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel,
– Széchenyi Újraindítási Likviditási Hitel,
– Széchenyi Turisztikai Kártya Újraindítási Folyószámlahitel.

Az Erste Banknál a maximálisan igénybe vehető hitelösszeg 75 millió forint mindhárom konstrukciónál. Az Erste akcióval várja a vállalkozókat, egészen augusztus végéig: ajándék MOL üzemanyag ajándékkártyát adnak a bankhoz 2021. július 5. és augusztus 31. között beérkezett Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel kérelmek esetén. A kedvezményt azok tudják kihasználni, akik a maximum, két éves futamidőre kötik meg a hitelszerződést.

Az MKB Bank is mind az öt új Széchenyi GO! konstrukcióval elindult július elején, és ők is a maximálisan elérhető hitelösszeget kínálják a vállalkozásoknak. Ezzel egyidőben felfüggesztették a korábbi Széchenyi Plusz hitelek értékesítését.

Az OTP Banknál a Széchenyi Kártya Újraindítási Program mind az öt eleme elérhető, és minden esetben a KAVOSZ által megjelölt maximum hitelösszeg igénylésére van lehetőség. Ezek mellett a Széchenyi Kártya Program korábban induló elemei, a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és az Agrár Széchenyi Kártya is igényelhető az OTP Banknál.

A Raiffeisen Bank az új típusú Széchenyi-hitelek közül a beruházási hitellel, a folyószámlahitellel, illetve a likviditási hitellel indult el júliusban. A folyószámlahitel igénylésénél a Raiffeisen Bank néhány ezer forinttal kevesebbet számol fel a hitelbírálatért: míg a KAVOSZ tájékoztatása szerint ennek a költsége 30-280 ezer forint között van, a Raiffeisen Banknál 26-276 ezer forint közötti összeggel kell számolni. A Sberbank mind az öt új konstrukcióval elindult, és lehetőség van a KAVOSZ által megjelölt maximális hitelösszegek kihasználására - abban az esetben természetesen, ha a vállalkozás minden szükséges feltételnek megfelel. Az újraindítási hitelek mellett továbbra is elérhető a banknál az Agrár Széchenyi Kártya is.

A Takarékbank is elindult mind az öt új konstrukcióval. A folyószámlahitel esetén a maximálisan igényelhető hitelösszeg maximum 100 millió forint, de fontos figyelembe venni, hogy a KAVOSZ üzletszabályzata alapján a hitel nem lehet több, mint a 2019. vagy 2020. évi bérköltség kétszerese vagy a 2019-re vonatkozó teljes évi árbevétel 25 százaléka. A likviditási hitelre és a turisztikai hitelre ugyanez a feltétel vonatkozik, azzal a különbséggel, hogy a maximálisan igényelhető hitelösszeg 250 millió forint. A beruházási hitelnél az igényelhető összeg 500 ezer forint és 1 milliárd forint között van, emellett az igénylőnek a tervezett beruházás összköltsége minimum 10 százalékának megfelelő saját erővel szükséges rendelkeznie. Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelnél a minimálisan felvehető hitelösszeg 1 millió forint, a maximum pedig 1 milliárd forint, illetve ennél a konstrukciónál is elvárás a legalább 10 százalékos önerő.

Az UniCredit Bank is mind az öt új típusú kölcsönnel elindult július közepén.

Érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, mert lehetnek eltérések

A kamatra és a kamattámogatásra vonatkozó feltételek minden banknál megegyeznek a Széchenyi-hiteleknél, viszont az egyéb költségekben, például a számlavezetési díjak terén lehetnek eltérések a bankok között, ezért érdemes összehasonlítani az ajánlatokat. Ezt egyszerűen megtehetjük a Bank360 Széchenyi-hitel kalkulátorával, miután megadtuk a felvenni kívánt hitelösszeget, a futamidőt és a vállalkozás éves nettó árbevételét. 25 millió forintos folyószámlahitel igénylése esetén, 100 millió forint éves árbevétellel számolva, a két éves futamidő végén a visszafizetendő összeg 25 342 500 forintra jön ki – ezt ennél a konstrukciónál egy összegben kell törleszteni, ebben nincs különbség a bankok között, hiszen a nettó ügyleti kamat és a futamidő maximális hossza is adott. A számladíjakat tekintve azonban jelentős lehet az eltérés: az éves díj ekkora bevételnél az egyik banknál 300 ezer forint alatt marad, míg egy drágább bankot választva akár a 370 ezer forintot is meghaladhatja – összességében tehát egyáltalán nem mindegy, hogy melyik banknál igényeljük a kedvező vállalati hitelt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 02., 13:23
A Via Credit pályázati tanácsadó öt közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségre hívja fel a vállalatok figyelmét. Van idő a felkészülésre: a beadásra kettő-négy hónap áll a vállalatok rendelkezésére.
2022. 08. 04., 09:17
Azt hiszem, kezdő munkavállalóként nincs fontosabb feladatunk, mint találni egy jó főnököt és tanulni tőle. Örülök, hogy nekem annak idején ez megadatott – mondta az Üzletemnek Jancsár Gergely, az SAP Közép-Kelet-Európai Régiójának fenntarthatósági vezetője.
2022-08-06 15:19:53
Az Agrárminisztérium kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS