Széchenyi GO! hitelek: itt a friss banki körkép

Széchenyi GO! hitelek: itt a friss banki körkép
2021. 07. 22., 15:30

Már elérhető a Bank360 oldalán az új Széchenyi GO! konstrukciókat is összehasonlító hitelkalkulátor, s mivel a legtöbb nagybank már elindult az új hiteltípusokkal, érdemes lehet kalkulálni és mihamarabb megkezdeni az igénylési folyamatot.

Július elsején startolt el a KAVOSZ Széchenyi Kártya Újraindítási Programja, amely az elmúlt hónapokban elérhető Széchenyi Kártya Plusz hitelprogram folytatásának is tekinthető. Az öt új GO! kölcsön mellett a korábban elérhető Széchenyi-hitelek közül is megmaradt pár, a Munkahelymegtartó hitel azonban már nem elérhető. A fizetendő ügyleti kamat 0 és 0,5 százalék között van, tehát kifejezetten alacsony – az állami kamattámogatás mértéke azonban emelkedett a Plusz típusú hitelekhez képest.

Már elérhető a Bank360 oldalán az új Széchenyi GO! konstrukciókat is összehasonlító hitelkalkulátor, s mivel a legtöbb nagybank már elindult az új hiteltípusokkal, érdemes lehet kalkulálni és mihamarabb megkezdeni az igénylési folyamatot. Az új konstrukciókról röviden a következőket érdemes tudni.

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!: folyószámlahitel fix, 0,1 százalékos nettó ügyleti kamattal, legfeljebb 100 millió forintig igényelhető;
  • Széchenyi Likviditási Hitel Plusz: szabadon felhasználható forgóeszközhitel fix, 0,2 százalékos nettó ügyleti kamattal, maximum 250 millió forintig, 3 éves futamidőre igényelhető;
  • Széchenyi Beruházási Hitel GO!: beruházási hitel fix, 0,5 százalékos nettó ügyleti kamattal, akár 1 milliárd forintig, 10 éves futamidőre igényelhető;
  • Széchenyi Turisztikai Kártya GO!: a turisztikai ágazat vállalkozásait célzó, kamatmentes turisztikai kártyával akár 250 millió forint is igényelhető, legfeljebb 3 évre;
  • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!: az agrár-vállalkozásokat célzó beruházási hitel keretében pedig akár 1 milliárd forint hitelösszeg is igényelhető, legfeljebb 10 éves futamidőre, fix, 0,5 százalékos nettó ügyleti kamat mellett.

Milyen Széchenyi-hiteleket lehet most felvenni?

A legtöbb nagybank már elindult az új Széchenyi GO! konstrukciókkal. Az alapfeltételek mindenhol megegyeznek, eltérések azonban lehetnek a bankok között, például a maximálisan igényelhető hitelösszeget, a szerződésmódosítással kapcsolatos költségeket vagy a bankszámladíjakat tekintve. Emellett már az is látszik, hogy a bankok egy része nem indult el júliusban mind az öt új Széchenyi GO! hitellel, csak ezeknek egy részével.

A Budapest Bank mind az öt új konstrukcióval elindult. A maximálisan igénybe vehető hitelösszeg a kisvállalati szektorban 75 millió forint, a nagyobb vállalkozások ennél magasabb összegű hitelt is igényelhetnek.

A CIB Bank három új Széchenyi-hitel konstrukcióval indult el: Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel, a Széchenyi Újraindítási Likviditási Hitel és a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel érhető el a banknál. A likviditási hitelnél a maximálisan igényelhető 250 millió forintos hitelösszeg nem minden vállalkozás számára elérhető, ugyanis a bank által kisvállalkozói szegmensbe sorolt ügyfelek legfeljebb 100 millió forintos hitelhez juthatnak hozzá, az új típusú beruházási hitelből pedig nem részesülhetnek a CIB-nél.

Az Erste Bank is három konstrukcióval indult el júliusban az újraindítási hitelek közül, melyek az alábbiak:

– Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel,
– Széchenyi Újraindítási Likviditási Hitel,
– Széchenyi Turisztikai Kártya Újraindítási Folyószámlahitel.

Az Erste Banknál a maximálisan igénybe vehető hitelösszeg 75 millió forint mindhárom konstrukciónál. Az Erste akcióval várja a vállalkozókat, egészen augusztus végéig: ajándék MOL üzemanyag ajándékkártyát adnak a bankhoz 2021. július 5. és augusztus 31. között beérkezett Széchenyi Kártya Újraindítási Folyószámlahitel kérelmek esetén. A kedvezményt azok tudják kihasználni, akik a maximum, két éves futamidőre kötik meg a hitelszerződést.

Az MKB Bank is mind az öt új Széchenyi GO! konstrukcióval elindult július elején, és ők is a maximálisan elérhető hitelösszeget kínálják a vállalkozásoknak. Ezzel egyidőben felfüggesztették a korábbi Széchenyi Plusz hitelek értékesítését.

Az OTP Banknál a Széchenyi Kártya Újraindítási Program mind az öt eleme elérhető, és minden esetben a KAVOSZ által megjelölt maximum hitelösszeg igénylésére van lehetőség. Ezek mellett a Széchenyi Kártya Program korábban induló elemei, a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és az Agrár Széchenyi Kártya is igényelhető az OTP Banknál.

A Raiffeisen Bank az új típusú Széchenyi-hitelek közül a beruházási hitellel, a folyószámlahitellel, illetve a likviditási hitellel indult el júliusban. A folyószámlahitel igénylésénél a Raiffeisen Bank néhány ezer forinttal kevesebbet számol fel a hitelbírálatért: míg a KAVOSZ tájékoztatása szerint ennek a költsége 30-280 ezer forint között van, a Raiffeisen Banknál 26-276 ezer forint közötti összeggel kell számolni. A Sberbank mind az öt új konstrukcióval elindult, és lehetőség van a KAVOSZ által megjelölt maximális hitelösszegek kihasználására - abban az esetben természetesen, ha a vállalkozás minden szükséges feltételnek megfelel. Az újraindítási hitelek mellett továbbra is elérhető a banknál az Agrár Széchenyi Kártya is.

A Takarékbank is elindult mind az öt új konstrukcióval. A folyószámlahitel esetén a maximálisan igényelhető hitelösszeg maximum 100 millió forint, de fontos figyelembe venni, hogy a KAVOSZ üzletszabályzata alapján a hitel nem lehet több, mint a 2019. vagy 2020. évi bérköltség kétszerese vagy a 2019-re vonatkozó teljes évi árbevétel 25 százaléka. A likviditási hitelre és a turisztikai hitelre ugyanez a feltétel vonatkozik, azzal a különbséggel, hogy a maximálisan igényelhető hitelösszeg 250 millió forint. A beruházási hitelnél az igényelhető összeg 500 ezer forint és 1 milliárd forint között van, emellett az igénylőnek a tervezett beruházás összköltsége minimum 10 százalékának megfelelő saját erővel szükséges rendelkeznie. Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelnél a minimálisan felvehető hitelösszeg 1 millió forint, a maximum pedig 1 milliárd forint, illetve ennél a konstrukciónál is elvárás a legalább 10 százalékos önerő.

Az UniCredit Bank is mind az öt új típusú kölcsönnel elindult július közepén.

Érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, mert lehetnek eltérések

A kamatra és a kamattámogatásra vonatkozó feltételek minden banknál megegyeznek a Széchenyi-hiteleknél, viszont az egyéb költségekben, például a számlavezetési díjak terén lehetnek eltérések a bankok között, ezért érdemes összehasonlítani az ajánlatokat. Ezt egyszerűen megtehetjük a Bank360 Széchenyi-hitel kalkulátorával, miután megadtuk a felvenni kívánt hitelösszeget, a futamidőt és a vállalkozás éves nettó árbevételét. 25 millió forintos folyószámlahitel igénylése esetén, 100 millió forint éves árbevétellel számolva, a két éves futamidő végén a visszafizetendő összeg 25 342 500 forintra jön ki – ezt ennél a konstrukciónál egy összegben kell törleszteni, ebben nincs különbség a bankok között, hiszen a nettó ügyleti kamat és a futamidő maximális hossza is adott. A számladíjakat tekintve azonban jelentős lehet az eltérés: az éves díj ekkora bevételnél az egyik banknál 300 ezer forint alatt marad, míg egy drágább bankot választva akár a 370 ezer forintot is meghaladhatja – összességében tehát egyáltalán nem mindegy, hogy melyik banknál igényeljük a kedvező vállalati hitelt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS