Rohamtempóban bővül az Erste Bank kisvállalkozói üzletága

2018. 11. 28., 12:00

Alig több mint fél év alatt elérte a 10 milliárd forintot az Erste Bank áprilisban bevezetett kisvállalkozói Power Business hitelének folyósított összege. A pénzintézetnél több mint 50 ezer kisvállalkozó vezet már számlát. Az egyszerűsített kisvállalkozói hitelezés és a könnyen átlátható és megköthető számlacsomagok bevezetése messze felülmúlta a várakozásokat. A pénzintézet várhatóan az év végére megduplázza kisvállalkozói hitelállományát.

Kiugró eredményeket hozott az Erste Banknál a kisvállalkozók finanszírozásában a Power Business hitelek áprilisi bevezetése. A kisvállalkozói Power Business hitelek folyósított összege hat hónap alatt meghaladta a 10 milliárd forintot.

Ennek eredményeként az újonnan folyósított hitelek volumene az első kilenc hónapban több mint a háromszorosa volt a tavalyi azonos időszakban mértnek a kisvállalkozói üzletágban. A szerződött hitelállomány szeptember végén 85 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg év végére a pénzintézet várakozása szerint a kisvállalkozói hitelállomány duplája lesz a 2017 véginek.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a teljes hazai hitelintézeti szektor által kezelt kisvállalkozói hitelállomány idén félévkor 22 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az átlagot messze meghaladó növekedésének köszönhetően az Erste Bank piaci részesedése a területen jelentősen, több mint a negyedével nőtt az év során.

A portfólió minősége az egyszerűsített kisvállalkozói hitelek bevezetése és a hitelállomány megugrása mellett is rendkívül egészséges. A portfólió minőségét úgy sikerült fenntartani, hogy az eddig beérkezett hiteligénylések kétharmadát jóváhagyta a pénzintézet – mondta el sajtótájékoztatóján Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozókkal foglalkozó területének vezetője.

A hitelállomány területi megoszlása szerint is egészséges képet mutat. Darabszám alapján az igénylések harmada, míg volumen szerint mintegy 40 százaléka érkezett Budapestről, vagyis a hitelek többségére a vidéki kisvállalkozók tartottak igényt. A Power Business eseti hitelnél és folyószámlahitelnél az átlagos hitelösszeg egyaránt 12 millió forint körül alakult. Volumen alapján a folyósított hitelek valamivel több mint fele volt folyószámlahitel.

Az Erste Bank kivállalkozó ügyfelei a hiteligény benyújtásától számítva – pozitív elbírálás esetén – átlagosan 10 nap alatt hozzájutottak a hitelhez köszönhetően annak, hogy a bank a legbonyolultabb esetben sem kér néhány papírnál többet. Egy Erste bankszámla-vezető ügyfél, ha rajta van a megbízható adózók listáján, és van elektronikusan beadott mérlege, akár egyetlen papír beadása nélkül is igényelheti a hitelt. Az ügyintéző a publikusan beszerezhető adatok lekérésével azonnal kiszámolhatja a maximálisan adható összeget.

A Power Business hitelek bevezetése mellett az Erste Bank sorozatban lép piacra a kisvállalkozóknak kínált új számlakonstrukcióival is. Az egyszerű, könnyen felvehető hitelek, a gyorsan megköthető szerződések, az érthető termékek eredményeként az új számlanyitások száma szeptember végére a harmadával nőtt éves összevetésben, míg az ügyfelek száma az ősz folyamán elérte az 50 ezret. Az Erste Bank az idei harmadik negyedév végén 12 százalékkal több számlavezető ügyfelét hitelezte, mint egy évvel korábban, míg a hitelezett ügyfelek aránya 6 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest – ismertette Erdei Zsuzsa.

Az Erste Bank a kisvállalkozók igényeihez alkalmazkodva vezette be például nemrég a Black Friday számlacsomagot. A kereskedelem, a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás területén működő vállalkozóknak kínált szolgáltatás kedvezményt nyújt az elektronikus utalások, a pénztári illetve zsákos forint készpénz-, valamint a pénztári valuta befizetések díjából. Az Erste Black Friday Kereskedői Számlacsomaghoz kapcsolódó három kedvezményből a kisvállalkozások havi 1,5 millió forintos számlaforgalomig egy kedvezmény elemet, 1,5-5 millió forint között kettőt választhatnak, míg havi 5 millió forint felett mindhármat igénybe vehetik.

A kisvállalkozók terheit igyekszik mérsékelni az Erste Bank egy másik idei akciójával is. A pénzintézet akár 50 ezer forintot is jóváír ügyfele számláján, amennyiben arról az új számla megnyitását követő három hónapban akár egyszer is szociális hozzájárulási adót utal a vállalkozás. A jóváírás mértéke a cég méretéhez igazodik: 20 millió forint éves árbevétel alatt 10 ezer, míg 20-50 millió forintos forgalom esetén 30 ezer, az 50 millió forintot meghaladó árbevétel felett 50 ezer forintot ír jóvá az Erste Bank.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS