Padlón maradt a lakáshitel, de a személyi kölcsönt drágán is viszik

2023. 05. 08., 22:28

Márciusban sem tért magához a lakáshitelpiac, a babaváró is éppen csak éledezik. A személyi kölcsönt viszont többen vettek fel, mint egy éve, pedig a kamatok továbbra is nagyon magasak – derül ki a Bank360.hu friss adatok alapján készült elemzéséből.

Márciusban sem állt fel a padlóról a jelzáloghitel-piac, bár valamivel nőtt a felvett lakáshitelek összege az előző havi 33,08 milliárd forintos mélyponthoz képest. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerinti 41,59 milliárd forint továbbra is elmarad a korábban megszokott értékektől, mindössze a 30 százaléka a tavaly márciusi folyósításnak. Ez a 41,59 milliárd forint arra sem volt elég, hogy felülmúlja a szabad felhasználású személyi kölcsönök eredményét. A szerződött lakáshitelek zöme piaci kamatozású volt, 32,88 milliárd forintot tett ki ez a kölcsöntípus, míg az államilag támogatott lakáshitelekből 8,53 milliárd forintot helyeztek ki a bankok. 

A lakáshitel-szerződések száma márciusban 4315 volt, ami 20 százalékkal haladta meg az előző havit. Az előző évre jellemző 8-10 ezres közötti szerződésszámtól azonban ez is jelentősen elmarad. Az átlagos hitelösszeg márciusban 9,64 millió forint volt. 

Az átlagos hitelköltség mutató továbbra is 10 százalék felett jár a lakáshiteleknél, márciusban 10,52 százalék volt. 

A babaváró csak árnyéka régi önmagának

A babaváró hitel is csak keresi régi önmagát, a tavaly decemberi 70 milliárd forintos csúcs óta lassan nő iránta a kereslet, és ezt a Bank360.hu szakértői szerint csak részben magyarázzák az év végi hajrában előrehozott igénylések. Márciusban 18,33 milliárd forintra kötött szerződést 1861 fiatal házaspár, ami azt jelenti, hogy a többség fel tudta venni a maximális, 10 millió forintos hitelösszeget. Az indulás óta a babaváró hitelből összesen közel 2135 milliárd forint fogyott, amit 218 843 házaspár vett fel. 

A személyi kölcsön nem vesz tudomást a válságról

A népszerű lakossági hitelek közül a személyi kölcsön továbbra is tartja magát, márciusban 42,70 milliárd forintra kötöttek szerződést az igénylők. Az egy évvel ezelőtti eredménytől ez ugyan 12 százalékkal elmarad, a többi lakossági kölcsön helyzetéhez képest viszont nagyon jól áll, a márciusi volumen még a lakáshitelek szerződéses összegét is meghaladta, ami egyáltalán nem jellemző. 

Érdekesség, hogy hiába a kisebb volumen, a szerződések száma nőtt a tavaly márciusi eredményhez képest: akkor 19 547 szerződést kötöttek, idén márciusban ugyanez a szám 20 031 volt. Az előző hónaphoz képest közel 22 százalékkal nőtt a szerződések száma, az átlagosan felvett hitelösszeg 2,1 millió forint volt. 

Az átlagos hitelköltség mutató a személyi kölcsönöknél 18,98 százalék volt, ami mindössze 0,04 százalékpontos csökkenés az előző hónaphoz képest. 

Tovább nőttek a betétek kamatai

A lekötött betétek átlagos kamatlába 2023. márciusban 12,67 százalék volt, ezen belül a lakossági betéteknél 8,66 százalékos kamattal lehetett számolni. A háztartások által lekötött betétek szerződéses összege rekordot döntött az MNB statisztikája alapján, ez márciusban 1109,4 milliárd forint volt (szezonális igazítás után 1050,6 milliárd forint volt ez az összeg). Ezen belül a lakossági betétek volumene 385,8 milliárd forint volt. 

A látra szóló és folyószámlabetétek szerződéses összege valamelyest csökkent az előző hónaphoz képest, márciusban 8554,7 milliárd forintja volt ebben a formában a magyar háztartásoknak. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS