Hét banknál már elérhető a szuperolcsó zöld hitel

Hét banknál már elérhető a szuperolcsó zöld hitel
2021. 10. 04., 11:30

Az új lakás vásárlására, építkezésre fordítható szuperolcsó zöld hitel október 4-én indul. A korábbi támogatott konstrukcióknál azt láthattuk, hogy az indulás napján még nem voltak elérhetőek, most azonban más a helyzet: a Bankmonitor szakértői szerint számos pénzintézetnél már hétfőtől igényelhető a zöld hitel.

zöld hitel számos új lakást vásárlónak, építkezés előtt állónak jelenthet segítséget. Sokan kivártak céljuk megvalósításával és október elejére halasztották a szükséges kölcsön igénybevételét. Számukra jó hír, hogy a banki tájékoztatók, hirdetmények alapján számos pénzintézetnél ténylegesen meg lehet majd igényelni a kedvező hitelt október 4-től.

Legalább 7 banknál elérhető lesz október 4-től a zöld hitel

A Bankmonitor szakértői megnézték a banki hirdetményeket, ügyféltájékoztatókat és a pénzintézetek honlapját. Az ott található információk alapján 7 bank termékpalettájára biztosan felkerül a zöld hitel hétfőtől.

A Budapest Bank, a CIB Bank, az ERSTE Bank, a Gránit Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és a Takarékbank a honlapjaikon megtalálható dokumentumok alapján mindenképpen elindul a konstrukcióval. (Ezek közül a Raiffeisen Banknál csak október 11-től lesz elérhető a hitel.)

A főbb jellemzők közel azonosak az egyes pénzintézeteknél, ám azért akadnak különbségek. Az MKB Bank például 10 éves minimális futamidőt tervez bevezetni, míg az ERSTE Banknál a minimálisan igényelhető hitelösszeg lesz 4 millió forint. Az induló kamatszint a legtöbb pénzintézetnél 2,5 százalék, de a Gránit Banknál már 1,99 százalékos kamattal elérhető a konstrukció. A pénzintézetek többsége akció keretében elengedni a folyósítási díjat is.

Az MNB oldalán található adatok alapján a következő pénzintézetek vesznek részt a programban: Budapest Bank, CIB Bank, DT Bank, ERSTE Bank, Fundamenta-Lakáskassza, Gránit Bank, K&H Bank, MagNet Bank, MKB Bank, Oberbank, OTP Bank, Polgári Bank, Raiffeisen Bank, Sopron Bank, Takarékbank. Ezen pénzintézetek – ha nem is indul mindegyik október 4-én –, biztos bevezetik a zöld hitelt.

A zöld csok-hitellel is elindulnak a bankok

A közzétett dokumentumok alapján ugyanezen 8 pénzintézetnél várhatóan október elejétől a kamatmentes zöld csok-hitel is elérhető lesz. Vagyis a nagycsaládosok még kedvezőbb feltétellel tudnának lakáshitelt igényelni új lakáscéljuk megvalósításához.

Mi is az a zöld hitel?

A zöld hitel egy futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozású lakáshitel. A maximális hitelösszeg 70 millió forint, a futamidő legfeljebb 25 év lehet. (Ilyen magas hitelősszeget ilyen kedvező kamatok mellett másképp nem tudnak felvenni a hitel iránt érdeklődők.)

Természetesen a kedvező konstrukció elnyeréséhez számos feltételt kell teljesíteni:

  • Kizárólag új lakás vásárlása, építése finanszírozható meg a kölcsönből.
  • Kizárólag alacsony energiaigényű ingatlanra lehet felvenni a zöld hitelt. (Az  energetikai besorolásnak el kell érnie a “BB” kategóriát. Ráadásul az épület primer energiaigénye sem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket.)
  • Az igénylő csak egy zöld hitelnek lehet adósa.
  • Egy hitelügyletben csak négy adós szerepelhet.
  • Kizárólag az adósok szerezhetnek tulajdonjogot a lakásban. (Az adósok közötti tulajdoni arányokra nincs előírás.)
  • Minden tulajdonszerzőnek legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell laknia.

A nagycsaládosok számára a zöld hitel akár kamatmentes is lehet

A legalább két gyermek után csok támogatást igénylő családok – amennyiben megfelelnek a zöld hitel alapvető feltételeinek is – akár kamatmentesen is kaphatnak kölcsönt. Ők ugyanis a családi otthonteremtési kedvezmény mellé felvehető csok-hitelt megigényelhetik a Zöld Otthon Program keretében is, ezáltal a kölcsön kamatmentes lenne. A felvehető maximális összeg két gyermek esetén 10 millió forint, míg három babánál 15 millió forint lenne.

A sima zöld hitelt és a zöld csok-hitelt fel lehet venni egyazon célra, ebben az esetben azonban a két hitel maximális összege nem haladhatja meg a 70 millió forintot. (Természetesen a zöld csok-hitel összege önmagában nem lehet magasabb 10/15 millió forintnál.)

Mennyi nyerhet a család az új kedvezményes lakáshitelekkel?

A csok-hitel kamata normál esetben 3 százalék. Egy 15 millió forint összegű kölcsönnek a havi törlesztőrészlete 83 ezer forint lenne 20 éves futamidő esetén. A havi fizetnivaló azonban 62,5 ezer forintra mérséklődne, amennyiben a konstrukciót kamatmentesen is megkaphatná a család. Vagyis havi szinten 20 ezer forintot meghaladó összeget spórolhat az adós, ami 20 év alatt közel 5 millió forint megtakarítást eredményezne.

A sima zöld hitel igénylése is komoly pénzügyi előnyt jelenthet. 40 millió forint hitelösszegnek a törlesztőrészlete 20 éves futamidő esetén 212 ezer forint lenne. Fix kamatozású normál piaci hitelt 20 éves futamidőre 4,5 százalékos kamat mellett lehetne felvenni. A magasabb kamat miatt pedig a törlesztőrészlet is megemelkedne 253 ezer forintra. Vagyis havonta 41 ezer forintot takaríthat meg az adós a zöld hitel választásával, ami 20 év alatt közel 10 millió forint pénzügyi előnyt jelentene.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS