Hét banknál már elérhető a szuperolcsó zöld hitel

Hét banknál már elérhető a szuperolcsó zöld hitel
2021. 10. 04., 11:30

Az új lakás vásárlására, építkezésre fordítható szuperolcsó zöld hitel október 4-én indul. A korábbi támogatott konstrukcióknál azt láthattuk, hogy az indulás napján még nem voltak elérhetőek, most azonban más a helyzet: a Bankmonitor szakértői szerint számos pénzintézetnél már hétfőtől igényelhető a zöld hitel.

zöld hitel számos új lakást vásárlónak, építkezés előtt állónak jelenthet segítséget. Sokan kivártak céljuk megvalósításával és október elejére halasztották a szükséges kölcsön igénybevételét. Számukra jó hír, hogy a banki tájékoztatók, hirdetmények alapján számos pénzintézetnél ténylegesen meg lehet majd igényelni a kedvező hitelt október 4-től.

Legalább 7 banknál elérhető lesz október 4-től a zöld hitel

A Bankmonitor szakértői megnézték a banki hirdetményeket, ügyféltájékoztatókat és a pénzintézetek honlapját. Az ott található információk alapján 7 bank termékpalettájára biztosan felkerül a zöld hitel hétfőtől.

A Budapest Bank, a CIB Bank, az ERSTE Bank, a Gránit Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és a Takarékbank a honlapjaikon megtalálható dokumentumok alapján mindenképpen elindul a konstrukcióval. (Ezek közül a Raiffeisen Banknál csak október 11-től lesz elérhető a hitel.)

A főbb jellemzők közel azonosak az egyes pénzintézeteknél, ám azért akadnak különbségek. Az MKB Bank például 10 éves minimális futamidőt tervez bevezetni, míg az ERSTE Banknál a minimálisan igényelhető hitelösszeg lesz 4 millió forint. Az induló kamatszint a legtöbb pénzintézetnél 2,5 százalék, de a Gránit Banknál már 1,99 százalékos kamattal elérhető a konstrukció. A pénzintézetek többsége akció keretében elengedni a folyósítási díjat is.

Az MNB oldalán található adatok alapján a következő pénzintézetek vesznek részt a programban: Budapest Bank, CIB Bank, DT Bank, ERSTE Bank, Fundamenta-Lakáskassza, Gránit Bank, K&H Bank, MagNet Bank, MKB Bank, Oberbank, OTP Bank, Polgári Bank, Raiffeisen Bank, Sopron Bank, Takarékbank. Ezen pénzintézetek – ha nem is indul mindegyik október 4-én –, biztos bevezetik a zöld hitelt.

A zöld csok-hitellel is elindulnak a bankok

A közzétett dokumentumok alapján ugyanezen 8 pénzintézetnél várhatóan október elejétől a kamatmentes zöld csok-hitel is elérhető lesz. Vagyis a nagycsaládosok még kedvezőbb feltétellel tudnának lakáshitelt igényelni új lakáscéljuk megvalósításához.

Mi is az a zöld hitel?

A zöld hitel egy futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozású lakáshitel. A maximális hitelösszeg 70 millió forint, a futamidő legfeljebb 25 év lehet. (Ilyen magas hitelősszeget ilyen kedvező kamatok mellett másképp nem tudnak felvenni a hitel iránt érdeklődők.)

Természetesen a kedvező konstrukció elnyeréséhez számos feltételt kell teljesíteni:

  • Kizárólag új lakás vásárlása, építése finanszírozható meg a kölcsönből.
  • Kizárólag alacsony energiaigényű ingatlanra lehet felvenni a zöld hitelt. (Az  energetikai besorolásnak el kell érnie a “BB” kategóriát. Ráadásul az épület primer energiaigénye sem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket.)
  • Az igénylő csak egy zöld hitelnek lehet adósa.
  • Egy hitelügyletben csak négy adós szerepelhet.
  • Kizárólag az adósok szerezhetnek tulajdonjogot a lakásban. (Az adósok közötti tulajdoni arányokra nincs előírás.)
  • Minden tulajdonszerzőnek legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell laknia.

A nagycsaládosok számára a zöld hitel akár kamatmentes is lehet

A legalább két gyermek után csok támogatást igénylő családok – amennyiben megfelelnek a zöld hitel alapvető feltételeinek is – akár kamatmentesen is kaphatnak kölcsönt. Ők ugyanis a családi otthonteremtési kedvezmény mellé felvehető csok-hitelt megigényelhetik a Zöld Otthon Program keretében is, ezáltal a kölcsön kamatmentes lenne. A felvehető maximális összeg két gyermek esetén 10 millió forint, míg három babánál 15 millió forint lenne.

A sima zöld hitelt és a zöld csok-hitelt fel lehet venni egyazon célra, ebben az esetben azonban a két hitel maximális összege nem haladhatja meg a 70 millió forintot. (Természetesen a zöld csok-hitel összege önmagában nem lehet magasabb 10/15 millió forintnál.)

Mennyi nyerhet a család az új kedvezményes lakáshitelekkel?

A csok-hitel kamata normál esetben 3 százalék. Egy 15 millió forint összegű kölcsönnek a havi törlesztőrészlete 83 ezer forint lenne 20 éves futamidő esetén. A havi fizetnivaló azonban 62,5 ezer forintra mérséklődne, amennyiben a konstrukciót kamatmentesen is megkaphatná a család. Vagyis havi szinten 20 ezer forintot meghaladó összeget spórolhat az adós, ami 20 év alatt közel 5 millió forint megtakarítást eredményezne.

A sima zöld hitel igénylése is komoly pénzügyi előnyt jelenthet. 40 millió forint hitelösszegnek a törlesztőrészlete 20 éves futamidő esetén 212 ezer forint lenne. Fix kamatozású normál piaci hitelt 20 éves futamidőre 4,5 százalékos kamat mellett lehetne felvenni. A magasabb kamat miatt pedig a törlesztőrészlet is megemelkedne 253 ezer forintra. Vagyis havonta 41 ezer forintot takaríthat meg az adós a zöld hitel választásával, ami 20 év alatt közel 10 millió forint pénzügyi előnyt jelentene.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS