Nem húzzák be a bankok a hitelféket

2022. 05. 17., 15:57

Az emelkedő kamatkörnyezetben egyre rosszabbak a hitelezés feltételei, a hitelintézetek ugyanakkor nem fogják behúzni a hitelféket, a hitelkínálat töretlen maradhat – hangzott el a Portfolió Hitelezés 2022 konferencia bankvezéri panelbeszélgetésében.

A Raiffeisen felmérése alapján nagyon alacsony azoknak a cégeknek a száma, akik a kamatemelkedés miatt várhatóan fizetési nehézséggel fognak szembesülni – mondta el Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, aki nem számít arra, hogy a bankok behúzzák a féket. A kkv-szektorban marad a támogatás, a lakossági oldalon azonban nem lesz olyan erős a kihelyezés növekedése, mint tavaly. Ha támogatott kkv-hitelezést akarunk, valamilyen ösztönzést kell mögé tenni, amilyen korábban is volt, például a jegybanki kamatswapok esetében. A magyar bankszektor nem finanszírozhat hosszú távú fix kamatokat gyorsan átárazódó betétekkel – hangsúlyozta Zolnai György.

Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója elmondta: az év első négy hónapjában az új hitelek folyósításában 25 százalékos csökkenést lát az EXIM, a koronavírus előtti időszakhoz képest viszont még mindig bő 50 százalékos növekedés. A forgóeszközhitelek iránti kereslet nő, a beruházásiak iránti viszont csökken. Nagy kérdés, hogy mekkora támogatási tér lesz az EU-s szabályozás oldaláról 2022 közepétől, és hogy a háború gazdasági következményeinek enyhítésére szolgálató programokat miként tudják kihasználni. A vállalati hitelállomány legalább fele mögött van valamiféle állami támogatás, „az ügyfelek hozzá voltak szoktatva a stimulált hitelpiachoz.” Az egymilliárd dolláros kérdés most az, hogy lehet átmenekíteni a programokat úgy a következő időszakba, hogy a kkv-k továbbra is fix kamatozást kapjanak, itt gyors megoldásra van szükség.

Jelasity Radován, az Erste Bank vezérigazgatója szerint „addig kell táncolni, amíg szól a zene”. Ha másokat kevésbé is, az államot akkor is finanszírozni fogják állampapír-vásárlásokkal. A bankszektor most 1 százalékponttal ajánlja a lakáshiteleket a 10 éves állampapírhozam alatt, ami veszteséget jelent a bankoknak, a kontrolling felé ez szinte napi szintű magyarázatot igényel.

Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettese szerint az idei első négy hónapban töretlen volt a hitelkereslet, bizonyos támogatott konstrukcióknál dömpinget is látnak. A beruházási hitelek oldalán a kereslet csökkenése várható, a likviditási hitelek iránt viszont nőni fog az igény.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-30 19:11:00
Az ügyvédekről szóló filmeknek, sorozatoknak se szeri se száma. De miért megy olyan jól ez a téma? Miért érdekli az embereket, hogy milyen egy ügyvéd, hogyan dolgozik?
2023-03-30 17:11:06
Magyarország 2030-ra saját forrásokból fedezheti a teljes áramszükségletét, beleértve az addig kiépülő új ipari kapacitások szükségletét is – mondta az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki rendezvényén Budapesten.
2023-03-30 15:11:00
Az szja-bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfás magánszemélyek tervezetének kivételével – május 22-ével automatikusan bevallássá válik – figyelmeztet a NAV.
2023-03-30 14:41:00
A munkavállalók és képviselőik egyértelmű és teljes körű tájékoztatásra jogosultak az egyéni és az átlagos bérszintekről, nemek szerinti bontásban. A munkaszerződésekben nem lehet megtiltani, hogy egy adott munkavállaló nyilvánosságra hozza, mennyit keres, illetve mások fizetéséről tájékozódjon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS