Nem húzzák be a bankok a hitelféket

2022. 05. 17., 15:57

Az emelkedő kamatkörnyezetben egyre rosszabbak a hitelezés feltételei, a hitelintézetek ugyanakkor nem fogják behúzni a hitelféket, a hitelkínálat töretlen maradhat – hangzott el a Portfolió Hitelezés 2022 konferencia bankvezéri panelbeszélgetésében.

A Raiffeisen felmérése alapján nagyon alacsony azoknak a cégeknek a száma, akik a kamatemelkedés miatt várhatóan fizetési nehézséggel fognak szembesülni – mondta el Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, aki nem számít arra, hogy a bankok behúzzák a féket. A kkv-szektorban marad a támogatás, a lakossági oldalon azonban nem lesz olyan erős a kihelyezés növekedése, mint tavaly. Ha támogatott kkv-hitelezést akarunk, valamilyen ösztönzést kell mögé tenni, amilyen korábban is volt, például a jegybanki kamatswapok esetében. A magyar bankszektor nem finanszírozhat hosszú távú fix kamatokat gyorsan átárazódó betétekkel – hangsúlyozta Zolnai György.

Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója elmondta: az év első négy hónapjában az új hitelek folyósításában 25 százalékos csökkenést lát az EXIM, a koronavírus előtti időszakhoz képest viszont még mindig bő 50 százalékos növekedés. A forgóeszközhitelek iránti kereslet nő, a beruházásiak iránti viszont csökken. Nagy kérdés, hogy mekkora támogatási tér lesz az EU-s szabályozás oldaláról 2022 közepétől, és hogy a háború gazdasági következményeinek enyhítésére szolgálató programokat miként tudják kihasználni. A vállalati hitelállomány legalább fele mögött van valamiféle állami támogatás, „az ügyfelek hozzá voltak szoktatva a stimulált hitelpiachoz.” Az egymilliárd dolláros kérdés most az, hogy lehet átmenekíteni a programokat úgy a következő időszakba, hogy a kkv-k továbbra is fix kamatozást kapjanak, itt gyors megoldásra van szükség.

Jelasity Radován, az Erste Bank vezérigazgatója szerint „addig kell táncolni, amíg szól a zene”. Ha másokat kevésbé is, az államot akkor is finanszírozni fogják állampapír-vásárlásokkal. A bankszektor most 1 százalékponttal ajánlja a lakáshiteleket a 10 éves állampapírhozam alatt, ami veszteséget jelent a bankoknak, a kontrolling felé ez szinte napi szintű magyarázatot igényel.

Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettese szerint az idei első négy hónapban töretlen volt a hitelkereslet, bizonyos támogatott konstrukcióknál dömpinget is látnak. A beruházási hitelek oldalán a kereslet csökkenése várható, a likviditási hitelek iránt viszont nőni fog az igény.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS