Nem húzzák be a bankok a hitelféket

2022. 05. 17., 15:57

Az emelkedő kamatkörnyezetben egyre rosszabbak a hitelezés feltételei, a hitelintézetek ugyanakkor nem fogják behúzni a hitelféket, a hitelkínálat töretlen maradhat – hangzott el a Portfolió Hitelezés 2022 konferencia bankvezéri panelbeszélgetésében.

A Raiffeisen felmérése alapján nagyon alacsony azoknak a cégeknek a száma, akik a kamatemelkedés miatt várhatóan fizetési nehézséggel fognak szembesülni – mondta el Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, aki nem számít arra, hogy a bankok behúzzák a féket. A kkv-szektorban marad a támogatás, a lakossági oldalon azonban nem lesz olyan erős a kihelyezés növekedése, mint tavaly. Ha támogatott kkv-hitelezést akarunk, valamilyen ösztönzést kell mögé tenni, amilyen korábban is volt, például a jegybanki kamatswapok esetében. A magyar bankszektor nem finanszírozhat hosszú távú fix kamatokat gyorsan átárazódó betétekkel – hangsúlyozta Zolnai György.

Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója elmondta: az év első négy hónapjában az új hitelek folyósításában 25 százalékos csökkenést lát az EXIM, a koronavírus előtti időszakhoz képest viszont még mindig bő 50 százalékos növekedés. A forgóeszközhitelek iránti kereslet nő, a beruházásiak iránti viszont csökken. Nagy kérdés, hogy mekkora támogatási tér lesz az EU-s szabályozás oldaláról 2022 közepétől, és hogy a háború gazdasági következményeinek enyhítésére szolgálató programokat miként tudják kihasználni. A vállalati hitelállomány legalább fele mögött van valamiféle állami támogatás, „az ügyfelek hozzá voltak szoktatva a stimulált hitelpiachoz.” Az egymilliárd dolláros kérdés most az, hogy lehet átmenekíteni a programokat úgy a következő időszakba, hogy a kkv-k továbbra is fix kamatozást kapjanak, itt gyors megoldásra van szükség.

Jelasity Radován, az Erste Bank vezérigazgatója szerint „addig kell táncolni, amíg szól a zene”. Ha másokat kevésbé is, az államot akkor is finanszírozni fogják állampapír-vásárlásokkal. A bankszektor most 1 százalékponttal ajánlja a lakáshiteleket a 10 éves állampapírhozam alatt, ami veszteséget jelent a bankoknak, a kontrolling felé ez szinte napi szintű magyarázatot igényel.

Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettese szerint az idei első négy hónapban töretlen volt a hitelkereslet, bizonyos támogatott konstrukcióknál dömpinget is látnak. A beruházási hitelek oldalán a kereslet csökkenése várható, a likviditási hitelek iránt viszont nőni fog az igény.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 17:08:00
A Duna House Cégcsoport havi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel-előrejelzése szerint 2023 szeptemberében országosan 8067 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-10-02 15:08:00
A más által írt írásbeli magánvégrendelet érvényességi feltétele két végrendeleti tanú alkalmazása. Előfordulnak olyan esetek, amikor a végrendelet a tanúk olvasható nevét nem, csak az aláírásukat tartalmazza. Érvényes-e a végrendelet, ha a tanú aláírása nem olvasható és a neve az okiratból sem tűnik ki? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS