Nem húzzák be a bankok a hitelféket

2022. 05. 17., 15:57

Az emelkedő kamatkörnyezetben egyre rosszabbak a hitelezés feltételei, a hitelintézetek ugyanakkor nem fogják behúzni a hitelféket, a hitelkínálat töretlen maradhat – hangzott el a Portfolió Hitelezés 2022 konferencia bankvezéri panelbeszélgetésében.

A Raiffeisen felmérése alapján nagyon alacsony azoknak a cégeknek a száma, akik a kamatemelkedés miatt várhatóan fizetési nehézséggel fognak szembesülni – mondta el Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, aki nem számít arra, hogy a bankok behúzzák a féket. A kkv-szektorban marad a támogatás, a lakossági oldalon azonban nem lesz olyan erős a kihelyezés növekedése, mint tavaly. Ha támogatott kkv-hitelezést akarunk, valamilyen ösztönzést kell mögé tenni, amilyen korábban is volt, például a jegybanki kamatswapok esetében. A magyar bankszektor nem finanszírozhat hosszú távú fix kamatokat gyorsan átárazódó betétekkel – hangsúlyozta Zolnai György.

Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója elmondta: az év első négy hónapjában az új hitelek folyósításában 25 százalékos csökkenést lát az EXIM, a koronavírus előtti időszakhoz képest viszont még mindig bő 50 százalékos növekedés. A forgóeszközhitelek iránti kereslet nő, a beruházásiak iránti viszont csökken. Nagy kérdés, hogy mekkora támogatási tér lesz az EU-s szabályozás oldaláról 2022 közepétől, és hogy a háború gazdasági következményeinek enyhítésére szolgálató programokat miként tudják kihasználni. A vállalati hitelállomány legalább fele mögött van valamiféle állami támogatás, „az ügyfelek hozzá voltak szoktatva a stimulált hitelpiachoz.” Az egymilliárd dolláros kérdés most az, hogy lehet átmenekíteni a programokat úgy a következő időszakba, hogy a kkv-k továbbra is fix kamatozást kapjanak, itt gyors megoldásra van szükség.

Jelasity Radován, az Erste Bank vezérigazgatója szerint „addig kell táncolni, amíg szól a zene”. Ha másokat kevésbé is, az államot akkor is finanszírozni fogják állampapír-vásárlásokkal. A bankszektor most 1 százalékponttal ajánlja a lakáshiteleket a 10 éves állampapírhozam alatt, ami veszteséget jelent a bankoknak, a kontrolling felé ez szinte napi szintű magyarázatot igényel.

Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettese szerint az idei első négy hónapban töretlen volt a hitelkereslet, bizonyos támogatott konstrukcióknál dömpinget is látnak. A beruházási hitelek oldalán a kereslet csökkenése várható, a likviditási hitelek iránt viszont nőni fog az igény.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.