Nem elég, ha az adós csak az aktuális kamatlábra figyel

2019. 07. 24., 18:30

Jelenleg nagyon alacsony a kamatkörnyezet, de az elemzők többsége a közeljövőben a jegybanki alapkamat emelkedését prognosztizálja. Hosszú távon ezért nagyobb valószínűséggel kell növekvő hozamokkal számolni, ami változó kamatozású hitelek esetén növekvő törlesztőrészletet is jelent – hívta fel a figyelmet elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató.

Egyáltalán nem biztos, hogy kisebb költséggel jár majd, ha a jelenleg sokkal kedvezőbbnek tűnő változó kamatozású hitelkonstrukciókat választják a kölcsönt felvevők a fix kamatozású hitelek helyett – hangsúlyozta az Oeconomus.

Az elemzésben kifejtették: 2016 óta a három hónapos BUBOR nulla százalék körüli szinten mozog, ami azt jelenti, hogy hosszú távon lefelé minimális valószínűséggel mozdulhat. Amennyiben a hozamszint emelkedni fog, úgy egy idő után a változó kamatozású hitelek költségei meg fogják haladni a fix kamatozású hitelekét, és hosszabb futamidő alatt ez nagy kockázatot jelent.

A tipikus adós jellemzően csak az aktuális kamatlábra van tekintettel, és nincs tisztában azzal, hogy egy változó vagy csak rövid távon rögzített kamattal bíró hitel milyen kockázatokat rejt a kamatszint esetleges növekedésénél.

Példákat bemutatva az Oeconomus kifejtette, hogy a teljes kamatköltség változó kamatozású hitel esetén akár csaknem másfélszer akkora is lehet, mint a fix kamatozású esetben. A változó kamatozású hitel csak rövid futamidő és viszonylag kis hozamváltozás esetén kedvezőbb, mint a fix kamatozású. A változó kamatozású hitelek esetében a fizetendő részletek a futamidő alatt – különösen hosszú lejáratú hitelek esetében – jelentős mértékben növekedhetnek.

Jelentős hozamemelkedés esetén a változó kamatozású hitelek fizetendő részleteinek növekedése a devizahiteles válságban tapasztaltakhoz lenne hasonló.

A mostani környezetben egy 1 százalékpontos hozamnövekedés a hátralévő futamidő függvényében akár 5-10 százalékkal is növelheti a fizetendő részlet nagyságát, egy 5 százalékpontos hozamemelkedés pedig akár 50 százalékkal is megemelheti az ügyfél havi fizetési kötelezettségeit – hívta fel a figyelmet a gazdaságkutató. (MTI)

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS