Négy éve szűnt meg a lakástakarék támogatása – mire elég az összespórolt pénz?

2022. 10. 17., 09:22

Négy éve szűnt meg az új lakástakarék-szerződések állami támogatása. Az utolsó napokban az adókedvezmény kihasználása érdekében tömegesen kötött szerződések közül sok most jár le. A megtakarítás összege ugyan már sokkal kevesebbet ér az ingatlanárak emelkedése miatt, a mellé felvehető hitel kamata viszont nagyon vonzó lehet – írja a Bank360.hu.

2018. október 17-én lépett hatályba az a törvény, amely megszűntette a lakástakarék-pénztárak új szerződéseire az állami támogatást. Ez a megtakarítási forma a befizetések után elérhető 30 százalékos adókedvezménynek és a rugalmas felhasználhatóságnak köszönhetően nagyon népszerű volt. Ezért az utolsó napokban tömegek kötöttek még szerződést, hogy élhessenek a kedvezménnyel. Az akkor négy évre szerződő ügyfeleknek most jár le a lakástakarék-pénztári megtakarításuk, így el kell dönteniük, hogy mire és hogyan érdemes felhasználni az összegyűlt pénzt.

A Bank360.hu összefoglalója szerint több lehetőség közül is választhatnak azok, akiknek lejár a négyéves megtakarítási időszaka:

  • Felhasználhatják a pénzt a megjelölt lakáscélra, ami jelentheti
  • új vagy használt ingatlan vásárlását,
  • meglévő ingatlan felújítását. 
  • Mindezt megtehetik úgy, hogy a megtakarítást kiegészítik a lakástakarék által folyósított lakáshitellel vagy más piaci lakáshitellel.
  • Felhasználhatják egy már meglévő lakáscélú hitel kiváltására vagy előtörlesztésre, ráadásul a fogyasztóbarát kölcsönök kiváltásakor ezt kedvezményesen tehetik meg.
  • Dönthetnek úgy, hogy az összegyűlt pénzt még nem használják fel, hanem az adott pénztárnál tartják addig, amíg nem lesz rá szükség egy újabb lakáscél miatt (ebben az esetben viszont csak az eredeti futamidő alatt jár az állami támogatás).
  • Egyéb célra is felhasználhatják a megtakarítást, de ebben az esetben csak a befizetett tőkét és a pénztári kamatokat vehetik fel, a 30 százalékos állami támogatástól elesnek.

A 30 százalékos állami támogatás legfeljebb havi 20 ezer forintos befizetésig volt igénybe vehető, ami évente maximum 72 ezer forintot jelentett. Emiatt sok szerződő eleve nem is vállalt magasabb megtakarítást, még akkor sem, ha egyébként tudott volna többet fizetni. Ez alól azok jelentettek kivételt, akik közeli hozzátartozóikkal együtt több szerződést is tudtak kötni, megtöbbszörözve ezzel az állami támogatás összegét is.

Egy négyéves szerződés lejártakor az összegyűlt pénz körülbelül 1,25 millió forint, ami a mai lakásárak mellett az önerő kifizetéséhez is kevés, ha vásárlás a cél, és ez nemcsak Budapestre, hanem a vidéki nagyvárosokra is igaz. Az Ingatlannet.hu statisztikái szerint 2018. október óta az átlagos négyzetméterár a fővárosban 43 százalékkal lett magasabb, a panellakásokra vetítve pedig még ennél is nagyobb, 60 százalék feletti volt a drágulás mértéke. Ezzel összevetve az eredeti szerződéses összeg évről évre egyre kevesebbet ért az ingatlanpiacon a megtakarítók számára, dacára a kecsegtető állami támogatásnak.

Ha vásárláshoz kevés a pénz, felújításhoz még jó lehet

Másképp is hasznosítható azonban a meglévő lakástakarék szerződés, például meglévő ingatlan felújítására. December végéig pedig még arra is van lehetőség, hogy kombináljuk az otthonfelújítási támogatással. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyébként is jelentős állami támogatással kiegészített lakástakarékos megtakarításból finanszírozzuk a felújítást, majd az elköltött pénznek a felét további támogatás formájában visszaigényeljük.

Ha egy négy éves szerződés lejárta után az összegyűjtött 1,25 millió forintból végezzük el a felújítást, akkor 2022. december 31-ig vissza lehet igényelni az otthonfelújítási támogatás keretein belül az 50 százalékot, vagyis 625 ezer forintot. A gyakorlatban így a felújítás majdnem háromnegyedét az állam finanszírozná.

Az állami támogatás megszűnése előtt sokan a hosszabb, öt- vagy tízéves lakástakarék megtakarításokat választották. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg kell várniuk a futamidő végét, főleg, ha időközben már megvan a lakáscél is. Ebben az esetben fel lehet venni áthidaló kölcsönt a lakástakarék-pénztártól.

Most igazán vonzó a megtakarítás mellé felvehető kölcsön

Hitel azok számára is elérhető, akiknek véget ért a megtakarítási időszak, sőt most éppen ez jelentheti a lakástakarék-pénztári megtakarítás új vonzerejét. A lakáskasszától ugyanis a piaci hiteleknél kedvezőbb feltételekkel, akár 4,99 százalékos THM-mel is fel lehet venni kölcsönt, amivel kiegészíthető a megtakarítási összeg. Ez a jelenlegi 9-11 százalékos kamatú lakáshitelek mellett már nagyon jó ajánlatnak számít. Hátránya, hogy a felvehető hitelösszeget a szerződéses összeg befolyásolja, így nem biztos, hogy akkora hitelösszeg igénylésére van lehetőség ezekkel a feltételekkel, mint amekkorára szükség lenne.

Az állami támogatás megszűnése rövid idő alatt bedarálta a megmaradt lakástakarék-pénztárakat, mert a megtakarítási forma az alacsony kamatok idején elvesztette az addigi fő vonzerejét. Ma már csak egy, a Fundamenta kínál továbbra is ilyen megtakarítási lehetőségeket. Ezek most újra vonzóvá válhatnak az időközben elszabadult kamatok idején olcsónak számító lakáshitelükkel a lakáscéljaik megvalósítása érdekében hosszabb távú spórolásra hajlandók számára. A Fundamenta ráadásul most extra kedvezménnyel igyekszik további megtakarításra bírni a most lejáró szerződésűeket, akiknek legalább két újabb megtakarítási évért cserébe megadja az eddig élvezett állami támogatás összegét.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS