Módosulnak a Széchenyi Kártya Program válságkonstrukciói

2020. 06. 08., 19:00

Három ponton módosulnak a Széchenyi Kártya Program válságkonstrukciói, a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz és a Széchenyi Kártya Munkahelymegtartó hitel a továbbiakban 50–50 százalékos arányban lesz igényelhető – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

György László szerint mindez azt jelenti, hogy ha a vállalkozó egy egységnyi munkahelymegtartó hitelt igényel, amelyet csak munkabérre fordíthat, akkor ehhez kapcsolódóan egy egységnyi folyószámlahitelt is fel tud venni, amely már szabad felhasználású.    

A másik újítás, hogy a mikro- és a kisvállalkozások – amennyiben munkavállalóik száma nem haladja meg a 49-et – már önállóan is igényelhetik a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Pluszt.

Ezen felül arról is döntés született, hogy a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz segítségével a vállalkozások kiválthatják a korábban, kedvezőtlen feltételekkel felvett hiteleiket.

György László a gazdaságvédelmi akcióterv előrehaladásáról tett heti jelentésében arról is beszámolt, hogy az 50 milliárd forintos kerettel a magyar mikro, kis- és közepes vállalkozások támogatására meghirdetett high-tech és zöld magyar pályázatra egy hét leforgása alatt 85,6 milliárd forintos támogatási igény érkezett be, amelyből 130 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg. Mindez több mint 104 ezer munkahely megvédését segíti - jegyezte meg az államtitkár.

A pályázat jelentősége, hogy a vállalkozások az így kapott plusz forrást eszközvásárlásra, valamint az eszközök használatához szükséges tudás megszerzésére, azaz képzésekre és szakértő szolgáltatásokra is fordíthatják.

A vállalkozások a szakértő szolgáltatást nyújtó cégekről és 1880 Magyarországon elérhető képzésről a vali.ifka.hu oldalon tájékozódhatnak, ráadásul ezen a honlapon érhetőek el a high-tech és zöld magyar pályázat részletei is.

Az kormány legfőbb feladata a munkahelyek védelme, valamint hogy legalább annyi új munkahelyet teremtsen, mint amennyit a válság tönkretett – hangsúlyozta az államtitkár. Közölte, már 9772 vállalkozás igényelt munkahelyvédelmi bértámogatást, a vállalkozások mérete szerint az igénylők 58 százaléka mikro, 27 százalékuk kisvállalkozás. A területi bontás azt mutatja, hogy a legtöbb pályázat Budapestről, Pest és Fejér megyéből érkezett. A program 153 643 munkahely megvédéséhez ad segítséget.

785 vállalat, 14 235 munkavállalójához igényelte a kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatását, az átlagos támogatási igény munkavállalónként egy hónapra lebontva 252 613 forint volt. Ezt a típusú támogatást is főként a mikro- és a kisvállalkozások igényelték, ugyanis a vállalat mérete szerint a pályázók 30 százaléka mikro, 42 százaléka kisvállalkozás volt.

György László arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a kormány 100 ezerről 200 ezerre emelte a közfoglalkoztatásba bevonhatók létszámát, most 88 ezren dolgoznak közfoglalkoztatottként. Mindez pedig azt jelenti, hogy az emberek főként az elsődleges munkaerőpiacon próbálják megtalálni a számításaikat. (MTI)

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.
2024-12-11 19:11:25
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ), a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ), valamint az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) közötti stratégiai megállapodás aláírására került sor december 11-én Budapesten a nyugdíjas foglalkoztatás országjáró fórumán.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS