Mekkora lakáshitelt lehet felvenni a legfrissebb átlagbérrel?

2021. 01. 29., 17:00

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak országos bruttó átlagbére 2020 novemberében 438 200 forint volt, ebből átlagosan 291 400 forintot kaptak meg a munkavállalók - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggeli tájékoztatójában. A Bank360 azt vizsgálta meg, hogy a novemberi nettó átlag mekkora személyi kölcsön illetve lakáshitel igénylésére lenne elegendő.

Tavaly novemberben 438 200 forint volt a bruttó átlagkeresete a teljes állásban dolgozóknak a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatója szerint. Ez nettó 291 400 forintos átlagjövedelmet jelent, ha számolunk a közfoglalkoztatottak bérével, de a különböző kedvezményeket nem vesszük figyelembe.

A jövedelmünk ugyanakkor nemcsak az életszínvonalunkra van jelentős hatással, hanem arra is, hogy mekkora hitelt vehetünk fel. A Magyar Nemzeti Bank érvényben lévő adósságfék szabályai ugyanis meghatározzák, hogy a rendszeres jövedelmünk mekkora részét fordíthatjuk hiteltörlesztésre. Az így megkapott értéknél a hitelintézetek szigorúbbak lehetnek, de engedékenyebbek nem.

Mekkora törlesztőt vállalhatok?

A már említett adósságfék szabályok a jövedelem nagysága, hiteltípus és kamatperiódus alapján határozzák meg, hogy a rendszeres havi bevételeink legfeljebb mekkora részét fordíthatjuk törlesztőrészletek megfizetésére. A Bank360 elemzésében egy átlagfizetésből élő, semmilyen más rendszeres bevétellel nem rendelkező, más hitelt pedig nem fizető adós helyzetét vizsgálta meg.

Mekkora hitelt kaphatok?

A Bank360.hu elemzői hitelkalkulátor segítségével vizsgálták meg, hogy a náluk elérhető ajánlatok közül, különböző futamidőkkel számolva, mekkora hitelt tudnánk most felvenni.

Szabad felhasználású személyi hiteleknél a jtm szabályok szerint legfeljebb a nettó jövedelem 50 százalékát fordíthatja az igénylő hiteltörlesztésre. A tavaly novemberi átlagbérrel számolva ez az összeg 145 700 forint, vagyis ennél nem lehet magasabb havi törlesztőrészletet vállalni.

A személyi kölcsön kalkulátor szerint 84 hónapos futamidővel számolva akár 9,5 millió forint személyi hitel is elérhető: átlagjövedelem igazolásával ezt 8,09 százalékos THM-mel és 145 667 forintos havi törlesztőrészlettel lehet felvenni. A teljes visszafizetendő összeg 12 331 028 forint.

Ha a futamidőt 96 hónapra toljuk ki, akkor a személyi kölcsönként maximálisan elérhető 10 millió forint is felvehető, 8,05 százalékos THM-mel és 138 788 forintos havi törlesztőrészlettel – ebben az esetben azonban a visszafizetendő összeg magasabb, 13 423 648 forint.

A futamidő meghosszabbításával tehát növelhető a felvehető hitelösszeg, azzal azonban számolni kell, hogy a hitelköltség is növekedni fog. Ebben a példában a félmillió forinttal magasabb hitelösszegért több mint egymillió forinttal több kamatot kell fizetni.

Magasabb hitelösszegnél a jelzáloghitel kedvezőbb lehet

„Ha lakáshitelt szeretnénk felvenni, fontos figyelembe venni, hogy minél kiszámíthatóbb kölcsönt választunk, a jövedelmünk annál nagyobb részét fordíthatjuk törlesztőrészlet megfizetésére” – mondta Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

A novemberi átlagbérrel számolva, 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén a jövedelmünk csupán 25 százalékát fordíthatjuk törlesztésre (a novemberi átlagbérrel számolva ez 72 850 forint). Ez az arányszám 35 százalékra nő (101 990 forint), ha a kamatperiódus 5 és 10 év közötti, ha pedig 10 éves vagy annál hosszabb kamatperiódust választunk, akkor már a bevételeink fele is törlesztésre fordítható (145 700 forint).

A Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint 10 éves futamidővel számolva akár 14,5 millió forint lakáshitelhez is hozzájuthatnak az igénylők, ha az országos nettó átlagbérnek megfelelő jövedelmet igazolnak. A THM 3,81 százalék, a havi törlesztőrészlet 144 960 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 17 401 800 forint.

A felvehető hitelösszeg ebben az esetben is növelhető a futamidő kitolásával. 15 éves futamidővel számolva a maximálisan igényelhető hitelösszeg 19,9 millió forint, 3,92 százalékos THM mellett. A teljes visszafizetendő összeg ebben az esetben 26 221 500 forint, a kalkulátor eredményei szerint. 20 éves futamidővel kalkulálva tovább növelhető az igényelhető hitelösszeg: 3,80 százalékos THM-mel számolva legfeljebb 24,5 millió forint lakáshitelhez lehet hozzájutni, 145 017 forintos törlesztőrészlettel – a teljes visszafizetendő összeg így 34 810 680 forint lenne.

Mire érdemes odafigyelni?

A fenti példák alapján látható, hogy az országos nettó átlagbér igazolásával elérhető akár nagyobb hitelösszeg is, akkor is, ha szabad felhasználású személyi hitelt keres az igénylő, és akkor is, ha a lakáshitel igénylése a cél. A törlesztőrészlet maximalizálása miatt a felvehető hitelösszeg emelésére a futamidő kitolása jelenthet megoldást, de ebben az esetben magasabb visszafizetendő összeggel is kell számolni, ha csak a hosszabb futamidő miatt nem válnak elérhetővé kedvezőbb konstrukciók.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS