Megvan az első kamatplafonos bank, amelyik hétfőtől maximum 8,5 százalékért adja a lakáshitelt

2023. 10. 05., 09:41

Október 9-től a kormány által kért 8,5 százalékos kamatplafon alapján kínálja a lakáshiteleit az Este Bank, amely a vállalati hiteleinél is alkalmazza a javasolt kamatmaximumot – derült ki a pénzintézet Bank360.hu-nak adott válaszából. Ezzel az Erste az első bank, amely bejelentette csatlakozását az önkéntes kamatplafonhoz.

A magyarországi Erste a jövő hétfőtől szerződött lakáshitelei THM-jeinél és vállalkozói forgóeszközhiteleinek kamatainál tiszteletben tartja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérése szerinti ideiglenes kamatplafonokat – válaszolta a Bank360.hu érdeklődésére az Erste Bank.

Ezzel az egyik legnagyobb hazai pénzintézet az első, amely közölte, hogy önkéntes alapon az újonnan kötött szerződéseiben a vállalati forgóeszközhiteleinél 12 százalékban maximalizálja a kamatot, a lakossági lakáshiteleinél pedig 8,5 százalékban a teljes hiteldíj mutatót (THM), azaz azt az éves költséget, amennyiért a kölcsönt adja az igénylőknek. A kínált kamat ennél várhatóan alacsonyabb lesz, hiszen a THM-et a hitel minden költségét figyelembe véve számolják ki.

Az Erste Bank közléséből az következik, hogy valamennyi piaci kamatozasú lakáskölcsönére és válallati forgóeszközhitelére vonatkozik majd az engedmény. A Bank360.hu szerint a válasz alapján hétfőtől ezek a THM-ek lesznek érvényesek azokra az ügyfelekre is, akiknek a hiteligénylése már folyamatban van, de hétfőig még nem írták alá a szerződésüket. Ők ugyan magasabb kamatról szóló ajánlatot kaptak, de már az alacsonyabb kamat szerint köthetik meg a hitelmegállapodásukat.

A Bank360.hu a lakáshitel kalkulátorával kiszámolta, mennyit nyernek ezzel az ügyfelek. Az Erste jelenleg egy átlagos, havi 400 ezer forintot kereső igénylőnek 20 millió forint lakáshitelt 10 éves kamatperiódussal, 20 éves futamidővel legjobb esetben 9,19 százalékos THM-mel ad. Az induló kamat alapján a havi törlesztőrészlet 176 615 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 42 456 360 forint. Ehhez képest 8,5 százalékos THM esetén a törlesztésnél havi 3000 forint körüli összeget spórol az ügyfél a kezdeti költségektől függően, a teljes futamidő alatt pedig kevesebb mint egymilliót. A hitelpiacon jelenleg 10 százalék fölött kínált lakáskölcsönöknél azonban a különbség már havonta 20 ezer forint is lehet, a teljes visszafizetendő összegben pedig csaknem ötmillió forint.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden közölte, hogy Nagy Márton miniszter a bankszövetség képviselőivel folytatott tárgyaláson azt kérte a pénzintézetektől, hogy október 9-től az újonnan szerződött hiteleknél önkéntes banki kamatplafont alakítsanak ki, amelyeknek mértékét a vállalati forgóeszközhitelek esetében maximum 12 százalékos kamatszintnél, a használt és új lakóingatlan vásárlására, építésére, felújítására adott lakossági lakáshitelek esetében pedig 8,5 százalékos THM-nél érdemes meghatározni.

A Magyar Bankszövetség reakciójában azt írta, hogy a miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló sajtóközleményében foglaltakra támogatólag felhívja tagbankjai figyelmét. Az egyes banki kamatszintek megállapítása ugyanakkor minden tagbank saját és önkéntes döntése. A kamatplafon elfogadását elsőként bejelentő Erste Bank Hungary Zrt. a Bank360.hu-nak küldött válaszában azt írta, hogy „érdekelt a gazdasági növekedés újraindításában, a hazai hitelezés növekedésében mind lakossági, mind vállalati oldalon, melyet versenyképes hitelajánlatokkal kíván támogatni, árazási- és folyamatoldalon egyaránt”.

A Bank360.hu szakértői szerint az Erste lépése azt vetíti előre, hogy az elkövetkező napokban a bankok várhatóan sorra csatlakoznak majd a kamatplafonhoz. A kérdés csak az, hogy lesz-e olyan közülük, amely esetleg 8,5 százalék alá megy, vagy egyöntetű THM-eket látnak majd az ügyfelek. Arra is érdemes lesz figyelni, hogy a hitelárak csökkentésével együtt nem szigorítanak-e bankok az egyéb kölcsönfeltételekben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS