Megvan az első kamatplafonos bank, amelyik hétfőtől maximum 8,5 százalékért adja a lakáshitelt

2023. 10. 05., 09:41

Október 9-től a kormány által kért 8,5 százalékos kamatplafon alapján kínálja a lakáshiteleit az Este Bank, amely a vállalati hiteleinél is alkalmazza a javasolt kamatmaximumot – derült ki a pénzintézet Bank360.hu-nak adott válaszából. Ezzel az Erste az első bank, amely bejelentette csatlakozását az önkéntes kamatplafonhoz.

A magyarországi Erste a jövő hétfőtől szerződött lakáshitelei THM-jeinél és vállalkozói forgóeszközhiteleinek kamatainál tiszteletben tartja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérése szerinti ideiglenes kamatplafonokat – válaszolta a Bank360.hu érdeklődésére az Erste Bank.

Ezzel az egyik legnagyobb hazai pénzintézet az első, amely közölte, hogy önkéntes alapon az újonnan kötött szerződéseiben a vállalati forgóeszközhiteleinél 12 százalékban maximalizálja a kamatot, a lakossági lakáshiteleinél pedig 8,5 százalékban a teljes hiteldíj mutatót (THM), azaz azt az éves költséget, amennyiért a kölcsönt adja az igénylőknek. A kínált kamat ennél várhatóan alacsonyabb lesz, hiszen a THM-et a hitel minden költségét figyelembe véve számolják ki.

Az Erste Bank közléséből az következik, hogy valamennyi piaci kamatozasú lakáskölcsönére és válallati forgóeszközhitelére vonatkozik majd az engedmény. A Bank360.hu szerint a válasz alapján hétfőtől ezek a THM-ek lesznek érvényesek azokra az ügyfelekre is, akiknek a hiteligénylése már folyamatban van, de hétfőig még nem írták alá a szerződésüket. Ők ugyan magasabb kamatról szóló ajánlatot kaptak, de már az alacsonyabb kamat szerint köthetik meg a hitelmegállapodásukat.

A Bank360.hu a lakáshitel kalkulátorával kiszámolta, mennyit nyernek ezzel az ügyfelek. Az Erste jelenleg egy átlagos, havi 400 ezer forintot kereső igénylőnek 20 millió forint lakáshitelt 10 éves kamatperiódussal, 20 éves futamidővel legjobb esetben 9,19 százalékos THM-mel ad. Az induló kamat alapján a havi törlesztőrészlet 176 615 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 42 456 360 forint. Ehhez képest 8,5 százalékos THM esetén a törlesztésnél havi 3000 forint körüli összeget spórol az ügyfél a kezdeti költségektől függően, a teljes futamidő alatt pedig kevesebb mint egymilliót. A hitelpiacon jelenleg 10 százalék fölött kínált lakáskölcsönöknél azonban a különbség már havonta 20 ezer forint is lehet, a teljes visszafizetendő összegben pedig csaknem ötmillió forint.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium kedden közölte, hogy Nagy Márton miniszter a bankszövetség képviselőivel folytatott tárgyaláson azt kérte a pénzintézetektől, hogy október 9-től az újonnan szerződött hiteleknél önkéntes banki kamatplafont alakítsanak ki, amelyeknek mértékét a vállalati forgóeszközhitelek esetében maximum 12 százalékos kamatszintnél, a használt és új lakóingatlan vásárlására, építésére, felújítására adott lakossági lakáshitelek esetében pedig 8,5 százalékos THM-nél érdemes meghatározni.

A Magyar Bankszövetség reakciójában azt írta, hogy a miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló sajtóközleményében foglaltakra támogatólag felhívja tagbankjai figyelmét. Az egyes banki kamatszintek megállapítása ugyanakkor minden tagbank saját és önkéntes döntése. A kamatplafon elfogadását elsőként bejelentő Erste Bank Hungary Zrt. a Bank360.hu-nak küldött válaszában azt írta, hogy „érdekelt a gazdasági növekedés újraindításában, a hazai hitelezés növekedésében mind lakossági, mind vállalati oldalon, melyet versenyképes hitelajánlatokkal kíván támogatni, árazási- és folyamatoldalon egyaránt”.

A Bank360.hu szakértői szerint az Erste lépése azt vetíti előre, hogy az elkövetkező napokban a bankok várhatóan sorra csatlakoznak majd a kamatplafonhoz. A kérdés csak az, hogy lesz-e olyan közülük, amely esetleg 8,5 százalék alá megy, vagy egyöntetű THM-eket látnak majd az ügyfelek. Arra is érdemes lesz figyelni, hogy a hitelárak csökkentésével együtt nem szigorítanak-e bankok az egyéb kölcsönfeltételekben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS