Megjelentek a kkv hitelekre érvényes kamatstop részletszabályai

2022. 10. 27., 15:17

A jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalkozások is egyre nehezebben boldogulnak, ezért a kormány a cégek támogatása érdekében kiterjeszti a kamatstop intézkedését a vállalkozói hitelekre is. A részletszabályokat a kormány 2022. október 26-án tette közzé.

Mi az a kamatstop?

A kamatstop a gyakran változó kamatozású kölcsönöket védi meg a kamatemelkedéstől. A jelenlegi piaci környezetben ugyanis ezen hitelek ára jelentősen megemelkedne. Kezdetben kizárólag a referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású lakáshitelekre volt érvényes a rendelkezés, azonban jelenleg már az intézkedés a lakáscélú lízingszerződésekre, a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú piaci kamatozású jelzáloghitelekre, valamint a vállalkozói hitelekre is kiterjed – írja a Bankmonitor.

A 3, 4 és 5 éves kamatperiódusú lakossági jelzáloghitelekre november elsejétől, a vállalkozói hitelekre pedig november 15-től lesz érvényes a kamatstop.

Mely vállalkozások hiteleire terjed ki a kamatstop?

A kormányrendelet alapján a kis- és középvállalkozások (kkv) hiteleire terjed ki a védelem.

Azon vállalkozás minősül kkv-nak, ahol az összes foglalkoztatotti létszám 250 fő alatt van, és az éves nettó árbevétel legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

Nem tekinthető kkv-nak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati joga alapján – eléri vagy meghaladja a 25 százalékot.

Mely vállalkozói hitelekre érvényes a kamatstop?

A változó kamatozású piaci feltételekkel nyújtott vállalkozói hitelekre, lízingszerződésekre lesz érvényes a kamatstop. Fontos kitétel, hogy kizárólag a forint hitelekre terjed ki a védelem. A változó kamatozású vállalkozói kölcsönök kamata egy referencia-kamatlábhoz van kötve, mely jellemzően a BUBOR mutató szokott lenni. Az intézkedés kiterjed továbbá a feltételeknek megfelelő refinanszírozási kölcsönökre is.

A támogatott vállalkozói kölcsönök között is találni olyat, melynek kamata a BUBOR értékének alakulásától függ, ezen hitelekre a kamatstop nem érvényes. Illetve a fizetés számlához kapcsolódó hitelkeretekre sem lesz érvényes a kamatplafon. Ez utóbbiak közé tartoznak jellemzően a folyószámlahitelek.

Mennyivel csökkenti a kamatstop a vállalkozói hitelek kamatát?

Az érintett hitelek kamata két részből a referencia-kamatláb értékéből és egy kamatfelárból áll össze. Jelen intézkedés a referencia-kamatláb értékét – ez lenne a BUBOR mutató – maximálja. Gyakorlatilag november 15-től a kamatot úgy kell meghatározni, hogy a BUBOR 2022. június 28-ai értékét kell alapul venni.

Mekkora segítséget jelenthet ez?

– Az 1 havi BUBOR mutató június 28-i értéke 7,32 százalék, míg az aktuális 2022. október 26-i értéke 16,79 százalék. Vagyis a kamatstop miatt 9,47 százalékponttal csökkenhet az érintett kölcsönök kamata.

– A 3 havi BUBOR mutató június 28-i értéke 7,77 százalék, míg az aktuális 2022. október 26-i értéke 16,76 százalék. Vagyis a kamatstop miatt 8,99 százalékponttal csökkenhet az érintett kölcsönök kamata.

– A 6 havi BUBOR mutató június 28-i értéke 8,26 százalék, míg az aktuális 2022. október 26-i értéke 16,74 százalék. Vagyis a kamatstop miatt 8,48 százalékponttal csökkenhet az érintett kölcsönök kamata.

– A 12 havi BUBOR mutató június 28-i értéke 8,68 százalék, míg az aktuális 2022. október 26-i értéke 16,39 százalék. Vagyis a kamatstop miatt 7,71 százalékponttal csökkenhet az érintett kölcsönök kamata.

A kamatperiódus hosszától függően jelenleg 7,71-9,47 százalékkal mérsékelheti a kamatstop a vállalkozói kölcsönök kamatát.

Mennyi ideig lesz érvényben a kamatplafon?

Az intézkedés jelen ismereteink szerint 2022. november 15-től 2023. június 30-ig lesz érvényben. Vagyis az érintett vállalkozások törlesztőrészlete 8 hónapon keresztül lesz kedvezőbb, mint ha a normál piaci feltételeknek megfelelően kellene fizetniük.

Az intézkedés az összes érintett hitelre kiterjed függetlenül attól, hogy a kölcsönöknek mikor lesz, volt a kamatfordulója. Ugyanis a 2022. június 28. és 2023. november 15. között átárazódó hitelek kamata is csökkenni fog függetlenül attól, hogy az adott hitelnek mikor lenne a következő kamatfordulója.

Természetesen azon hitelek kamata nem fog emelkedni, amelyeknek a kamatát még kedvezőbb, június 28-át megelőző BUBOR érték alapján állapították meg. Ezen kölcsönök adósai majd a következő kamatfordulókor élvezhetik a kamatstop áldásos hatását.

Széchenyi Kártya Program keretében a kamatstop miatt fixált kamatoknál kedvezőbb feltételekkel lehet hitelt igényleni. A vállalkozásoknak érdemes tehát még ebben a helyzetben is elgondolkodniuk meglévő kölcsönük lecserélésén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS