Másfélszeresére növelte a kkv-k beruházási hitelezését a CIB Bank

2021. 03. 10., 14:30

Több mint tíz százalékkal, történelmi csúcsra emelkedett a CIB Bank kis- és középvállalkozói szektornál lévő hiteleinek állománya 2020-ban, és ezen belül a beruházási célú kihelyezések több mint ötven százalékkal növekedtek. Az újonnan megkötött hitelszerződések száma közel 60 százalékkal nőtt, és a vállalt bankgaranciák mértéke pedig több mint negyedével emelkedett.

A koronavírus-járvány kitörése óta eltelt egy évben tapasztalt gazdasági nehézségek gyors alkalmazkodásra és merőben új megoldások alkalmazására kényszerítették a magyar kis- és közepes vállalkozásokat, igaz, az egyes ágazatokat is eltérően érintette a válság. Ebben a turbulens és bizonytalan időszakban teljesített sikeresen a CIB Bank kkv-üzletága: a kihelyezett hitelek állománya összességében több mint 10 százalékkal, új csúcsra nőtt az előző év végi mértékhez képest, ezen belül a beruházási hiteleknél több mint 50 százalékkal emelkedett az állomány.

„Ügyfeleink beruházásainak támogatásával továbbra is a gazdaságépítő fejlesztések finanszírozására fókuszálunk, hogy partnereink hosszú távú eredményességét biztosítsuk” – mondta az adatok kapcsán Győr Tamás, a CIB Bank kkv üzletágának igazgatója.

A szektor cégeinek nyújtott bankgaranciák volumene több mint 26 százalékkal emelkedett 2020-ban, ami arra utal, hogy ez a biztosítéktípus egyre elfogadottabb és jól működő eszköz az üzleti szférában arra, hogy a piaci szereplők megfelelő garanciákat kapjanak egymás szerződéses kötelezettségeinek teljesítésére. A pénzintézet kkv-ügyfelei összességében stabilak, és üzleti értelemben kedvező kondícióban vannak, erre utal, hogy a CIB Bank teljes kkv-hitelkitettségének csak a 16 százaléka áll jelenleg a törlesztési moratórium hatálya alatt.

A CIB Bank a hazai kis- és közepes vállalkozások elkötelezett pénzügyi szolgáltatója: a pénzintézet tavaly közel 60 százalékkal több új hitelszerződést kötött a szektor szereplőivel, mint egy évvel korábban. Az új hitelek 28 százalékát nyújtották a kereskedelmi szektornak, miközben a feldolgozóipar részesedése 21, az építőiparé 20, a mezőgazdaságé 8, és a szállítás-raktározásé pedig 5 százalék környékén alakult. Figyelemre méltó emellett, hogy nőtt a kkv-k által a CIB-nél bonyolított forgalom, és a bank portfoliójának válságállóságát mutatja az is, hogy az új hitelvolumen alapján a CIB Bank ügyfélkörébe tartozó kkv-k közül 150 vállalkozásnál nőtt legalább 100 millió forintos nagyságrendben az állomány. Az újonnan kihelyezett hitelek 41 százaléka kötődött Budapesthez, közel 60 százaléka pedig vidéki fejlesztéseket támogatott.

„Ügyfeleink üzleti sikere mellett célunk, hogy személyes sikerüket is támogassuk, hiszen tudjuk, hogy minden vállalati történet egyúttal emberi történet is. 2020-ban ugyan kevesebbet találkoztunk, de az online térben sokszor ügyfeleink nappalijában folytattunk tárgyalásokat vagy ünnepeltük meg sikereiket, ezzel is szorosabbra fűzve a bankolás személyes részét, ahol a folyamatok egyre szerethetőbbé válnak, fókuszban az emberrel” – tette hozzá Győr Tamás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS