Lendületesen bővül a hitelezés az Erste Banknál

2019. 11. 12., 15:10

Az Erste Banknál az idei első kilenc hónapban a lakossági területen az új hitelek értéke 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a vállalati hitelállomány 27 százalékkal bővült egy év alatt.

A hatékonyságát tovább javító pénzintézet működési bevételei 9,7 százalékkal, adózás előtti eredménye 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – olvasható az Erste Bank közleményében.

A hitelállomány 2019 január-szeptember között gyors tempóban bővült, miközben a pénzintézet tovább javította eredményességét. Az említett időszakban az Erste működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 9,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában elértet, míg a bank működési eredménye 15,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az Erste adózás előtti eredménye 11,2 százalékkal közel 47 milliárd forintra nőtt az első kilenc hónapban. A pénzintézet tovább javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány az időszak végére 52,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 55,1 százalékról. A hitelintézet sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) meghaladja a 15 százalékot – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet sajtótájékoztatóján.

Az Erste Bank a hitelezésben is aktív szereplő, melyet jól mutat, hogy a teljesítő ügyfélhitelek állománya egy év alatt közel 21 százalékkal bővült, miközben az NPL-ráta 3,9 százalékról 2,5 százalékra csökkent. A lakossági hitelezésben az új kihelyezések értéke 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljesítő hitelállomány pedig 16 százalékkal bővült éves összevetésben. A nem jelzálogfedezetű kölcsönöknél az állomány 62 százalékkal haladta meg a 2018 szeptember végi adatot, jelentős részben a Babaváró hitelnek köszönhetően. Két számjegyű növekedést ért el az Erste mikrovállalati hitelezése is, az állomány 42 százalékkal nőtt egy év alatt – tette hozzá Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 13 százalékkal 2914 milliárd forintra nőtt az idei első kilenc hónap végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

Intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban is, a tavalyi év azonos időszakához képest az új kihelyezések értéke 12 százalékkal, míg a teljesítő hitelállomány 27 százalékkal bővült és elérte a 726 milliárd forintot. A nagyvállalatok esetében az új kihelyezések értéke 28 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét, míg a hitelállomány 38 százalékkal nőtt egy év alatt. A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új folyósítások 5 százalékkal bővültek, a hitelállomány pedig 23 százalékkal gyarapodott. A kis- és középvállalkozásoknál az új kihelyezések volumene 9 százalékkal haladta meg a tavalyit, a teljesítő hitelállomány 23 százalékkal növekedett – ismertette Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS