Lendületesen bővül a hitelezés az Erste Banknál

2019. 11. 12., 15:10

Az Erste Banknál az idei első kilenc hónapban a lakossági területen az új hitelek értéke 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a vállalati hitelállomány 27 százalékkal bővült egy év alatt.

A hatékonyságát tovább javító pénzintézet működési bevételei 9,7 százalékkal, adózás előtti eredménye 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – olvasható az Erste Bank közleményében.

A hitelállomány 2019 január-szeptember között gyors tempóban bővült, miközben a pénzintézet tovább javította eredményességét. Az említett időszakban az Erste működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 9,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában elértet, míg a bank működési eredménye 15,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az Erste adózás előtti eredménye 11,2 százalékkal közel 47 milliárd forintra nőtt az első kilenc hónapban. A pénzintézet tovább javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány az időszak végére 52,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 55,1 százalékról. A hitelintézet sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) meghaladja a 15 százalékot – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet sajtótájékoztatóján.

Az Erste Bank a hitelezésben is aktív szereplő, melyet jól mutat, hogy a teljesítő ügyfélhitelek állománya egy év alatt közel 21 százalékkal bővült, miközben az NPL-ráta 3,9 százalékról 2,5 százalékra csökkent. A lakossági hitelezésben az új kihelyezések értéke 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljesítő hitelállomány pedig 16 százalékkal bővült éves összevetésben. A nem jelzálogfedezetű kölcsönöknél az állomány 62 százalékkal haladta meg a 2018 szeptember végi adatot, jelentős részben a Babaváró hitelnek köszönhetően. Két számjegyű növekedést ért el az Erste mikrovállalati hitelezése is, az állomány 42 százalékkal nőtt egy év alatt – tette hozzá Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 13 százalékkal 2914 milliárd forintra nőtt az idei első kilenc hónap végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

Intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban is, a tavalyi év azonos időszakához képest az új kihelyezések értéke 12 százalékkal, míg a teljesítő hitelállomány 27 százalékkal bővült és elérte a 726 milliárd forintot. A nagyvállalatok esetében az új kihelyezések értéke 28 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét, míg a hitelállomány 38 százalékkal nőtt egy év alatt. A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új folyósítások 5 százalékkal bővültek, a hitelállomány pedig 23 százalékkal gyarapodott. A kis- és középvállalkozásoknál az új kihelyezések volumene 9 százalékkal haladta meg a tavalyit, a teljesítő hitelállomány 23 százalékkal növekedett – ismertette Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS