Lendületesen bővül a hitelezés az Erste Banknál

2019. 11. 12., 15:10

Az Erste Banknál az idei első kilenc hónapban a lakossági területen az új hitelek értéke 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a vállalati hitelállomány 27 százalékkal bővült egy év alatt.

A hatékonyságát tovább javító pénzintézet működési bevételei 9,7 százalékkal, adózás előtti eredménye 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – olvasható az Erste Bank közleményében.

A hitelállomány 2019 január-szeptember között gyors tempóban bővült, miközben a pénzintézet tovább javította eredményességét. Az említett időszakban az Erste működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 9,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában elértet, míg a bank működési eredménye 15,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az Erste adózás előtti eredménye 11,2 százalékkal közel 47 milliárd forintra nőtt az első kilenc hónapban. A pénzintézet tovább javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány az időszak végére 52,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 55,1 százalékról. A hitelintézet sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) meghaladja a 15 százalékot – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet sajtótájékoztatóján.

Az Erste Bank a hitelezésben is aktív szereplő, melyet jól mutat, hogy a teljesítő ügyfélhitelek állománya egy év alatt közel 21 százalékkal bővült, miközben az NPL-ráta 3,9 százalékról 2,5 százalékra csökkent. A lakossági hitelezésben az új kihelyezések értéke 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljesítő hitelállomány pedig 16 százalékkal bővült éves összevetésben. A nem jelzálogfedezetű kölcsönöknél az állomány 62 százalékkal haladta meg a 2018 szeptember végi adatot, jelentős részben a Babaváró hitelnek köszönhetően. Két számjegyű növekedést ért el az Erste mikrovállalati hitelezése is, az állomány 42 százalékkal nőtt egy év alatt – tette hozzá Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 13 százalékkal 2914 milliárd forintra nőtt az idei első kilenc hónap végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

Intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban is, a tavalyi év azonos időszakához képest az új kihelyezések értéke 12 százalékkal, míg a teljesítő hitelállomány 27 százalékkal bővült és elérte a 726 milliárd forintot. A nagyvállalatok esetében az új kihelyezések értéke 28 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét, míg a hitelállomány 38 százalékkal nőtt egy év alatt. A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új folyósítások 5 százalékkal bővültek, a hitelállomány pedig 23 százalékkal gyarapodott. A kis- és középvállalkozásoknál az új kihelyezések volumene 9 százalékkal haladta meg a tavalyit, a teljesítő hitelállomány 23 százalékkal növekedett – ismertette Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 02., 13:23
A Via Credit pályázati tanácsadó öt közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségre hívja fel a vállalatok figyelmét. Van idő a felkészülésre: a beadásra kettő-négy hónap áll a vállalatok rendelkezésére.
2022. 08. 04., 09:17
Azt hiszem, kezdő munkavállalóként nincs fontosabb feladatunk, mint találni egy jó főnököt és tanulni tőle. Örülök, hogy nekem annak idején ez megadatott – mondta az Üzletemnek Jancsár Gergely, az SAP Közép-Kelet-Európai Régiójának fenntarthatósági vezetője.
2022-08-06 15:19:53
Az Agrárminisztérium kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS