Krisán László: soha nem látott érdeklődés övezi a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukcióit

Krisán László: soha nem látott érdeklődés övezi a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukcióit
2022. 09. 01., 10:42

Augusztus 29-től igényelhető a Széchenyi Mikrohitel MAX, ezzel a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukcióinak mindegyike elérhető már a piacon. A vállalkozók régi-új finanszírozási lehetőségeiről Krisán Lászlót, a Programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

– Milyen előzmények után, milyen várakozások közepette jelent meg az új hiteltermék?

– A Széchenyi Mikrohitel MAX megjelenésével teljessé vált az új Program. A legkisebb vállalkozásokat támogató konstrukció közvetlen előzménye a Széchenyi Mikrohitel GO!, amelynek számai magukért beszélnek: igénylési ideje, azaz 7 hónap alatt ezen hitelkonstrukció keretében több mint 2 ezer kölcsönszerződést jött létre, 80 milliárd forint értékben. De ugyanilyen fokozott – mondhatni soha nem látott – érdeklődésről tudok beszámolni most a Széchenyi Kártya Program MAX már megjelent többi konstrukciója esetében is, legyen szó akár a napi működési költségek biztosítását segítő szabad felhasználású Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX-ról, ezen konstrukción belül az energiaválság által érintett vállalkozások számára elérhető többlettámogatott hitelrészről, a Széchenyi Energiakártyáról, a szintén számla nélkül lehívható, forgóeszköz-beszerzéseket támogató Széchenyi Likviditási Hitel MAX-ról, a klasszikus beruházási célok mellett hitelkiváltásra, üzletrészvásárlásra és agrár célú beruházások megvalósítására is igénybe vehető Széchenyi Beruházási Hitel MAX-ról vagy a pénzügyi lízingügyletek finanszírozására kialakított Széchenyi Lízing MAX-ról.

– Mitől különleges a Széchenyi Mikrohitel MAX?

– Ahogy a neve is mutatja, a legkisebb vállalkozásokat célozza a konstrukció, amelynek keretében maximum 50 millió forint igényelhető. A beruházási típusú hitel új és használt gépek, berendezések beszerzésére vagy – vállalkozás üzleti céljával összefüggő – ingatlan vásárlására vagy építésére fordítható, de a hitelösszeg 20 százaléka erejéig forgóeszköz-finanszírozásra, bizonyos feltételek mellett pedig korábbi beruházási hitelek kiváltására is felhasználható.

A maximális futamidő 120 hónap, a kamat a teljes futamidő alatt fix, évi nettó 1 százalék – mondani sem kell, hogy a piacon elérhető közel 20 százalék körüli, változó kamatszintekkel szemben ez a lehetőség kiszámíthatóságot, tervezhetőséget, biztonságot jelent a vállalkozóknak (a hitel részletes kondíciót a Mikrohitel Szabályzat tartalmazza).

A hiteleket ebben a konstrukcióban a KAVOSZ-szal szerződött pénzügyi vállalkozások folyósítják. A nagy bankok a legkisebb vállalkozásokat a hitelképességi vagy a méretgazdaságossági korlátok miatt alig finanszírozzák, a Programban részt vevő pénzügyi vállalkozások azonban ezt a kört jól ismerik és rugalmas, személyre szabott kiszolgálással segítik beruházási elképzeléseik megvalósítását. A hitelezési kockázat kezelésére természetesen garanciaintézményi készfizető kezesség is bevonható.

Mindezeken túl a Széchenyi Mikrohitel MAX a hazai hitelpiacon egyedülálló abban a tekintetben is, hogy kezdő vállalkozások is igényelhetik – erre a szakmában eltöltött több mint két évtized alatt nemigen láttam példát.

– Hogyan igényelhető a Széchenyi Mikrohitel MAX?

– A Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban van erre lehetőség. Újdonság, hogy a hitelfelvétel folyamata online is elindítható, amivel a vállalkozók több órás várakozást és „papírmunkát” spórolhatnak meg. A kérelmeket természetesen megalapozott üzleti tervekkel kell alátámasztani, a hiteldöntés meghozatalára pedig a hitelbírálatot követően kerül sor.

– A legkisebb vállalkozások számára egyre nagyobb kihívást jelent a finanszírozás. Ezt a helyzetet enyhíti a Széchenyi Kártya Program új konstrukciója – de meddig lesz elérhető?

– A kkv-k támogatása stratégiai érdek, amelynek képviseletét a magyar gazdasági kormányzat felvállalta: állami kamat-, kezelési költség- és kezességi díj támogatás nélkül ezek a programok nem működhetnének. Az Európai Bizottság Oroszország Ukrajna ellenni agressziója kapcsán idén bevezetett egy új, ún. válságtámogatási jogcímet, ami 2022. december 31-ig vehető igénybe, maximum 500 ezer euróig így az év végéig biztosan megmaradnak a rendkívül kedvező feltételek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 12:17:00
Tíz nappal a határidő előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, és 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz „összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát” – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2022-09-27 11:17:00
Amikor szerződéskötésről beszélünk, akkor általában mindenki írásba foglalt szerződésre gondol. Hogyan lehet szerződést kötni? Mikor kötelező az írásba foglalt szerződés? Miért jó, ha írásban van a megállapodás? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS