Krisán László: soha nem látott érdeklődés övezi a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukcióit

Krisán László: soha nem látott érdeklődés övezi a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukcióit
2022. 09. 01., 10:42

Augusztus 29-től igényelhető a Széchenyi Mikrohitel MAX, ezzel a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukcióinak mindegyike elérhető már a piacon. A vállalkozók régi-új finanszírozási lehetőségeiről Krisán Lászlót, a Programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

– Milyen előzmények után, milyen várakozások közepette jelent meg az új hiteltermék?

– A Széchenyi Mikrohitel MAX megjelenésével teljessé vált az új Program. A legkisebb vállalkozásokat támogató konstrukció közvetlen előzménye a Széchenyi Mikrohitel GO!, amelynek számai magukért beszélnek: igénylési ideje, azaz 7 hónap alatt ezen hitelkonstrukció keretében több mint 2 ezer kölcsönszerződést jött létre, 80 milliárd forint értékben. De ugyanilyen fokozott – mondhatni soha nem látott – érdeklődésről tudok beszámolni most a Széchenyi Kártya Program MAX már megjelent többi konstrukciója esetében is, legyen szó akár a napi működési költségek biztosítását segítő szabad felhasználású Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX-ról, ezen konstrukción belül az energiaválság által érintett vállalkozások számára elérhető többlettámogatott hitelrészről, a Széchenyi Energiakártyáról, a szintén számla nélkül lehívható, forgóeszköz-beszerzéseket támogató Széchenyi Likviditási Hitel MAX-ról, a klasszikus beruházási célok mellett hitelkiváltásra, üzletrészvásárlásra és agrár célú beruházások megvalósítására is igénybe vehető Széchenyi Beruházási Hitel MAX-ról vagy a pénzügyi lízingügyletek finanszírozására kialakított Széchenyi Lízing MAX-ról.

– Mitől különleges a Széchenyi Mikrohitel MAX?

– Ahogy a neve is mutatja, a legkisebb vállalkozásokat célozza a konstrukció, amelynek keretében maximum 50 millió forint igényelhető. A beruházási típusú hitel új és használt gépek, berendezések beszerzésére vagy – vállalkozás üzleti céljával összefüggő – ingatlan vásárlására vagy építésére fordítható, de a hitelösszeg 20 százaléka erejéig forgóeszköz-finanszírozásra, bizonyos feltételek mellett pedig korábbi beruházási hitelek kiváltására is felhasználható.

A maximális futamidő 120 hónap, a kamat a teljes futamidő alatt fix, évi nettó 1 százalék – mondani sem kell, hogy a piacon elérhető közel 20 százalék körüli, változó kamatszintekkel szemben ez a lehetőség kiszámíthatóságot, tervezhetőséget, biztonságot jelent a vállalkozóknak (a hitel részletes kondíciót a Mikrohitel Szabályzat tartalmazza).

A hiteleket ebben a konstrukcióban a KAVOSZ-szal szerződött pénzügyi vállalkozások folyósítják. A nagy bankok a legkisebb vállalkozásokat a hitelképességi vagy a méretgazdaságossági korlátok miatt alig finanszírozzák, a Programban részt vevő pénzügyi vállalkozások azonban ezt a kört jól ismerik és rugalmas, személyre szabott kiszolgálással segítik beruházási elképzeléseik megvalósítását. A hitelezési kockázat kezelésére természetesen garanciaintézményi készfizető kezesség is bevonható.

Mindezeken túl a Széchenyi Mikrohitel MAX a hazai hitelpiacon egyedülálló abban a tekintetben is, hogy kezdő vállalkozások is igényelhetik – erre a szakmában eltöltött több mint két évtized alatt nemigen láttam példát.

– Hogyan igényelhető a Széchenyi Mikrohitel MAX?

– A Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban van erre lehetőség. Újdonság, hogy a hitelfelvétel folyamata online is elindítható, amivel a vállalkozók több órás várakozást és „papírmunkát” spórolhatnak meg. A kérelmeket természetesen megalapozott üzleti tervekkel kell alátámasztani, a hiteldöntés meghozatalára pedig a hitelbírálatot követően kerül sor.

– A legkisebb vállalkozások számára egyre nagyobb kihívást jelent a finanszírozás. Ezt a helyzetet enyhíti a Széchenyi Kártya Program új konstrukciója – de meddig lesz elérhető?

– A kkv-k támogatása stratégiai érdek, amelynek képviseletét a magyar gazdasági kormányzat felvállalta: állami kamat-, kezelési költség- és kezességi díj támogatás nélkül ezek a programok nem működhetnének. Az Európai Bizottság Oroszország Ukrajna ellenni agressziója kapcsán idén bevezetett egy új, ún. válságtámogatási jogcímet, ami 2022. december 31-ig vehető igénybe, maximum 500 ezer euróig így az év végéig biztosan megmaradnak a rendkívül kedvező feltételek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-30 10:11:00
Továbbra is a széles szakadék a lakáspiacon a kínálat és a kereslet között, és ez egyre inkább tetten érhető a használt lakások átlagos négyzetméterárának alakulásában; januárhoz képest már több helyen árcsökkenés látható – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS