Krisán László: soha nem látott érdeklődés övezi a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukcióit

Krisán László: soha nem látott érdeklődés övezi a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukcióit
2022. 09. 01., 10:42

Augusztus 29-től igényelhető a Széchenyi Mikrohitel MAX, ezzel a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukcióinak mindegyike elérhető már a piacon. A vállalkozók régi-új finanszírozási lehetőségeiről Krisán Lászlót, a Programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

– Milyen előzmények után, milyen várakozások közepette jelent meg az új hiteltermék?

– A Széchenyi Mikrohitel MAX megjelenésével teljessé vált az új Program. A legkisebb vállalkozásokat támogató konstrukció közvetlen előzménye a Széchenyi Mikrohitel GO!, amelynek számai magukért beszélnek: igénylési ideje, azaz 7 hónap alatt ezen hitelkonstrukció keretében több mint 2 ezer kölcsönszerződést jött létre, 80 milliárd forint értékben. De ugyanilyen fokozott – mondhatni soha nem látott – érdeklődésről tudok beszámolni most a Széchenyi Kártya Program MAX már megjelent többi konstrukciója esetében is, legyen szó akár a napi működési költségek biztosítását segítő szabad felhasználású Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX-ról, ezen konstrukción belül az energiaválság által érintett vállalkozások számára elérhető többlettámogatott hitelrészről, a Széchenyi Energiakártyáról, a szintén számla nélkül lehívható, forgóeszköz-beszerzéseket támogató Széchenyi Likviditási Hitel MAX-ról, a klasszikus beruházási célok mellett hitelkiváltásra, üzletrészvásárlásra és agrár célú beruházások megvalósítására is igénybe vehető Széchenyi Beruházási Hitel MAX-ról vagy a pénzügyi lízingügyletek finanszírozására kialakított Széchenyi Lízing MAX-ról.

– Mitől különleges a Széchenyi Mikrohitel MAX?

– Ahogy a neve is mutatja, a legkisebb vállalkozásokat célozza a konstrukció, amelynek keretében maximum 50 millió forint igényelhető. A beruházási típusú hitel új és használt gépek, berendezések beszerzésére vagy – vállalkozás üzleti céljával összefüggő – ingatlan vásárlására vagy építésére fordítható, de a hitelösszeg 20 százaléka erejéig forgóeszköz-finanszírozásra, bizonyos feltételek mellett pedig korábbi beruházási hitelek kiváltására is felhasználható.

A maximális futamidő 120 hónap, a kamat a teljes futamidő alatt fix, évi nettó 1 százalék – mondani sem kell, hogy a piacon elérhető közel 20 százalék körüli, változó kamatszintekkel szemben ez a lehetőség kiszámíthatóságot, tervezhetőséget, biztonságot jelent a vállalkozóknak (a hitel részletes kondíciót a Mikrohitel Szabályzat tartalmazza).

A hiteleket ebben a konstrukcióban a KAVOSZ-szal szerződött pénzügyi vállalkozások folyósítják. A nagy bankok a legkisebb vállalkozásokat a hitelképességi vagy a méretgazdaságossági korlátok miatt alig finanszírozzák, a Programban részt vevő pénzügyi vállalkozások azonban ezt a kört jól ismerik és rugalmas, személyre szabott kiszolgálással segítik beruházási elképzeléseik megvalósítását. A hitelezési kockázat kezelésére természetesen garanciaintézményi készfizető kezesség is bevonható.

Mindezeken túl a Széchenyi Mikrohitel MAX a hazai hitelpiacon egyedülálló abban a tekintetben is, hogy kezdő vállalkozások is igényelhetik – erre a szakmában eltöltött több mint két évtized alatt nemigen láttam példát.

– Hogyan igényelhető a Széchenyi Mikrohitel MAX?

– A Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban van erre lehetőség. Újdonság, hogy a hitelfelvétel folyamata online is elindítható, amivel a vállalkozók több órás várakozást és „papírmunkát” spórolhatnak meg. A kérelmeket természetesen megalapozott üzleti tervekkel kell alátámasztani, a hiteldöntés meghozatalára pedig a hitelbírálatot követően kerül sor.

– A legkisebb vállalkozások számára egyre nagyobb kihívást jelent a finanszírozás. Ezt a helyzetet enyhíti a Széchenyi Kártya Program új konstrukciója – de meddig lesz elérhető?

– A kkv-k támogatása stratégiai érdek, amelynek képviseletét a magyar gazdasági kormányzat felvállalta: állami kamat-, kezelési költség- és kezességi díj támogatás nélkül ezek a programok nem működhetnének. Az Európai Bizottság Oroszország Ukrajna ellenni agressziója kapcsán idén bevezetett egy új, ún. válságtámogatási jogcímet, ami 2022. december 31-ig vehető igénybe, maximum 500 ezer euróig így az év végéig biztosan megmaradnak a rendkívül kedvező feltételek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS