Krisán László: mindenkinek érdeke, hogy a magyar vállalkozások erősek maradjanak

2021. 02. 23., 11:30

A Széchenyi Kártya Programban rendkívül gyorsan megjelentek a „válságkonstrukciók”, és a rendkívül kedvező feltételek mellett igénybe vehető lehetőséggel éltek is a hazai vállalkozások – mondta el Krisán László, a KAVOSZ Zrt vezérigazgatója a program 2020-as eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

A koronavírus-válság kitörése után a KAVOSZ Zrt. az első között állt elő új, a vállalkozásokat segítő pénzügyi javaslatokkal, és ezek rendkívül gyorsan konkrét termékekké váltak – mondta el Krisán László a Széchenyi Kártya Programot értékelő sajtótájékoztatón. A KAVOSZ Zrt. elnöke emlékeztetett: az Agrár Széchenyi Kártya Plusz – 200 millió forintra megemelt hitelösszeggel, 0 forintra csökkentett költséggel – már 2020. április közepén megjelent a piacon, és ezt május 2-án követték a program további „kríziskonstrukciói” is. Aki gyorsan ad, az tud a legtöbbet segíteni – hangsúlyozta Krisán László, aki azt is bejelentette, hogy az Agrár Széchenyi Kártya Plusz programot idén június 30-ig meghosszabbították.

A vállalkozók országszerte mintegy 200 irodában érhetik el a KAVOSZ Zrt. pénzügyi termékeit, a programhoz eddig 9 bank csatlakozott, további kettővel pedig jelenleg folynak a tárgyalások.

2002 óta a Széchenyi Kártya Programban 454 ezer hitelkérelmet regisztráltak, a leszerződött hitelügyletek száma 334 ezer, a lekötött hitelszerződések összege pedig 3052 milliárd forint – sorolta az adatokat a vezérigazgató. 2020-ban – ahogy az várható volt – jelentős emelkedést tapasztaltak. A hiteligénylések száma az előző évi 24 ezerről 40 ezer fölé, a ténylegesen megvalósult ügyletek száma 21 ezerről 30 ezerre, a leszerződött hitelösszeg 280 milliárd forintról 640 milliárd forintra emelkedett, az átlagos hitelösszeg pedig 14–15 millió forintról 31–32 millió forintra nőtt.

A Széchenyi Kártya Program a „legkisebbek” körében népszerű: a hitelt felvevő vállalkozások 81 százaléka mikro-, 18 százaléka kisvállalkozás, és csupán egy százalék kerül ki a középvállalkozások köréből. A résztvevő vállalkozások összesen 177 ezer főt foglalkoztatnak, így a Széchenyi Kártya Program a munkahelyek megtartásában is fontos szerepet játszik.

A vállalkozások számára a napi kiadások finanszírozása az elsődleges – hangsúlyozta Krisán László. Ezt a számok is alátámasztják: a 2020-as szerződések 97 százaléka, a hitelösszegnek pedig 95 százaléka volt folyószámla- vagy forgóeszközhitel.

A hitelek 85 százalékát vidéki vállalkozások vették fel, a régiók közül Dél-Alföld és Észak-Magyarország a legaktívabb. Ágazatok tekintetében a kereskedelem, az agrárium, az építőipar és a feldolgozóipar vezetnek.

Krisán László kiemelte az állami partnerek – az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és a Pénzügyminisztérium, valamint a garanciaprogramban részt vevő intézmények – szerepét, amelynek köszönhetően a konstrukciók rendkívül alacsony költségek mellett vehetők igénybe. Mindannyiunk érdeke, hogy a hazai vállalkozások erősek legyenek és azok is maradjanak – zárta beszámolóját a KAVOSZ vezérigazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS