Krisán László: mindenkinek érdeke, hogy a magyar vállalkozások erősek maradjanak

2021. 02. 23., 11:30

A Széchenyi Kártya Programban rendkívül gyorsan megjelentek a „válságkonstrukciók”, és a rendkívül kedvező feltételek mellett igénybe vehető lehetőséggel éltek is a hazai vállalkozások – mondta el Krisán László, a KAVOSZ Zrt vezérigazgatója a program 2020-as eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

A koronavírus-válság kitörése után a KAVOSZ Zrt. az első között állt elő új, a vállalkozásokat segítő pénzügyi javaslatokkal, és ezek rendkívül gyorsan konkrét termékekké váltak – mondta el Krisán László a Széchenyi Kártya Programot értékelő sajtótájékoztatón. A KAVOSZ Zrt. elnöke emlékeztetett: az Agrár Széchenyi Kártya Plusz – 200 millió forintra megemelt hitelösszeggel, 0 forintra csökkentett költséggel – már 2020. április közepén megjelent a piacon, és ezt május 2-án követték a program további „kríziskonstrukciói” is. Aki gyorsan ad, az tud a legtöbbet segíteni – hangsúlyozta Krisán László, aki azt is bejelentette, hogy az Agrár Széchenyi Kártya Plusz programot idén június 30-ig meghosszabbították.

A vállalkozók országszerte mintegy 200 irodában érhetik el a KAVOSZ Zrt. pénzügyi termékeit, a programhoz eddig 9 bank csatlakozott, további kettővel pedig jelenleg folynak a tárgyalások.

2002 óta a Széchenyi Kártya Programban 454 ezer hitelkérelmet regisztráltak, a leszerződött hitelügyletek száma 334 ezer, a lekötött hitelszerződések összege pedig 3052 milliárd forint – sorolta az adatokat a vezérigazgató. 2020-ban – ahogy az várható volt – jelentős emelkedést tapasztaltak. A hiteligénylések száma az előző évi 24 ezerről 40 ezer fölé, a ténylegesen megvalósult ügyletek száma 21 ezerről 30 ezerre, a leszerződött hitelösszeg 280 milliárd forintról 640 milliárd forintra emelkedett, az átlagos hitelösszeg pedig 14–15 millió forintról 31–32 millió forintra nőtt.

A Széchenyi Kártya Program a „legkisebbek” körében népszerű: a hitelt felvevő vállalkozások 81 százaléka mikro-, 18 százaléka kisvállalkozás, és csupán egy százalék kerül ki a középvállalkozások köréből. A résztvevő vállalkozások összesen 177 ezer főt foglalkoztatnak, így a Széchenyi Kártya Program a munkahelyek megtartásában is fontos szerepet játszik.

A vállalkozások számára a napi kiadások finanszírozása az elsődleges – hangsúlyozta Krisán László. Ezt a számok is alátámasztják: a 2020-as szerződések 97 százaléka, a hitelösszegnek pedig 95 százaléka volt folyószámla- vagy forgóeszközhitel.

A hitelek 85 százalékát vidéki vállalkozások vették fel, a régiók közül Dél-Alföld és Észak-Magyarország a legaktívabb. Ágazatok tekintetében a kereskedelem, az agrárium, az építőipar és a feldolgozóipar vezetnek.

Krisán László kiemelte az állami partnerek – az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és a Pénzügyminisztérium, valamint a garanciaprogramban részt vevő intézmények – szerepét, amelynek köszönhetően a konstrukciók rendkívül alacsony költségek mellett vehetők igénybe. Mindannyiunk érdeke, hogy a hazai vállalkozások erősek legyenek és azok is maradjanak – zárta beszámolóját a KAVOSZ vezérigazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS