Krisán László: A vállalkozók újra mernek hitelben gondolkodni

2018. 11. 29., 11:30

A hazai vállalkozások tőkehiányban szenvednek, amíg ez nem oldódik meg, kevesen fognak tudni növekedést elérni. De a magyar középvállalatok legnagyobb problémája mégsem ez, hanem a generációváltás – állítja Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

„A vállalkozók elkezdtek újra gondolkodni a jövőben, terveznek, beruháznak” – mondja Krisán László a Növekedés.hu-nak adott interjúban. A Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója úgy látja, hogy a vállalkozók újra mernek hitelben gondolkodni, és újra mernek vállalkozni.

Krisán László szerint fennáll a veszély, hogy pár éven belül akár ezres nagyságrendben is megbillenhetnek vagy megszűnhetnek a középvállalatok, mert „nem irányított a generációváltás”.

„A tipikus középvállalati tulajdonosok kiöregednek. Erős kézzel vezették a cégüket, de szinte képtelenek átadni a vállalkozás irányítását, a gyermekeik pedig jellemzően nem akarnak ezzel foglalkozni. Most azon kell dolgozni, hogy ne csak a problémát azonosítsuk, hanem legyen megoldás is” – vázolja a helyzetet a vezérigazgató.

A tőke nagyon hiányzik a magyar kisvállalkozásokból, ám Krisán László szerint a kockázati tőke teljes tévút.

Véleményét ezzel indokolja: „Jelenleg több tucat cég foglalkozik kockázati tőkével, és a 700 ezer cégből talán 3-400-at el is értek 10 év alatt. Ez nem mérhető arány. Egyébként több részben is korlátos ez a lehetőség, hiszen a rizikó miatt egyrészt drágább, másrészt a tőke tulajdonosa erős kontrollt gyakorol, és ezzel korlátozza a vállalkozás legfőbb erényét a kreativitását és rugalmasságát. És van egy pszcihés része is, a vállalkozók tartanak attól, ha beengednek valakit a cégbe, akkor ők kiszorulnak onnan és nem irányíthatnak többé. Így nem látom a nagy áttörést a kockázati tőkében. Abszolút hiszek viszont a tőkében, mint eszközben, amellyel a vállalkozások hitelképessé, versenyképessé válhatnak.”

Szóba került a munkaerőhiány is. Krisán László úgy látja, hogy „jelenthet egyfajta segítséget a kismamák, a nyugdíjasok visszavezetése a munkaerőpiacra, erre is vannak programok. De egy dolog biztos: komoly munkaerőtartalék van az államigazgatásban, a háttérintézményekben, s a piac pillanatok alatt fel tud szívni bármekkora létszámot.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS