Krisán László: A vállalkozók újra mernek hitelben gondolkodni

2018. 11. 29., 11:30

A hazai vállalkozások tőkehiányban szenvednek, amíg ez nem oldódik meg, kevesen fognak tudni növekedést elérni. De a magyar középvállalatok legnagyobb problémája mégsem ez, hanem a generációváltás – állítja Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

„A vállalkozók elkezdtek újra gondolkodni a jövőben, terveznek, beruháznak” – mondja Krisán László a Növekedés.hu-nak adott interjúban. A Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója úgy látja, hogy a vállalkozók újra mernek hitelben gondolkodni, és újra mernek vállalkozni.

Krisán László szerint fennáll a veszély, hogy pár éven belül akár ezres nagyságrendben is megbillenhetnek vagy megszűnhetnek a középvállalatok, mert „nem irányított a generációváltás”.

„A tipikus középvállalati tulajdonosok kiöregednek. Erős kézzel vezették a cégüket, de szinte képtelenek átadni a vállalkozás irányítását, a gyermekeik pedig jellemzően nem akarnak ezzel foglalkozni. Most azon kell dolgozni, hogy ne csak a problémát azonosítsuk, hanem legyen megoldás is” – vázolja a helyzetet a vezérigazgató.

A tőke nagyon hiányzik a magyar kisvállalkozásokból, ám Krisán László szerint a kockázati tőke teljes tévút.

Véleményét ezzel indokolja: „Jelenleg több tucat cég foglalkozik kockázati tőkével, és a 700 ezer cégből talán 3-400-at el is értek 10 év alatt. Ez nem mérhető arány. Egyébként több részben is korlátos ez a lehetőség, hiszen a rizikó miatt egyrészt drágább, másrészt a tőke tulajdonosa erős kontrollt gyakorol, és ezzel korlátozza a vállalkozás legfőbb erényét a kreativitását és rugalmasságát. És van egy pszcihés része is, a vállalkozók tartanak attól, ha beengednek valakit a cégbe, akkor ők kiszorulnak onnan és nem irányíthatnak többé. Így nem látom a nagy áttörést a kockázati tőkében. Abszolút hiszek viszont a tőkében, mint eszközben, amellyel a vállalkozások hitelképessé, versenyképessé válhatnak.”

Szóba került a munkaerőhiány is. Krisán László úgy látja, hogy „jelenthet egyfajta segítséget a kismamák, a nyugdíjasok visszavezetése a munkaerőpiacra, erre is vannak programok. De egy dolog biztos: komoly munkaerőtartalék van az államigazgatásban, a háttérintézményekben, s a piac pillanatok alatt fel tud szívni bármekkora létszámot.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS