Fizetési moratórium: sok embert ér majd kellemetlen meglepetés

2020. 06. 09., 08:00

A koronavírus-járványhoz köthető egyik legfontosabb lépésnek számít a fizetési moratórium bevezetése, ám a szabályokkal a hitelt törlesztő adósok jelentős része nincs tisztában – derül ki a K&H felméréséből.

Az adósok 32 százaléka tévesen arra számít, hogy összességében pontosan ugyanannyit kell visszafizetnie a banknak, ha él a moratórium adta lehetőséggel. A kelet-magyarországiaknak 46 százaléka számít indokolatlanul optimistának, a 8 általános végzetteknek pedig a 60 százaléka véli úgy, hogy a moratórium miatt nem kell többet visszafizetnie.

A járvány miatt bevezetett egyik adósvédelmi intézkedés, a hitelmoratórium következményeit eltérően látják a hitellel rendelkező háztartások – derül ki a K&H felméréséből. A hitelmoratóriummal élő adósok lényegében haladékot kapnak, a mostani szabályozás szerint március közepétől december végéig nem kell törleszteniük a hitelüket, ám az szóban forgó időszakra vonatkozó törlesztőrészleteket később kell kifizetni. Azonban azzal a kikötéssel, hogy – a változó kamatozású hitelek kivételével – a moratórium lejárta után a kölcsön havi törlesztése nem lehet magasabb az eredeti havi összegnél. Mindent egybevetve a moratóriummal élők számára a teljes visszafizetendő összeg a moratórium idejére eső kamatösszegek miatt magasabb lesz annál, mintha valaki az eredeti menetrend szerint törlesztene.

Sokan mást várnak

A bank felmérése szerint a hitelt törlesztők egy része nem ismeri pontosan a szabályozást. A megkérdezett hitelesek többsége, 53 százaléka tisztában van azzal, hogy aki a halasztást választja – azaz él a moratórium adta lehetőséggel -, annak többet kell majd visszafizetni. Több mint 30 százalékuk – tévesen – azonban arra számít, hogy pontosan ugyanannyit kell visszafizetni. Jelentős azoknak az aránya is, akik egyelőre nem tudják, pontosan mi várható a moratórium vége után, a hitelesek 16 százaléka még nem nézett utána, milyen anyagi következményekkel jár ez a lehetőség.

Többfelé szakadt az ország

Az országon belül jelentősek az eltérések, a Kelet-Magyarországon élő, hitellel rendelkező megkérdezettek 46 százaléka szerint a moratóriummal és anélkül is ugyanannyit kell visszafizetni a banknak. Tehát a szóban forgó régióban élők majdnem fele indokolatlanul számol azzal, hogy nem növekszik majd a teljes összeg. Csak 32 százalékuk tud arról, hogy a futamidő meghosszabbítása nyomán nagyobb összeget kell majd összességében törleszteni. A közép-magyarországiaknak már az 58 százaléka, a nyugat-magyarországiaknak pedig a 60 százaléka pontos információkkal rendelkezik. A diplomával és érettségivel rendelkezőknek az 58 és 50 százaléka szintén jól ismeri a moratórium következményeit, ám a 8 általánost végzetteknek csak az ötöde. Utóbbiak között tízből hatan azt várják, hogy nem változik a banknak fizetendő összeg.

A K&H saját adatai szerint június 2-ig a teljes hitelállomány 57 százalékát, a lakossági hitelállomány 51 százalékát, míg a micro- és kkv-hitelállomány 28 százalékát nem érinti a moratórium. A K&H egyébként az elsők között jelent meg a thm-plafonnak megfelelő személyi kölcsönével és hitelkártyájával, azonban itt is fontos, hogy a maximális thm a mostani szabályok szerint december végéig érvényes, januártól pedig ez magasabb lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 02., 13:23
A Via Credit pályázati tanácsadó öt közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségre hívja fel a vállalatok figyelmét. Van idő a felkészülésre: a beadásra kettő-négy hónap áll a vállalatok rendelkezésére.
2022. 08. 04., 09:17
Azt hiszem, kezdő munkavállalóként nincs fontosabb feladatunk, mint találni egy jó főnököt és tanulni tőle. Örülök, hogy nekem annak idején ez megadatott – mondta az Üzletemnek Jancsár Gergely, az SAP Közép-Kelet-Európai Régiójának fenntarthatósági vezetője.
2022-08-06 15:19:53
Az Agrárminisztérium kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS