Egyre több bank csökkenti a hitelkamatokat

2023. 08. 02., 09:13

Egyre látványosabb a hitelkamatok csökkenése. Az elmúlt három hónapban a pénzintézetek mind sűrűbben követték kisebb lépésekkel az MNB-t. A referenciamutatók lefelé tartanak, aminek a hatása a lakossági hitelekben is kezd érezhetővé válni – olvasható az Bank360.hu kamatfigyelő összeállításában.

Három hónappal ezelőtt kamatcsökkentési ciklusba kezdett a jegybank, az irányadó kamat ennek köszönhetően 18 százalékról július végére 15 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan a lakossági hitelekre ható referenciakamatok is csökkennek. Augusztus 1-jén a 12 havi BUBOR 13,11 százalékon, az 5 éves BIRS pedig 7,65 százalékon állt, ami jelentős csökkenés az előző hónapokhoz képest. (A jegybanki alapkamat továbbra is 13 százalék.)

A referenciamutatók csökkenése már a bankok hitelajánlataiban is tetten érhető. A lakáshitelek kamatai kisebb lépésekben araszolna lefelé, és a drágább személyi kölcsönök árait is egyre több bank mérsékli. Az elmúlt hetekben gyakoribbá váltak a kamatváltoztatások, a hónap elején megszokott módosítások mellett több bank újra hóközi kamatcsökkentést hajtott végre júliusban, amit augusztus elején további vágások követtek. 

Az elmúlt hetekben gyakoribbá váltak a kamatváltoztatások, a hónap elején megszokott módosítások mellett több bank újra hóközi kamatcsökkentést hajtott végre júliusban, amit augusztus elején további vágások követtek.

A Bank360.hu kamatfigyelő összesítése szerint július közepén lépett például a Cetelem a személyi kölcsönök kamatán változtatva. Ez nem mindenkinek jelent jó hírt: az alacsonyabb jövedelműeknek drágultak a hitelek, a magasabb jövedelmet igazolók azonban jelentősen alacsonyabb kamattal számolhatnak. 3 százalékponttal emelkedett a kamat azoknak az igénylőknek, akik havi nettó 250 ezer forintnál kevesebb jövedelmet tudnak igazolni az igénylésnél, 250 000-400 000 forint közötti jövedelemnél pedig a kamat változatlan maradt.

Az ennél magasabb jövedelemsávokban azonban kamatcsökkenés történt. 400 000-500 000 forint közötti és félmillió forint feletti jövedelem igazolása esetén 1,5-3 millió forintos hitelösszeg között 2,09 százalékponttal csökkent az ügyleti kamat, 3 millió forintos hitelösszegtől pedig 1,09 százalékpont volt a csökkenés mértéke. Az ügyleti kamat mértéke így 14,90 és 23,99 százalék között van.

Az Erste Bank a Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön feltételein módosított, június után ismét. A választott futamidőtől és az igazolt nettó jövedelemtől függően 0,18-0,44 százalékponttal csökkent az ügyleti kamat, így az 17,02-17,62 százalék között alakul.

Az OTP Bank szintén a fogyasztóbarát személyi kölcsön feltételein módosított augusztus 1-től. 2-6,099 millió forint közötti hitelösszegnél 0,21 százalékponttal csökkent a kamat, 16,99 százalékra. A piacvezető bank egyébként már júniusban és júliusban is csökkentett a személyi hitelek kamatain, többek között a lakásfelújításra igényelhető kölcsönnél és a fogyasztóbarát kölcsönnél is.

A jelzáloghitelek piacán is több változás történt

Az MBH Bank július közepén még emelt a kamatokon, az igazolt nettó jövedelemtől függetlenül 0,50-0,70 százalékponttal. Július óta rajta kívül más nagybank nem módosított felfelé, utoljára a Raiffeisen Bank emelt még júniusban, de azóta több alkalommal is csökkentette a jelzáloghitelek kamatain.

A Raiffeisen Bank az elmúlt két hétben kétszer is hozzányúlt a kamatokhoz. Július 17-én egységesen 0,20 százalékponttal csökkentett a jelzáloghitelek kamatain, így azok 9,84 százalékra csökkentek. Ezután augusztus 1-jén is mérsékelt még a kamatot: fix 5 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél 0,34 százalékpontot, fix 10 éveseknél 0,09-et, fix éves kamatperiódusúaknál 0,49-et.

Az OTP Bank augusztustól közvetve csökkentett a jelzáloghitelek kamatain, ugyanis emelte az elérhető Hűség kamatkedvezmények mértékét: 500 000-699 999 forint közötti igazolt jövedelem esetén 100-ról 125 bázispontra, 700 000-1 299 999 forint között 150-ről 175 bázispontra, 1 300 000 forint feletti jövedelemnél pedig 200-ról 225 bázispontra. Az OTP utoljára júliusban nyúlt a jelzáloghitelek árához, akkor a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatát csökkentette általánosan 0,50 százalékponttal.

A K&H Bank szintén a jelzáloghitelek kamatán csökkentett augusztustól. A zöld hitelcélra felvehető lakáshitelek kamatát az igazolt jövedelemtől és a felvett hitelösszegtől függően 0,33-0,48 százalékponttal mérsékelte, valamint ugyanígy tett a hitelkiváltásra felvehető kölcsönnel és a Minősített Fogyasztóbarát lakáshitellel is. A kamat így egységesen 10,41-10,46 százalék között alakul.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS