Egyre több bank csökkenti a hitelkamatokat

2023. 08. 02., 09:13

Egyre látványosabb a hitelkamatok csökkenése. Az elmúlt három hónapban a pénzintézetek mind sűrűbben követték kisebb lépésekkel az MNB-t. A referenciamutatók lefelé tartanak, aminek a hatása a lakossági hitelekben is kezd érezhetővé válni – olvasható az Bank360.hu kamatfigyelő összeállításában.

Három hónappal ezelőtt kamatcsökkentési ciklusba kezdett a jegybank, az irányadó kamat ennek köszönhetően 18 százalékról július végére 15 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan a lakossági hitelekre ható referenciakamatok is csökkennek. Augusztus 1-jén a 12 havi BUBOR 13,11 százalékon, az 5 éves BIRS pedig 7,65 százalékon állt, ami jelentős csökkenés az előző hónapokhoz képest. (A jegybanki alapkamat továbbra is 13 százalék.)

A referenciamutatók csökkenése már a bankok hitelajánlataiban is tetten érhető. A lakáshitelek kamatai kisebb lépésekben araszolna lefelé, és a drágább személyi kölcsönök árait is egyre több bank mérsékli. Az elmúlt hetekben gyakoribbá váltak a kamatváltoztatások, a hónap elején megszokott módosítások mellett több bank újra hóközi kamatcsökkentést hajtott végre júliusban, amit augusztus elején további vágások követtek. 

Az elmúlt hetekben gyakoribbá váltak a kamatváltoztatások, a hónap elején megszokott módosítások mellett több bank újra hóközi kamatcsökkentést hajtott végre júliusban, amit augusztus elején további vágások követtek.

A Bank360.hu kamatfigyelő összesítése szerint július közepén lépett például a Cetelem a személyi kölcsönök kamatán változtatva. Ez nem mindenkinek jelent jó hírt: az alacsonyabb jövedelműeknek drágultak a hitelek, a magasabb jövedelmet igazolók azonban jelentősen alacsonyabb kamattal számolhatnak. 3 százalékponttal emelkedett a kamat azoknak az igénylőknek, akik havi nettó 250 ezer forintnál kevesebb jövedelmet tudnak igazolni az igénylésnél, 250 000-400 000 forint közötti jövedelemnél pedig a kamat változatlan maradt.

Az ennél magasabb jövedelemsávokban azonban kamatcsökkenés történt. 400 000-500 000 forint közötti és félmillió forint feletti jövedelem igazolása esetén 1,5-3 millió forintos hitelösszeg között 2,09 százalékponttal csökkent az ügyleti kamat, 3 millió forintos hitelösszegtől pedig 1,09 százalékpont volt a csökkenés mértéke. Az ügyleti kamat mértéke így 14,90 és 23,99 százalék között van.

Az Erste Bank a Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön feltételein módosított, június után ismét. A választott futamidőtől és az igazolt nettó jövedelemtől függően 0,18-0,44 százalékponttal csökkent az ügyleti kamat, így az 17,02-17,62 százalék között alakul.

Az OTP Bank szintén a fogyasztóbarát személyi kölcsön feltételein módosított augusztus 1-től. 2-6,099 millió forint közötti hitelösszegnél 0,21 százalékponttal csökkent a kamat, 16,99 százalékra. A piacvezető bank egyébként már júniusban és júliusban is csökkentett a személyi hitelek kamatain, többek között a lakásfelújításra igényelhető kölcsönnél és a fogyasztóbarát kölcsönnél is.

A jelzáloghitelek piacán is több változás történt

Az MBH Bank július közepén még emelt a kamatokon, az igazolt nettó jövedelemtől függetlenül 0,50-0,70 százalékponttal. Július óta rajta kívül más nagybank nem módosított felfelé, utoljára a Raiffeisen Bank emelt még júniusban, de azóta több alkalommal is csökkentette a jelzáloghitelek kamatain.

A Raiffeisen Bank az elmúlt két hétben kétszer is hozzányúlt a kamatokhoz. Július 17-én egységesen 0,20 százalékponttal csökkentett a jelzáloghitelek kamatain, így azok 9,84 százalékra csökkentek. Ezután augusztus 1-jén is mérsékelt még a kamatot: fix 5 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél 0,34 százalékpontot, fix 10 éveseknél 0,09-et, fix éves kamatperiódusúaknál 0,49-et.

Az OTP Bank augusztustól közvetve csökkentett a jelzáloghitelek kamatain, ugyanis emelte az elérhető Hűség kamatkedvezmények mértékét: 500 000-699 999 forint közötti igazolt jövedelem esetén 100-ról 125 bázispontra, 700 000-1 299 999 forint között 150-ről 175 bázispontra, 1 300 000 forint feletti jövedelemnél pedig 200-ról 225 bázispontra. Az OTP utoljára júliusban nyúlt a jelzáloghitelek árához, akkor a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatát csökkentette általánosan 0,50 százalékponttal.

A K&H Bank szintén a jelzáloghitelek kamatán csökkentett augusztustól. A zöld hitelcélra felvehető lakáshitelek kamatát az igazolt jövedelemtől és a felvett hitelösszegtől függően 0,33-0,48 százalékponttal mérsékelte, valamint ugyanígy tett a hitelkiváltásra felvehető kölcsönnel és a Minősített Fogyasztóbarát lakáshitellel is. A kamat így egységesen 10,41-10,46 százalék között alakul.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS