Babaváró hitel: többségben a nagyvárosi jelentkezők

2020. 08. 25., 17:30

A 30-as budapestiek és nagyvárosiak igényelték legtöbben az elmúlt egy évben a babaváró hitelt és elsősorban lakáscélra használták fel.

A legforgalmasabb időszak tavaly július és augusztus volt, ekkor igényelték a legtöbb babavárót, úgy, hogy az igénylők 40 százaléka már a terhesség 12. hetében járt. A K&H Banknál összesen közel 8 ezer babaváró hitelt igényeltek 75 milliárd forint összértékben az államilag támogatott konstrukció tavaly júliusi megjelenése óta eltelt egy évben, így a babaváró hitel lett a járvány legnagyobb túlélője a lakossági hitelpiacon.

Nem véletlenül kapta meg a szuperhitel nevet a babaváró kölcsön, amely tavaly július óta érhető el Magyarországon. A születendő gyermekekre igényelhető kedvezmények vonzóak, hiszen öt éven belül megszülető gyermek esetén a kölcsön akár a 20 éves futamidő végéig kamatmentes lesz. A második gyermek megszületésénél az állam a fennálló kölcsöntartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a fennálló kölcsöntartozást egy az egyben kifizeti. Ráadásul az ingatlanfedezet nélkül igénybe vehető babaváró után hitelbírálati és folyósítási díjat sem kell fizetni. A kölcsönről szabadon felhasználható, például autóvásárlásra, lakásfelújításra, hitelkiváltásra vagy ami a legnépszerűbb, lakásvásárlásra. Korábban hasonlóan kedvező kölcsön nem volt a piacon, az államilag támogatott konstrukció pedig azóta nagy karriert futott be a K&H Banknál, ahogy a teljes piacon is.

Többségben a nagyvárosi jelentkezők

Elsősorban a budapestiek, a Pest megyében élők és a vidéki nagyvárosokban lakók kérték a babavárót a K&H-tól. A hitelt ugyan házaspárok vehetik fel, de az igénylések 86 százalékát férfiak nyújtották be a babaváró rajtja óta eltelt kicsit több, mint egy évben. Főként a harmincasok pályáznak a babaváró kölcsönre, a K&H-nál az igénylők közel 70 százalékát adta ez a korosztály.

Rekordidőszakok

A bank összesítése szerint majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt volt a babaváró rekordja. 2019. augusztus 28-án folyósította a legtöbb babaváró kölcsönt a K&H, szám szerint 119-et, ez egy nap alatt közel 1,2 milliárd forintos kihelyezést jelentett. A 2020-as évben pedig március bizonyult a legnépszerűbbnek, ekkor 534 db folyósítás történt.

Összesen – a teljes magyar piacon – 787 milliárd forint értékben szerződtek a babaváró hitelre a bankok a kölcsön bevezetése óta.

A K&H Bankhoz a tavaly júliusi bevezetés óta  több, mint 8000  babaváró-igénylés érkezett összesen 75 milliárd forint értékben és tízből majdnem kilenc igénylés zöld jelzést kapott. A babaváró nemrégi egyéves évfordulója alkalmából a K&H által készített összeállításából kiderül továbbá, hogy az első kölcsönfolyósításra a bevezetés után 10 nappal, azaz 2019. július 11-én került sor. Vagyis a bank gyorsan lépett.

A K&H-nál a lakáshitelek iránti kereslet töretlen, amit tovább erősít, hogy tavaly július óta sokan a babavárót választották helyette, hiszen a saját otthon a legnépszerűbb hitelcél. A K&H a következő hónapokban további kedvezményeket is biztosít a babaváró kölcsönt igénylőknek – olvasható a pénzintézet közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS