Babaváró hitel: többségben a nagyvárosi jelentkezők

2020. 08. 25., 17:30

A 30-as budapestiek és nagyvárosiak igényelték legtöbben az elmúlt egy évben a babaváró hitelt és elsősorban lakáscélra használták fel.

A legforgalmasabb időszak tavaly július és augusztus volt, ekkor igényelték a legtöbb babavárót, úgy, hogy az igénylők 40 százaléka már a terhesség 12. hetében járt. A K&H Banknál összesen közel 8 ezer babaváró hitelt igényeltek 75 milliárd forint összértékben az államilag támogatott konstrukció tavaly júliusi megjelenése óta eltelt egy évben, így a babaváró hitel lett a járvány legnagyobb túlélője a lakossági hitelpiacon.

Nem véletlenül kapta meg a szuperhitel nevet a babaváró kölcsön, amely tavaly július óta érhető el Magyarországon. A születendő gyermekekre igényelhető kedvezmények vonzóak, hiszen öt éven belül megszülető gyermek esetén a kölcsön akár a 20 éves futamidő végéig kamatmentes lesz. A második gyermek megszületésénél az állam a fennálló kölcsöntartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a fennálló kölcsöntartozást egy az egyben kifizeti. Ráadásul az ingatlanfedezet nélkül igénybe vehető babaváró után hitelbírálati és folyósítási díjat sem kell fizetni. A kölcsönről szabadon felhasználható, például autóvásárlásra, lakásfelújításra, hitelkiváltásra vagy ami a legnépszerűbb, lakásvásárlásra. Korábban hasonlóan kedvező kölcsön nem volt a piacon, az államilag támogatott konstrukció pedig azóta nagy karriert futott be a K&H Banknál, ahogy a teljes piacon is.

Többségben a nagyvárosi jelentkezők

Elsősorban a budapestiek, a Pest megyében élők és a vidéki nagyvárosokban lakók kérték a babavárót a K&H-tól. A hitelt ugyan házaspárok vehetik fel, de az igénylések 86 százalékát férfiak nyújtották be a babaváró rajtja óta eltelt kicsit több, mint egy évben. Főként a harmincasok pályáznak a babaváró kölcsönre, a K&H-nál az igénylők közel 70 százalékát adta ez a korosztály.

Rekordidőszakok

A bank összesítése szerint majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt volt a babaváró rekordja. 2019. augusztus 28-án folyósította a legtöbb babaváró kölcsönt a K&H, szám szerint 119-et, ez egy nap alatt közel 1,2 milliárd forintos kihelyezést jelentett. A 2020-as évben pedig március bizonyult a legnépszerűbbnek, ekkor 534 db folyósítás történt.

Összesen – a teljes magyar piacon – 787 milliárd forint értékben szerződtek a babaváró hitelre a bankok a kölcsön bevezetése óta.

A K&H Bankhoz a tavaly júliusi bevezetés óta  több, mint 8000  babaváró-igénylés érkezett összesen 75 milliárd forint értékben és tízből majdnem kilenc igénylés zöld jelzést kapott. A babaváró nemrégi egyéves évfordulója alkalmából a K&H által készített összeállításából kiderül továbbá, hogy az első kölcsönfolyósításra a bevezetés után 10 nappal, azaz 2019. július 11-én került sor. Vagyis a bank gyorsan lépett.

A K&H-nál a lakáshitelek iránti kereslet töretlen, amit tovább erősít, hogy tavaly július óta sokan a babavárót választották helyette, hiszen a saját otthon a legnépszerűbb hitelcél. A K&H a következő hónapokban további kedvezményeket is biztosít a babaváró kölcsönt igénylőknek – olvasható a pénzintézet közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 02., 13:23
A Via Credit pályázati tanácsadó öt közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségre hívja fel a vállalatok figyelmét. Van idő a felkészülésre: a beadásra kettő-négy hónap áll a vállalatok rendelkezésére.
2022. 08. 04., 09:17
Azt hiszem, kezdő munkavállalóként nincs fontosabb feladatunk, mint találni egy jó főnököt és tanulni tőle. Örülök, hogy nekem annak idején ez megadatott – mondta az Üzletemnek Jancsár Gergely, az SAP Közép-Kelet-Európai Régiójának fenntarthatósági vezetője.
2022-08-06 15:19:53
Az Agrárminisztérium kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS