Az autók, gépek és berendezések finanszírozása a koronavírus-járvány első hulláma alatt is aktív volt

2020. 08. 25., 13:45

A lízingpiac jelentős visszaesése mellett 2020 második negyedévében is nagymértékben tovább növelte piaci részesedését a CIB Lízing. Előzetes adatok szerint a pénzintézet a koronavírus okozta gazdasági bizonytalanság ellenére továbbra is a lízingfinanszírozási piac meghatározó szereplője. A Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá konstrukciója igen népszerű, és támogatja a kedvező folyamatokat – a CIB Lízing egyszerű és gyors hitelbírálattal és folyósítással áll a vállalkozások rendelkezésére.

Kedvezőtlen folyamatok játszódtak le a magyar lízingpiacon 2020 második negyedévében: a koronavírus gazdasági hatásai, valamint a vírushelyzet miatti bizonytalanság nagymértékű visszaesést okoztak. Előzetes adatok szerint a vállalkozásoknak biztosított finanszírozás összege a teljes piacon 256,3 milliárd forintot tett ki, utoljára 2016 elején volt ilyen alacsony ez a szám – és mintegy 115 milliárd forinttal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában.

A CIB Lízing a kedvezőtlen piaci folyamatok ellenére 2019 áprilisa óta folyamatosan növeli piaci részesedését, mely immár több mint 50 százalékkal haladja meg a 2018. első féléves szintet. 2020 első negyedévében, amikor a koronavírus miatti gazdasági visszaesés még csak a látóhatáron volt, a CIB Lízing az előző év azonos időszakához képest több mint 60 százalékkal növelte kihelyezéseit.

„A lízing a prosperáló gazdaságok finanszírozási formája, hiszen új beruházáshoz, eszközbeszerzéshez kapcsolódik, így gazdasági válság idején, amikor leállnak az adott eszköztípusok értékesítési piacai, a lízingpiac is szükségszerűen, szinte automatikusan követi a csökkenő trendeket. Az általános lízingpiaci visszaesés mértékénél azonban jelentősen kisebb volt a CIB Lízing kihelyezési volumenének visszaesése 2020 második negyedévében, így a piaci részesedésünk az év első félévében is szignifikánsan tovább nőtt. A továbbiakban is elkötelezett munkát fektetünk abba, hogy a hazai vállalkozások stabil finanszírozópartnerei maradjunk, és a koronavírust követő stabilizálódáshoz is aktív kihelyezéssel fogunk hozzájárulni” – mondta az adatok kapcsán Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója.

A járművek és a termelőgépek, berendezések finanszírozása növelte jelentősen a pénzintézet teljesítményét az április-június közötti negyedévben. A CIB Lízing ügyfelei ebben a két kategóriában több finanszírozást vettek igénybe, mint az előző év azonos időszakában, de a mezőgazdasági gépek, eszközök körében is megközelítette a tavalyi adatot a finanszírozás volumene. Ha a piac egészével hasonlítjuk össze, azt látjuk, hogy ebben a két kategóriában csökkenő piac mellett sikerült növelnie kihelyezéseit a CIB Lízingnek.

A CIB portfóliójában a kedvező eredményekhez jelentősen hozzájárul az NHP Hajrá, a Magyar Nemzeti Bank támogatásával igen kedvező kondíciók között igényelhető forrás. A CIB Lízing egyszerű ügyintézéssel, hatékony és gyors hitelbírálattal és folyósítással várja ügyfeleit, és segíti a vállalkozásokat abban, hogy folytassák fejlesztéseiket.

Az eddigi szerződéskötések és folyósítások lendülete alapján a CIB Lízing több mint 10 százalékos részesedésre számít az NHP Hajrából az új beruházások finanszírozásában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 02., 13:23
A Via Credit pályázati tanácsadó öt közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségre hívja fel a vállalatok figyelmét. Van idő a felkészülésre: a beadásra kettő-négy hónap áll a vállalatok rendelkezésére.
2022. 08. 04., 09:17
Azt hiszem, kezdő munkavállalóként nincs fontosabb feladatunk, mint találni egy jó főnököt és tanulni tőle. Örülök, hogy nekem annak idején ez megadatott – mondta az Üzletemnek Jancsár Gergely, az SAP Közép-Kelet-Európai Régiójának fenntarthatósági vezetője.
2022-08-06 15:19:53
Az Agrárminisztérium kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS