Az autók, gépek és berendezések finanszírozása a koronavírus-járvány első hulláma alatt is aktív volt

2020. 08. 25., 13:45

A lízingpiac jelentős visszaesése mellett 2020 második negyedévében is nagymértékben tovább növelte piaci részesedését a CIB Lízing. Előzetes adatok szerint a pénzintézet a koronavírus okozta gazdasági bizonytalanság ellenére továbbra is a lízingfinanszírozási piac meghatározó szereplője. A Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá konstrukciója igen népszerű, és támogatja a kedvező folyamatokat – a CIB Lízing egyszerű és gyors hitelbírálattal és folyósítással áll a vállalkozások rendelkezésére.

Kedvezőtlen folyamatok játszódtak le a magyar lízingpiacon 2020 második negyedévében: a koronavírus gazdasági hatásai, valamint a vírushelyzet miatti bizonytalanság nagymértékű visszaesést okoztak. Előzetes adatok szerint a vállalkozásoknak biztosított finanszírozás összege a teljes piacon 256,3 milliárd forintot tett ki, utoljára 2016 elején volt ilyen alacsony ez a szám – és mintegy 115 milliárd forinttal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában.

A CIB Lízing a kedvezőtlen piaci folyamatok ellenére 2019 áprilisa óta folyamatosan növeli piaci részesedését, mely immár több mint 50 százalékkal haladja meg a 2018. első féléves szintet. 2020 első negyedévében, amikor a koronavírus miatti gazdasági visszaesés még csak a látóhatáron volt, a CIB Lízing az előző év azonos időszakához képest több mint 60 százalékkal növelte kihelyezéseit.

„A lízing a prosperáló gazdaságok finanszírozási formája, hiszen új beruházáshoz, eszközbeszerzéshez kapcsolódik, így gazdasági válság idején, amikor leállnak az adott eszköztípusok értékesítési piacai, a lízingpiac is szükségszerűen, szinte automatikusan követi a csökkenő trendeket. Az általános lízingpiaci visszaesés mértékénél azonban jelentősen kisebb volt a CIB Lízing kihelyezési volumenének visszaesése 2020 második negyedévében, így a piaci részesedésünk az év első félévében is szignifikánsan tovább nőtt. A továbbiakban is elkötelezett munkát fektetünk abba, hogy a hazai vállalkozások stabil finanszírozópartnerei maradjunk, és a koronavírust követő stabilizálódáshoz is aktív kihelyezéssel fogunk hozzájárulni” – mondta az adatok kapcsán Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója.

A járművek és a termelőgépek, berendezések finanszírozása növelte jelentősen a pénzintézet teljesítményét az április-június közötti negyedévben. A CIB Lízing ügyfelei ebben a két kategóriában több finanszírozást vettek igénybe, mint az előző év azonos időszakában, de a mezőgazdasági gépek, eszközök körében is megközelítette a tavalyi adatot a finanszírozás volumene. Ha a piac egészével hasonlítjuk össze, azt látjuk, hogy ebben a két kategóriában csökkenő piac mellett sikerült növelnie kihelyezéseit a CIB Lízingnek.

A CIB portfóliójában a kedvező eredményekhez jelentősen hozzájárul az NHP Hajrá, a Magyar Nemzeti Bank támogatásával igen kedvező kondíciók között igényelhető forrás. A CIB Lízing egyszerű ügyintézéssel, hatékony és gyors hitelbírálattal és folyósítással várja ügyfeleit, és segíti a vállalkozásokat abban, hogy folytassák fejlesztéseiket.

Az eddigi szerződéskötések és folyósítások lendülete alapján a CIB Lízing több mint 10 százalékos részesedésre számít az NHP Hajrából az új beruházások finanszírozásában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 09:10:53
A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint májusban a vállalkozói szféra és a lakosság kilátásai sem változtak érdemben áprilishoz képest. A GKI konjunktúraindexe hibahatáron belül csökkent. A cégek foglalkoztatási szándékai csak nagyon enyhén javultak, áremelési tervei pedig viszont érezhetően csökkentek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS