Agrár Széchenyi Kártya: „az állam és a piac közötti összhang slágerterméke”

2021. 02. 09., 12:43

Az Agrár Széchenyi Kártya nem csupán válságálló, de gyorsan reagáló program – mondta el Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a Nagy István agrárminiszterrel közösen rendezett, a program eredményeit és a jövőbeli terveket bemutató sajtótájékoztatón.

Az élelmiszer-önellátás egy ország egyik legfontosabb gazdasági képessége – kezdte előadását Krisán László. A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a hazai agrárium már 2008–9-ben is bizonyította, hogy válságálló, ahogy az Agrár Széchenyi Kártya is, amely már 10 éve a szakpolitikai pénzügyi eszköztár egyik meghatározó eleme, az állam és a piac közötti összhang slágerterméke. A KAVOSZ több mint 200 irodában segítik a vállalkozásokat a hitel igénylésében, az adminisztratív terhek jelentős részét levéve a vállukról – ez azt jelenti, hogy 20 km-nél többet szinte sehol nem kell megtenni a programhoz csatlakozni kívánó vállalkozóknak.

Az Agrár Széchenyi Kártya nem csupán válságálló, de gyorsan reagáló program, hiszen már 2020 április közepén elindult az Agrár Széchenyi Kártya Plusz, amely 200 millió forintra emelt felső határral, állami kamat- és díjtámogatással segíti a vállalkozókat a koronavírus-járvány okozta nehézségek áthidalásában – hangsúlyozta Krisán László.

Az Agrár Széchenyi Kártya és az Agrár Széchenyi Kártya Plusz keretében ezidáig mintegy 25 ezer hitelszerződést kötöttek, több mint 310 milliárd forint értékben, az utóbbi összeg 40 százalékára az utolsó évben. A futamidő a szerződések több mint háromnegyedénél a maximális 3 év. Visszafizetési nehézséggel csupán a hitelt felvevő gazdák 0,28 százaléka szembesült, az agráriumban tevékenykedő vállalkozók tehát a legmegbízhatóbb adósok. Az Agrár Széchenyi Kártya Pluszt igénybe vevők 93 százaléka 1–9 fős mikrovállalkozás, az egyéni és a családi gazdaságok több mint 50 százalékos súlyt képviselnek – sorolta az adatokat a vezérigazgató.

A 2020-as év nem csupán a COVID-járvány miatt, de az időjárás és a haszonállatokat megtámadó betegségek miatt is nehéz év volt, a következő hét éves ciklus unió támogatásainak ezért „fejnehéznek” kell lenniük, azaz a programok jelentős részét az első egy-két évben el kell indítani – javasolta Krisán László, aki szerint a gazdák (is) értetlenül szemlélik a „vakcina körüli bénázást”, ami nehezíti a súlyos helyzetből való gyors kilábalást.

A mezőgazdasági vállalkozók forgóeszközhiteleinek kétharmadát az Agrár Széchenyi Kártya biztosítja – emelte ki Nagy István agrárminiszter. Az Agrár Széchenyi Kártya Plusz keretei között, amely első volt a koronavírus-járvány hatásait enyhítő pénzügyi eszközök között 2020 végéig 5100 ügyletben 97 milliárd forintot helyeztek ki.

A beruházások támogatása sem szorulhat háttérbe, azért a 80 százalékos kamattámogatás mellett folyósított hitelkonstrukciót (amelynek keretében közel 1000 projektre több mint 60 milliárd forintot helyeztek ki) idén júniusig meghosszabbítják – jelentette be Nagy István. A beruházási hitelek volumene is mutatja, hogy a magyar gazdák nem ingyen pénzre várnak, hanem felelősséggel fejlesztik vállalkozásukat – tette hozzá.

2021 a kiszámítható működés és a fejlesztések éve lesz az agráriumban. Számítunk a gazdákra, de mi is meghallgatjuk a problémáikat és igyekszünk orvosolni azokat – zárta előadását Nagy István.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS