Agrár Széchenyi Kártya: „az állam és a piac közötti összhang slágerterméke”

2021. 02. 09., 12:43

Az Agrár Széchenyi Kártya nem csupán válságálló, de gyorsan reagáló program – mondta el Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a Nagy István agrárminiszterrel közösen rendezett, a program eredményeit és a jövőbeli terveket bemutató sajtótájékoztatón.

Az élelmiszer-önellátás egy ország egyik legfontosabb gazdasági képessége – kezdte előadását Krisán László. A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a hazai agrárium már 2008–9-ben is bizonyította, hogy válságálló, ahogy az Agrár Széchenyi Kártya is, amely már 10 éve a szakpolitikai pénzügyi eszköztár egyik meghatározó eleme, az állam és a piac közötti összhang slágerterméke. A KAVOSZ több mint 200 irodában segítik a vállalkozásokat a hitel igénylésében, az adminisztratív terhek jelentős részét levéve a vállukról – ez azt jelenti, hogy 20 km-nél többet szinte sehol nem kell megtenni a programhoz csatlakozni kívánó vállalkozóknak.

Az Agrár Széchenyi Kártya nem csupán válságálló, de gyorsan reagáló program, hiszen már 2020 április közepén elindult az Agrár Széchenyi Kártya Plusz, amely 200 millió forintra emelt felső határral, állami kamat- és díjtámogatással segíti a vállalkozókat a koronavírus-járvány okozta nehézségek áthidalásában – hangsúlyozta Krisán László.

Az Agrár Széchenyi Kártya és az Agrár Széchenyi Kártya Plusz keretében ezidáig mintegy 25 ezer hitelszerződést kötöttek, több mint 310 milliárd forint értékben, az utóbbi összeg 40 százalékára az utolsó évben. A futamidő a szerződések több mint háromnegyedénél a maximális 3 év. Visszafizetési nehézséggel csupán a hitelt felvevő gazdák 0,28 százaléka szembesült, az agráriumban tevékenykedő vállalkozók tehát a legmegbízhatóbb adósok. Az Agrár Széchenyi Kártya Pluszt igénybe vevők 93 százaléka 1–9 fős mikrovállalkozás, az egyéni és a családi gazdaságok több mint 50 százalékos súlyt képviselnek – sorolta az adatokat a vezérigazgató.

A 2020-as év nem csupán a COVID-járvány miatt, de az időjárás és a haszonállatokat megtámadó betegségek miatt is nehéz év volt, a következő hét éves ciklus unió támogatásainak ezért „fejnehéznek” kell lenniük, azaz a programok jelentős részét az első egy-két évben el kell indítani – javasolta Krisán László, aki szerint a gazdák (is) értetlenül szemlélik a „vakcina körüli bénázást”, ami nehezíti a súlyos helyzetből való gyors kilábalást.

A mezőgazdasági vállalkozók forgóeszközhiteleinek kétharmadát az Agrár Széchenyi Kártya biztosítja – emelte ki Nagy István agrárminiszter. Az Agrár Széchenyi Kártya Plusz keretei között, amely első volt a koronavírus-járvány hatásait enyhítő pénzügyi eszközök között 2020 végéig 5100 ügyletben 97 milliárd forintot helyeztek ki.

A beruházások támogatása sem szorulhat háttérbe, azért a 80 százalékos kamattámogatás mellett folyósított hitelkonstrukciót (amelynek keretében közel 1000 projektre több mint 60 milliárd forintot helyeztek ki) idén júniusig meghosszabbítják – jelentette be Nagy István. A beruházási hitelek volumene is mutatja, hogy a magyar gazdák nem ingyen pénzre várnak, hanem felelősséggel fejlesztik vállalkozásukat – tette hozzá.

2021 a kiszámítható működés és a fejlesztések éve lesz az agráriumban. Számítunk a gazdákra, de mi is meghallgatjuk a problémáikat és igyekszünk orvosolni azokat – zárta előadását Nagy István.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS