A régi kedvezménnyel élesztette újra a lakástakarékot az OTP

2023. 03. 01., 14:49

Az OTP Lakástakarékpénztár három és fél év után rukkolt elő új termékkel, így a Fundamentának ismét lett konkurense a piacon. Az új lakástakarék konstrukció a 2018 októberében az új szerződésekre elkaszált állami támogatással veszi fel a versenyt, ugyanis akár 30 százalékos prémiumot is kaphatnak, akik így takarítanak meg.

Az új lakástakarékpénztári szerződések állami támogatásának egyik napról a másikra történő megszüntetése után egy ideig még próbálkoztak a piaci szereplők új csomagokkal, de a 30 százalékos állami támogatás nélkül végül csaknem teljes kihalt ez a megtakarítási forma a piacon.

Az Aegon Lakástakarékpénztár még az állami támogatás megszűnése előtt néhány héttel függesztette fel az értékesítést, a meglévő szerződései azóta az Erstéhez kerültek. 2019 őszén végül az OTP, 2020 őszén pedig az Erste is felfüggesztette az értékesítést, így azóta egyedüliként a Fundamentánál lehetett új lakástakarékpénztár szerződést kötni – egészen mostanáig.

A lakástakarékok előnye az, hogy havi kisebb összegű folyamatos megtakarításokkal spórolhatunk a lakáscéljaink megvalósításához. A teljes futamidőre a prémiummal együtt már értelmezhető, bár alacsony kamatot adnak. Ennek fejében viszont a futamidő végén kedvező, a piacinál jellemzően valamivel jobb kamatú lakáshitelt nyújtanak, aminek az összege a megtakarítástól függ – írja a Bank360.hu.

Mit kínál az új konstrukció?

Az OTP ugyanis visszalépett a piacra, új Lakástakarék terméke március 1-től érhető el a magánszemélyeknek. A társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek még várniuk kell, de hamarosan számukra is elérhető lesz a lehetőség. Az ügyfelek két megtakarítási forma közül választhatnak: a Premium 4x10 rövidebb, négyéves futamidőre szól, a Prémium 8x30 pedig nyolc évre. A hosszabb futamidő vállalásával sokkal nagyobb, akár 30 százalékos prémiumot is el lehet érni a befizetések után, míg a rövidebb futamidő választásával 10 százalékos prémium érhető el. A havi befizetés 10 és 50 ezer forint között változhat egy szerződésre. Az új konstrukcióknak az alábbiak a főbb jellemzői:

Prémium 4x10:

 • megtakarítási idő: 48 hónap,
 • lakástakarék prémium: 10 százalék, maximum 240 ezer forint,
 • szerződéses összeg (teljes megtakarítás kamatokkal és prémiummal + hitel): 860 000 - 4 300 000 forint,
 • lakáskölcsön maximális futamideje: 48 hónap.

Prémium 8x30:

 • megtakarítási idő: 96 hónap,
 • lakástakarék prémium: 30 százalék, maximum 1,44 millió forint,
 • szerződéses összeg: 2-10 millió forint,
 • lakáskölcsön maximális futamideje: 96 hónap.

Mindkét megtakarítási formára igaz, hogy:

 • a számlanyitási díj a szerződéses összeg 1 százaléka,
 • a betéti kamat prémium nélkül 0,1 százalék,
 • a havi befizetés összege 10-50 ezer forint között lehet,
 • a lakáskölcsön kamata 7,9 százalék (a THM azonban 10 százalék fölötti),
 • a számlavezetési díj havonta 150 forint.

Miben más ez, mint az államilag támogatott lakástakarék volt?

A felhasználást tekintve nincs különbség a korábban elérhető lakástakarékokhoz képest, az összegyűjtött pénzt és a mellé felvehető kölcsönt ingatlanvásárlásra és felújításra is el lehet költeni. Ami egyszerűbb lett, az a lakáscél igazolása: a kifizetésnél elég a tulajdoni lap és az ügyfélnyilatkozat bemutatása, vagyis kevesebb az adminisztráció a kiutalás előtt, mint az állami támogatással érintett szerződéseknél volt.

A Bank360.hu szerint a másik fontos változás, hogy egy személy akár több szerződést is köthet, nincs korlátozva a szám. Az állami támogatásnál ez csak úgy volt megoldható, ha a közeli hozzátartozók nevére is kötött szerződéseket az, aki lakáscélt szeretett volna megvalósítani, mivel egy személy nevére csak egy szerződés szólhatott. Mivel azonban itt nem az állam adja a kedvezményt, hanem a lakástakarék, ezt megteheti többször is egy személyre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS