A régi kedvezménnyel élesztette újra a lakástakarékot az OTP

2023. 03. 01., 14:49

Az OTP Lakástakarékpénztár három és fél év után rukkolt elő új termékkel, így a Fundamentának ismét lett konkurense a piacon. Az új lakástakarék konstrukció a 2018 októberében az új szerződésekre elkaszált állami támogatással veszi fel a versenyt, ugyanis akár 30 százalékos prémiumot is kaphatnak, akik így takarítanak meg.

Az új lakástakarékpénztári szerződések állami támogatásának egyik napról a másikra történő megszüntetése után egy ideig még próbálkoztak a piaci szereplők új csomagokkal, de a 30 százalékos állami támogatás nélkül végül csaknem teljes kihalt ez a megtakarítási forma a piacon.

Az Aegon Lakástakarékpénztár még az állami támogatás megszűnése előtt néhány héttel függesztette fel az értékesítést, a meglévő szerződései azóta az Erstéhez kerültek. 2019 őszén végül az OTP, 2020 őszén pedig az Erste is felfüggesztette az értékesítést, így azóta egyedüliként a Fundamentánál lehetett új lakástakarékpénztár szerződést kötni – egészen mostanáig.

A lakástakarékok előnye az, hogy havi kisebb összegű folyamatos megtakarításokkal spórolhatunk a lakáscéljaink megvalósításához. A teljes futamidőre a prémiummal együtt már értelmezhető, bár alacsony kamatot adnak. Ennek fejében viszont a futamidő végén kedvező, a piacinál jellemzően valamivel jobb kamatú lakáshitelt nyújtanak, aminek az összege a megtakarítástól függ – írja a Bank360.hu.

Mit kínál az új konstrukció?

Az OTP ugyanis visszalépett a piacra, új Lakástakarék terméke március 1-től érhető el a magánszemélyeknek. A társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek még várniuk kell, de hamarosan számukra is elérhető lesz a lehetőség. Az ügyfelek két megtakarítási forma közül választhatnak: a Premium 4x10 rövidebb, négyéves futamidőre szól, a Prémium 8x30 pedig nyolc évre. A hosszabb futamidő vállalásával sokkal nagyobb, akár 30 százalékos prémiumot is el lehet érni a befizetések után, míg a rövidebb futamidő választásával 10 százalékos prémium érhető el. A havi befizetés 10 és 50 ezer forint között változhat egy szerződésre. Az új konstrukcióknak az alábbiak a főbb jellemzői:

Prémium 4x10:

 • megtakarítási idő: 48 hónap,
 • lakástakarék prémium: 10 százalék, maximum 240 ezer forint,
 • szerződéses összeg (teljes megtakarítás kamatokkal és prémiummal + hitel): 860 000 - 4 300 000 forint,
 • lakáskölcsön maximális futamideje: 48 hónap.

Prémium 8x30:

 • megtakarítási idő: 96 hónap,
 • lakástakarék prémium: 30 százalék, maximum 1,44 millió forint,
 • szerződéses összeg: 2-10 millió forint,
 • lakáskölcsön maximális futamideje: 96 hónap.

Mindkét megtakarítási formára igaz, hogy:

 • a számlanyitási díj a szerződéses összeg 1 százaléka,
 • a betéti kamat prémium nélkül 0,1 százalék,
 • a havi befizetés összege 10-50 ezer forint között lehet,
 • a lakáskölcsön kamata 7,9 százalék (a THM azonban 10 százalék fölötti),
 • a számlavezetési díj havonta 150 forint.

Miben más ez, mint az államilag támogatott lakástakarék volt?

A felhasználást tekintve nincs különbség a korábban elérhető lakástakarékokhoz képest, az összegyűjtött pénzt és a mellé felvehető kölcsönt ingatlanvásárlásra és felújításra is el lehet költeni. Ami egyszerűbb lett, az a lakáscél igazolása: a kifizetésnél elég a tulajdoni lap és az ügyfélnyilatkozat bemutatása, vagyis kevesebb az adminisztráció a kiutalás előtt, mint az állami támogatással érintett szerződéseknél volt.

A Bank360.hu szerint a másik fontos változás, hogy egy személy akár több szerződést is köthet, nincs korlátozva a szám. Az állami támogatásnál ez csak úgy volt megoldható, ha a közeli hozzátartozók nevére is kötött szerződéseket az, aki lakáscélt szeretett volna megvalósítani, mivel egy személy nevére csak egy szerződés szólhatott. Mivel azonban itt nem az állam adja a kedvezményt, hanem a lakástakarék, ezt megteheti többször is egy személyre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS