„A hitelmoratórium meghosszabbítása segítség a rászoruló kisvállalkozásoknak”

2021. 09. 16., 19:00

Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is – mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke.

A kormány döntése szerint a vállalkozások esetében azok kérhetik a hitelmoratóriumot, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest. Akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot 2022 június végéig, erről – a jogosultsági feltételek fennállása esetén – nyilatkozniuk kell majd a bankjuknak.

Németh László elmondta, felmérést nem készítettek, de becslésük szerint nagyságrendileg a hitelmoratóriumban eddig érintett kisvállalkozások egytizede vélhetően bent marad a rendszerben. Hangsúlyozta, a hitelmoratórium főleg azoknak a vállalkozásoknak jelent segítséget, amelyeknél a bevétel még mindig elmarad a szokásostól, illetve nem tudtak helyreállni.

Az Iposz elnöke rámutatott arra, a kisvállalkozások jó része felélte pénzügyi tartalékát, mert bérleti díjat és rezsit kellett fizetni a nem állami bérleményben lévő boltjuk, műhelyük után, a koronavírus miatti bezárások alatt is. Megjegyezte, hogy a magyar kisvállalkozásoknak sokat kell még fejlődniük pénzügyi ismeretekből. Jellemző rájuk, hogy nem alkalmaznak külön pénzügyi szakembert, maguk intézik a pénzügyeiket, munka mellett pedig kevésbé figyelnek a részletekre.

Az Iposz elnöke azt tanácsolja a szervezet érintett tagságának, hogy aki tudja, az kezdje meg a hiteltörlesztést, és csak az kérje a banktól a hitelmoratóriumot, aki másként nem képes megoldani a helyzetét. (MTI)

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS