A Budapest Bank vezető szerepre tör a kkv szegmensben

2019. 09. 26., 19:15

Dinamikusan növekedett a Budapest Bank vállalati üzletága 2019. első félévében: a bank leszerződött vállalati hitelállománya 24 százalékkal 700 milliárd forintra nőtt, míg az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 18 százalékkal 400 milliárd forintra emelkedett.

A kkv szektorban 23 százalékkal nőtt a pénzintézet kkv hitelállománya, az új ügyfelek számát pedig 24 százalékkal sikerült növelni – olvasható a pénzintézet közleményében.

A Budapest Bank hazai kis- és középvállalatokra szakosodott vállalati üzletágában 2019. első félévében az új hitelkihelyezések összege meghaladta a 204 milliárd forintot, ami 44 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A vállalati üzletág bevételei 21 százalékkal emelkedtek az elmúlt év azonos időszakához képest.

A Budapest Banknál évtizedek óta stratégiai fontosságú sikerterületnek számít a hazai kkv-k finanszírozása és kiszolgálása: a teljes vállalati hitelportfólióban mintegy 80 százalék e szegmens aránya. 2019 első félévében a bank 30 százalékkal több kkv-hitelszerződést kötött, kkv-hitelállománya 25 százalékkal nőtt, és a Budapest Lízinggel együtt 9,9 százalék volt e szegmensben a bank piaci részesedése.

2019 első félévében 24 százalékkal több új kkv ügyfelet akvirált a bank, mint a tavalyi első félévben, így 2019 második negyedévében a pénzintézet új ügyfelek szerzése tekintetében első helyezést ért el a piacon a kis- és középvállalati szegmensben.

A Budapest Bank tradicionálisan meghatározó a szerepet tölt be a hazai agrárcégek finanszírozásában is, amelyek a vállalati hitelportfolió mintegy 30 százalékát teszik ki. Évről évre folyamatosan növekszik az agráriumba kihelyezett kölcsönök volumene, ez az egyik legerőteljesebben fejlődő banki szegmens. Ezt a trendet igazolta vissza 2019. első 6 hónapja is, amely során 12,5 százalékkal nőtt a bank agrárhitel állománya az egy évvel korábbihoz képest.

A Budapest Bank az NHP Fix programból is aktívan kiveszi részét, amelynek a keretében leszerződött hitel- és lízingállománya 2019 augusztusában meghaladta a 21,5 milliárd forintot. Ezzel a bank a kkv hitelezésben elért piacrészét meghaladó, 15,7 százalékos piaci részesedést ért el ezen a területen.

Mindezeken felül a bankcsoport a lízingállományát is jelentősen, 16 százalékkal 130 milliárd forintra növelte, és 5 százalékkal több új lízinget helyezett ki az előző év azonos időszakához képest. A Budapest Lízing több területen is kiváló piaci pozícióval rendelkezik, így a vállalati termelőeszköz-finanszírozásban elért 14 százalékos a részesedéssel immár harmadik éve piacvezető szerepet tölt be.

„A hazai kis- és középvállalkozások adják a magyar gazdaság egyik fő erejét, teszik ki a működő hazai vállalkozások több mint 90 százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a GDP negyedét. A stabil és hosszú távú fejlődésükben, növekedésükben való aktív szerepvállalásunk további erősítése stratégiai fontosságú cél a számunkra. Az ügyfelekért folytatott intenzív banki versenyben a professzionális kiszolgálásra és kapcsolattartásra, a működésük és egyedi igényeik megértése mellett kialakított finanszírozásra, és a termékfejlesztésre helyezzük a hangsúlyt. Ezekre, illetve a kiváló teljesítményünkre alapozva továbbra is ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé ebben a szegmensben, és a piaci átlagot meghaladó növekedést tervezünk mind a hitelállományokban, mind az ügyfélszámban a következő években” – mondta el Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS