A Budapest Bank vezető szerepre tör a kkv szegmensben

2019. 09. 26., 19:15

Dinamikusan növekedett a Budapest Bank vállalati üzletága 2019. első félévében: a bank leszerződött vállalati hitelállománya 24 százalékkal 700 milliárd forintra nőtt, míg az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 18 százalékkal 400 milliárd forintra emelkedett.

A kkv szektorban 23 százalékkal nőtt a pénzintézet kkv hitelállománya, az új ügyfelek számát pedig 24 százalékkal sikerült növelni – olvasható a pénzintézet közleményében.

A Budapest Bank hazai kis- és középvállalatokra szakosodott vállalati üzletágában 2019. első félévében az új hitelkihelyezések összege meghaladta a 204 milliárd forintot, ami 44 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A vállalati üzletág bevételei 21 százalékkal emelkedtek az elmúlt év azonos időszakához képest.

A Budapest Banknál évtizedek óta stratégiai fontosságú sikerterületnek számít a hazai kkv-k finanszírozása és kiszolgálása: a teljes vállalati hitelportfólióban mintegy 80 százalék e szegmens aránya. 2019 első félévében a bank 30 százalékkal több kkv-hitelszerződést kötött, kkv-hitelállománya 25 százalékkal nőtt, és a Budapest Lízinggel együtt 9,9 százalék volt e szegmensben a bank piaci részesedése.

2019 első félévében 24 százalékkal több új kkv ügyfelet akvirált a bank, mint a tavalyi első félévben, így 2019 második negyedévében a pénzintézet új ügyfelek szerzése tekintetében első helyezést ért el a piacon a kis- és középvállalati szegmensben.

A Budapest Bank tradicionálisan meghatározó a szerepet tölt be a hazai agrárcégek finanszírozásában is, amelyek a vállalati hitelportfolió mintegy 30 százalékát teszik ki. Évről évre folyamatosan növekszik az agráriumba kihelyezett kölcsönök volumene, ez az egyik legerőteljesebben fejlődő banki szegmens. Ezt a trendet igazolta vissza 2019. első 6 hónapja is, amely során 12,5 százalékkal nőtt a bank agrárhitel állománya az egy évvel korábbihoz képest.

A Budapest Bank az NHP Fix programból is aktívan kiveszi részét, amelynek a keretében leszerződött hitel- és lízingállománya 2019 augusztusában meghaladta a 21,5 milliárd forintot. Ezzel a bank a kkv hitelezésben elért piacrészét meghaladó, 15,7 százalékos piaci részesedést ért el ezen a területen.

Mindezeken felül a bankcsoport a lízingállományát is jelentősen, 16 százalékkal 130 milliárd forintra növelte, és 5 százalékkal több új lízinget helyezett ki az előző év azonos időszakához képest. A Budapest Lízing több területen is kiváló piaci pozícióval rendelkezik, így a vállalati termelőeszköz-finanszírozásban elért 14 százalékos a részesedéssel immár harmadik éve piacvezető szerepet tölt be.

„A hazai kis- és középvállalkozások adják a magyar gazdaság egyik fő erejét, teszik ki a működő hazai vállalkozások több mint 90 százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a GDP negyedét. A stabil és hosszú távú fejlődésükben, növekedésükben való aktív szerepvállalásunk további erősítése stratégiai fontosságú cél a számunkra. Az ügyfelekért folytatott intenzív banki versenyben a professzionális kiszolgálásra és kapcsolattartásra, a működésük és egyedi igényeik megértése mellett kialakított finanszírozásra, és a termékfejlesztésre helyezzük a hangsúlyt. Ezekre, illetve a kiváló teljesítményünkre alapozva továbbra is ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé ebben a szegmensben, és a piaci átlagot meghaladó növekedést tervezünk mind a hitelállományokban, mind az ügyfélszámban a következő években” – mondta el Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS