2008 óta a legmagasabb növekedést érte el a lízingpiac az első félévben

2019. 07. 25., 16:30

Az idén az első hat hónapban a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál a finanszírozott összeg 375 milliárd forintra rúgott, ami 14 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest és 2008 óta a legmagasabb féléves érték. Egyben azt is jelenti, hogy napi átlagban – a hétvégékkel együtt – 2,1 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek.

A Magyar Lízingszövetség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az év egészében is minimum 10 százalék körüli bővülés várható. Tavaly 13 százalékkal nőtt a magyar lízingpiac, a kihelyezések összege megközelítette 700 milliárd forintot.

A teljes lízingpiac növekedéséhez szinte minden szegmens hozzájárult. A személy- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg 11 százalékkal 132 milliárd forintra nőtt, és 35 százalékát adta a kihelyezéseknek. A növekedésben kiemelkedő volt az újautó-finanszírozás 12 százalékos bővülése, ami jelentősen meghaladja az újautó-eladások 7,5 százalékos bővülését.

Az átlag feletti volt a bővülés a flottapiacon, a kihelyezett összeg 16 százalékkal 46,5 milliárd forintra ugrott. A mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összeg 45,2 milliárd forint volt, ami 15 százalékos emelkedés. A szövetség értékelésében kiemelte, hogy az építőipari növekedés a lízingpiacon is jól látható: az építőgépeket 14,5 milliárd forint értékben finanszírozták a lízingcégek, ami 29 százalékos emelkedést jelent.

A termelőgépeknél, berendezéseknél a tavalyi megtorpanás után ismét bővülés volt: 35 százalékkal 36 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg, ennél nagyobb összegre legutóbb 2012 első félévében volt példa.

Az elemzés szerint a lízingkonstrukciók jól szerepeltek a Magyar Nemzeti Bank kkv-programjában, az NHP Fixben megkötött tranzakciók 44 százalékát a lízingügyletek adták. (MTI)

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS