Ez az első ház a világon, ami szén-dioxid-elnyelő betonból épült

Ez az első ház a világon, ami szén-dioxid-elnyelő betonból épült
2024. 04. 09., 14:10

Nehezen lehetne ennél fenntarthatóbb építészeti megoldást mutatni, hiszen a Japánban felhúzott lakóingatlan minimum karbonsemleges, de inkább karbonnegatív, hiszen a támfalainak látványos elemeit szén-dioxid-abszorbeáló betonból öntötték ki.

A japán Nendo stúdió által tervezett házhoz a világ első szén-dioxid-elnyelő betonját használták. A lakóingatlant a Nagano melletti hegyvidéken, a Tokiótól 70 percre fekvő Karuizawa üdülővárosban húzták fel, egy 110 méter hosszú telken. Ez a régió az enyhe nyarairól ismert, a környező erdők festői kerékpár- és sétaútvonalakat kínálnak, szóval a tulajdonos alighanem hétvégi háznak szánja a különleges épületet, aminek kivitelezéséhez az egyik legkorszerűbb természetközeli megoldást választotta.

A falak ún. „CO2-SUICOM”-ból (nagyjából: Infrastrukturális CO2-Tárolás és Hasznosítás Beton Anyagokkal), egy környezetbarát, szén-dioxid-kivonó betontípusból készült blokkokból állnak. Ez úgy készül, hogy a cement egy részét ipari melléktermékkel helyettesítik és szén-dioxid-elnyelő anyagot adnak hozzá, ezzel jelentősen kevesebb karbonkibocsátást érnek el a gyártás során.

Egy tavaly közzétett tanulmány szerint a cement- és betongyártás a világ teljes szén-dioxid-kibocsátásának mintegy nyolc százalékát okozza, míg csak a japán cementipar energiaalapú karbonkibocsátása 2020-ban az ország teljes emissziójának mintegy 1,2 százalékáért felelt.

A dizájn a fenntarthatóság szolgálatában

A Nendo úgy gondolta, az emissziócsökkentés egyik építőipari megoldása az lehet, ha olyan betontömb falakat terveznek, amelyek egyfajta szűrőként szolgálnak. A koncepciót a lehető leglátványosabb módon oldották meg: úgy állították be a falban lévő apró blokkok szögeit, hogy azok lehetővé tegyék a szabályozott látó- és fényszöget. A blokkok elrendezésének függvényében manipulálták, hogy mi látszódjon a belső terekből és mi maradjon rejtve.

Körülbelül 2050 darab szén-dioxid-elnyelő blokkot gyártottak le, majd helyeztek sorokba a falakon belül, így öt, egyenként három méter magas falat alkottak belőlük. Annak érdekében, hogy minden egyes helyiségben otthonos, privát teret hozzanak létre, három fokkal állították be a blokkok szögét. Az elemek nem hagyományos módon készülnek: a formázott betont egy keményedő kamrába teszik, ezután szén-dioxidot vezetnek bele, hogy a betonban felszívódjon. A közönséges betontömbök köbméterenként kb. 300 kilogramm szén-dioxidot bocsátanak ki, de a CO2-SUICOM-mal akár karbonsemlegesség is elérhető: az elnyelt CO2 ugyanis a betonban rögzül, és többé nem szabadul fel.

A CO2-SUICOM-ot a Mitsubishi támogatásával fejlesztik és forgalmazzák a feltalálók: a Kajima Corporation, a Chugoku Electric Power Company, a Denka Company és a Landes Corporation. Ez a környezetbarát beton speciális adalékanyagok felhasználásával és formabontó CO2-keményedési módszerek alkalmazásával képes elnyelni a különböző forrásokból, például acélművekből, erőművekből és cementgyárakból származó szén-dioxidot. Ha alacsony karbonkibocsátású anyagok, például szénhamu és kohósalak aktív felhasználásával készítik, akkor a CO2-SUICOM nem egyszerűen karbonsemleges, hanem akár szén-dioxid-negatív is lehet – áll az erről szóló tanulmányban.

A forradalmi betont alkalmazó Nendo vállalatot Oki Sato alapította, 2002-ben, Tokióban. A cégtulajdonos mérnök már 2012-ben is tervezett egy innovatív házat, ami a Nagano prefektúra szintén hegyvidéki, Komoro városában készült el, egy erdőben, azzal az igénnyel, hogy a faház egyszerre legyen emberek és vadon élő állatok otthona: az egyik oldala bejáratokkal rendelkező fészeksort rejt, összesen 78 fészekrakó hellyel, míg a másik oldal a humán a bejárat és a belső terekből kiváló rálátás nyílik a madárfészkekre. A természetbarát megközelítést ezúttal az alapanyagok szintjén is beemelte a tervezésbe, ami bárhol a világon követendő példa lehetne az építészmérnökök számára.

Gábor János

Fotók: Masahiro Ohgami

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS