Bebizonyították: a zöld környezet lassítja az öregedést

Bebizonyították: a zöld környezet lassítja az öregedést
2023. 10. 19., 14:19

„Szerencsés genetika?” Tulajdonképpen mindenkié az, de nem mindegy, hogy hol él - derül ki egy friss tanulmányból, ami feltárja a természetes környezet, illetve a szennyezés öregedésre gyakorolt hatását.

Egy zöldebb élettér megvéd bennünket az öregedéstől genetikai szinten, viszont nem tudja ellensúlyozni a környezetszennyezés, illetve a szegregáció hatásait – állapította meg az Észak-Karolinai Egyetem Térinformatikai Analízis Központja. Az intézmény egy friss kutatásban arra jutott, hogy a természetes közeg kedvező hatást gyakorol az emberi DNS-szál végein található rövid, többszörösen ismétlődő szekvenciákra, vagyis az ún. telomerekre, amelyek döntő szerepet játszanak a sejtben lévő genetikai anyag integritásának és stabilitásának megőrzésében.

Ahogy a sejtek osztódnak, a telomerek fokozatosan rövidülnek, mígnem elérik azt a kritikus pontot, amikor már nem tudnak tovább osztódni. Ezt az állapotot nevezzük sejtszintű öregedésnek, ami összefüggésbe hozható az öregedéssel és az életkorral kapcsolatos betegségekkel.

„A telomerek a biológiai életkor, vagyis a sejtek elhasználtságának fontos markerei. Tudjuk, hogy számos változó, például a stressz, befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan kopnak el a telomerjeink” – magyarázta Scott Ogletree, a ScienceDirect-en megjelent tanulmány társszerzője. A tudós megerősítette: a telomerek rövidülésének megelőzése – ami a zöldterületek közelében tartózkodással is elősegíthető – kulcsfontosságú a hosszú, egészséges élethez.

A tanulmány elkészítéséhez az amerikai, országos reprezentatív vizsgálat, a Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés adott támpontot. Az interjúk és fizikai vizsgálatok segítségével felállított egészségügyi adatbázisban összesen 7827 személy információcsomagját vizsgáltak meg. Értékelték például a demográfiai adataikat, valamint összevetették a telomereik állapotát a lakóhelyük lokációjával (1999 és 2002 között), és figyelembe vették annak zöldfelületeit, abban bízva, hogy igazolni tudják feltevésüket a telomerek és a környezetszennyezés összefüggésében.

„Azt találtuk, hogy minél több zöldterület volt az emberek szomszédságában, annál hosszabbak voltak a telomerjeik – árulta el Aaron Hipp társszerző, az egyetem parkok, rekreáció és turizmus menedzsment professzora. Ez igaz volt faji hovatartozástól és a gazdasági helyzettől függetlenül, sőt attól is, hogy alkoholfogyasztók vagy dohányosok-e.”

A zöldfelületek kedvező genetikai hatása azonban rögtön korlátozottnak bizonyult, mit több, gyakorlatilag eltűnt, ha olyan területeket vizsgáltak, amelyekre a parkok mellett jellemző a légszennyezés, a szegregáció vagy a nélkülözés. Egyszóval: hiába óvja a telomerek hosszúságát a zöldterület, ha egyéb, akár időközben megváltozott feltételek (pl. új gyár, nagy forgalmat bonyolító raktár, szennyező ipari létesítmény stb.) felülírja az alapvetően pozitív hatást.

„A zöldterület óriási érték egy közösség számára, de önmagában nem elegendő a rendszerszintű rasszizmus és a gazdasági szegregáció hatásainak, valamint a környezeti igazságosság kihívásainak leküzdéséhez. Ez a tanulmány azt a gondolatot erősíti, hogy a zöldterület létrehozása egy közösségben lényeges, de ugyanilyen fontos - vagy még fontosabb - a környezeti ártalmak kezelése, különösen azoké, amelyek a rendszerszintű rasszizmushoz kötődnek” – fogalmazott Hipp.

Gábor János

Főoldali kép: prostooleh - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS