Figyelmeztet a NAV: magánszemélyként dohánygyártmányt rendelni illegális

2023. 03. 23., 17:14

A NAV a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában egyre többször talál bizonyos típusú, a dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket. Ezeket többen is interneten, külföldről rendelik meg. Az ilyen termék, a „snüssz” dohánygyártmánynak minősül, ezért magánszemélyként internetről rendelni illegális.

A füst nélküli dohány- és dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek, közismert összefoglaló néven a „snüssz” használatáról – annak egészségkárosító hatása ellenére – vannak, akik nem tudnak lemondani. A NAV Repülőtéri Igazgatóságán a nemzetközi futárszolgálatok áruforgalmából egyre több ilyen terméket foglalnak le. Ezeket jellemzően magánszemélyek rendelik interneten Svédországból és Csehországból. A megrendelők nem értik, a NAV miért foglalja le az árut, miért nem kaphatják meg az uniós tagállamból rendelt terméket, hiszen a feladónak az adót is megfizették.

A lefoglalás oka az, hogy a füst nélküli dohánytermékek és a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek hazánkban dohánygyártmánynak és ezzel együtt adóköteles jövedéki terméknek minősülnek csakúgy, mint az elektromos cigarettákba való töltőfolyadék nikotin tartalomtól függetlenül. Az ilyen termékek tagállamok közti szállításához és belföldi forgalmazásához is engedély kell.

Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz „snüsszt” is. Internetről rendelni belföldről és külföldről egyaránt illegális. Ez a tevékenység csak jövedéki engedéllyel végezhető.

Ilyen termékeket magánszemély külföldről csak saját magának hozhat be, és ilyenkor is csak a jogszabályban meghatározott, nem kereskedelmi mennyiséget. Rendelni illegális!

Röviden összefoglalva, aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket, vagy egyéb dohánygyártmányt, az jövedéki törvénysértést követ el. Ez a rendelt termék lefoglalásával, elkobzásával, megsemmisítésével jár, és az ügyben jövedéki bírságot is kiszabnak, ez a lefoglalt termék mennyiségétől függően több tízezer forinttól akár a százezer forintot meghaladó összeget is elérheti. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS