Figyelmeztet a NAV: magánszemélyként dohánygyártmányt rendelni illegális

2023. 03. 23., 17:14

A NAV a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában egyre többször talál bizonyos típusú, a dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket. Ezeket többen is interneten, külföldről rendelik meg. Az ilyen termék, a „snüssz” dohánygyártmánynak minősül, ezért magánszemélyként internetről rendelni illegális.

A füst nélküli dohány- és dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek, közismert összefoglaló néven a „snüssz” használatáról – annak egészségkárosító hatása ellenére – vannak, akik nem tudnak lemondani. A NAV Repülőtéri Igazgatóságán a nemzetközi futárszolgálatok áruforgalmából egyre több ilyen terméket foglalnak le. Ezeket jellemzően magánszemélyek rendelik interneten Svédországból és Csehországból. A megrendelők nem értik, a NAV miért foglalja le az árut, miért nem kaphatják meg az uniós tagállamból rendelt terméket, hiszen a feladónak az adót is megfizették.

A lefoglalás oka az, hogy a füst nélküli dohánytermékek és a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek hazánkban dohánygyártmánynak és ezzel együtt adóköteles jövedéki terméknek minősülnek csakúgy, mint az elektromos cigarettákba való töltőfolyadék nikotin tartalomtól függetlenül. Az ilyen termékek tagállamok közti szállításához és belföldi forgalmazásához is engedély kell.

Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz „snüsszt” is. Internetről rendelni belföldről és külföldről egyaránt illegális. Ez a tevékenység csak jövedéki engedéllyel végezhető.

Ilyen termékeket magánszemély külföldről csak saját magának hozhat be, és ilyenkor is csak a jogszabályban meghatározott, nem kereskedelmi mennyiséget. Rendelni illegális!

Röviden összefoglalva, aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket, vagy egyéb dohánygyártmányt, az jövedéki törvénysértést követ el. Ez a rendelt termék lefoglalásával, elkobzásával, megsemmisítésével jár, és az ügyben jövedéki bírságot is kiszabnak, ez a lefoglalt termék mennyiségétől függően több tízezer forinttól akár a százezer forintot meghaladó összeget is elérheti. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS