Uniós Ökológiai Díj: nincs magyar a nyertesek között

Uniós Ökológiai Díj: nincs magyar a nyertesek között
2022. 09. 26., 16:21

„Az Ausztriából, Belgiumból, Horvátországból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Svédországból érkező nyertesek mindegyike aktívan hozzájárul az európai ökológiai ágazat és értéklánc növekedéséhez, innovációjához, valamint ahhoz, hogy az ágazatnak köszönhetően a mezőgazdaság mérsékelt hatást gyakoroljon az éghajlatra és a környezetre.”

Az Európai Bizottság kihirdette az idén első alkalommal odaítélt Uniós Ökológiai Díjak nyerteseit. A nyolc díjazotti kategória különböző szereplők tevékenységeit részesíti elismerésben, a mezőgazdasági termelőktől az éttermekig. Az Ausztriából, Belgiumból, Horvátországból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Svédországból érkező nyertesek mindegyike aktívan hozzájárul az európai ökológiai ágazat és értéklánc növekedéséhez, innovációjához, valamint ahhoz, hogy az ágazatnak köszönhetően a mezőgazdaság mérsékelt hatást gyakoroljon az éghajlatra és a környezetre – olvasható a Bizottság közleményében. Az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság kezdeményezésére tavaly került sor először az Uniós ökológiai napra, amely 2022-ben kiegészült az Uniós Ökológiai Díjak odaítélésével.

A díjátadó ünnepségen Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „A győztesek történetei egytől egyig lenyűgöznek. Rendkívül elkötelezett embereket, szervezeteket és intézményeket ismertem meg bennük, akik – gyakran igen nehéz körülmények között – már jóval az előtt igyekeztek előmozdítani az ökológiai termelést, hogy az népszerűvé vált. A díjazottak az EU különböző országaiban folytatják tevékenységüket, ami azt mutatja, hogy az ökológiai termelés Unió-szerte elterjedt és az ökológiai kiválóság mindenütt fellelhető. Mindez bizakodásra ad okot a tekintetben, hogy az ökológiai termelés tovább fog fejlődni, és további előnyökkel járhat a mezőgazdasági termelők, a vidéki közösségek és a társadalom egésze számára.”

Mivel az ökológiai termékek iránti növekvő kereslet elengedhetetlen az ökológiai termelés ösztönzéséhez, a Bizottság arra törekszik, hogy széles körben felhívja a figyelmet az ilyen termékek jellemzőire és előnyeire. Az Uniós Ökológiai Díjak az ökológiai értéklánc azon szereplőit részesítik elismerésben, akik innovatív, fenntartható és inspiráló projektjeik révén valódi hozzáadott értéket teremtenek az ökológiai termelés és fogyasztás terén. A díjakat az Európai Bizottság, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Európai Bizottsága, a mezőgazdasági vállalkozók és mezőgazdasági szövetkezetek európai szövetsége (COPA-COGECA) és a bioélelmiszereket és biogazdálkodást előmozdító IFOAM Organics Europe ernyőszervezet közösen ítéli oda, a zsűri munkájában pedig az Európai Parlament és a Tanács is közreműködik.

A nyertesek

A legjobb mezőgazdasági termelő (nő): Nazaret Mateos Álvarez (Spanyolország); a gazdálkodó Spanyolország északi részén működtet ökológiai gombatermelő létesítményt. Egyedülálló termesztési módszert dolgozott ki, amely minimális inputanyag-felhasználás és a vízfogyasztás számottevő csökkentése mellett maximalizálja a termék minőségét.

A legjobb ökológiai mezőgazdasági termelő (férfi): David Pejić (Horvátország); az ország legrégebbi, Zágráb közelében található ökológiai gazdaságában több mint 60 különböző növénykultúrát termeszt. A gazdaság oktatási, képzési és tanácsadási tevékenységeket is folytat, továbbá egy pékségnek és egy étteremnek is otthont ad.

A legjobb ökológiai régió: Okcitánia régió (Franciaország); az ökológiai termelés meghonosítása a dél-franciaországi Okcitániában zajló fejlesztések egyik prioritása. Jelenleg az összes mezőgazdasági földterület 19%-a ökológiai gazdálkodás alatt áll, ez 608 285 hektárt és 13 265 gazdaságot jelent. Céljuk, hogy 2030-ra mezőgazdasági földterületek 30%-át ökológiai gazdálkodás alá vonják. Átfogó megközelítésük része az inkluzív regionális kormányzás és a termeléstől a fogyasztásig a teljes értéklánc bevonása.

A legjobb ökológiai város: Seeham (Ausztria); az Ausztria északnyugati részén található város az ökológiai városok európai hálózatának (Organic Cities Network Europe) tagja. A város nyilvános étkezdéi, óvodái és iskolái 100%-ban bioélelmiszereket kínálnak. Intenzív együttműködés folyik az idegenforgalmi infrastruktúrákkal is, melyek nyomán a biotermékek eljutnak a gasztronómiába és a szállodákba is.

A legjobb biokörzet: Associazione Bio-Distretto Cilento (Olaszország); a cilentói biokörzet fenntartható és helyi élelmiszer-termelésbe eszközölt beruházásai olyan idegenforgalmi kezdeményezésekhez kapcsolódnak, mint az ökostrandok és a bioösvények kialakítása. Ez kedvez a munkahelyteremtésnek, a társadalmi kohéziónak és a térség megújulásának is.

A legjobb ökológiai kkv: Goodvenience.bio (Németország); a tíz alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás kézműves és bioleveseket, -szószokat, -fűszereket és -olajokat állít elő. Nagy hangsúlyt fektet a fenntartható, körforgásos és innovatív termelésre, valamint az egészséges étrend népszerűsítésére, amihez receptesblogjuk és főzővideóik is hozzájárulnak.

A legjobb bioélelmiszer-kiskereskedő: La ferme à l'arbre de Liège (Belgium); az élelmiszer-kisáruház, amely egy gazdaság részeként működik, 1978 óta értékesít biotermékeket, többek között a régióból származó húst és lisztet. A vállalkozás – nagy hangsúlyt fektetve a fenntartható és körforgásos termelésre – zöld energiát használ, igyekszik mellőzni a csomagolóanyagok használatát, és választékát helyi beszerzésekre alapozva minimalizálja a közlekedésből származó kibocsátásokat.

A legjobb ökológiai étterem: Lilla Bjers (Svédország); a Balti-tenger Gotland szigetén található Lilla Bjers ökológiai gazdaság és étterem mozgatórugója a „vetéstől a fogyasztásig” elv. A biológiai sokféleség megőrzésére törekvő gazdaságban 300 különböző növénykultúrát termesztenek, fosszilis tüzelőanyagoktól mentes körülmények között. Az étterem fiatal biogazdálkodók és ökoszakácsok képzési központjaként is működik.

Uniós Ökológiai Díj

Az első alkalommal kiosztott Uniós Ökológiai Díjakra 2022. március 25. és június 8. között lehetett jelentkezni, a 24 előválogatott jelöltet júliusban jelentették be. A felhívásra 26 tagállamból több mint 200-an jelentkeztek. A zsűrit az Európai Bizottság, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Európai Bizottsága, a COPA-COGECA, az IFOAM Organics Europe, az Európai Parlament és az EU Tanácsának képviselői alkották. A pályázatra az ökológiai értéklánc bármely szereplője jelentkezhetett. A zsűri az ökológiai termékek Unión belüli szélesebb körű hozzáférhetőségét és megfizethetőségét szem előtt tartva a következő kritériumokat használta az értékeléshez: kiválóság, innováció, fenntarthatóság, a projekt megismételhetősége az Unió más részein.

Az ökológiai termelés fejlesztésére irányuló cselekvési terv irányt szab, hogy miként lehet 2030-ra az uniós mezőgazdasági földterületek 25 százalékát ökológiai gazdálkodás alá vonni, és jelentősen bővíteni az ökológiai akvakultúrát. A szélesebb körű ökológiai termelés a műtrágyák, növényvédő szerek és antimikrobiális szerek mérsékelt használatával jár, egyúttal kedvező hatást gyakorol az éghajlatunkra, a környezetre, a talajra, a vízre, a biológiai sokféleségre és az állatjólétre is, ami illeszkedik az európai zöld megállapodás, a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia és a biodiverzitási stratégia valamennyi elsődleges célkitűzéséhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 17:10:00
Lezárult a NAV KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00035 számú, „Adóügyi igazgatási eljárások egyszerűsítése, adminisztratív terhek csökkentése” elnevezésű kiemelt projektje, amelyben a hivatal 2018. és 2023. között több ütemben, összesen 9,331 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással és 5,317 milliárd forint saját forrással fejlesztette elektronikus szolgáltatásait.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS