Uniós Ökológiai Díj: nincs magyar a nyertesek között

Uniós Ökológiai Díj: nincs magyar a nyertesek között
2022. 09. 26., 16:21

„Az Ausztriából, Belgiumból, Horvátországból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Svédországból érkező nyertesek mindegyike aktívan hozzájárul az európai ökológiai ágazat és értéklánc növekedéséhez, innovációjához, valamint ahhoz, hogy az ágazatnak köszönhetően a mezőgazdaság mérsékelt hatást gyakoroljon az éghajlatra és a környezetre.”

Az Európai Bizottság kihirdette az idén első alkalommal odaítélt Uniós Ökológiai Díjak nyerteseit. A nyolc díjazotti kategória különböző szereplők tevékenységeit részesíti elismerésben, a mezőgazdasági termelőktől az éttermekig. Az Ausztriából, Belgiumból, Horvátországból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Svédországból érkező nyertesek mindegyike aktívan hozzájárul az európai ökológiai ágazat és értéklánc növekedéséhez, innovációjához, valamint ahhoz, hogy az ágazatnak köszönhetően a mezőgazdaság mérsékelt hatást gyakoroljon az éghajlatra és a környezetre – olvasható a Bizottság közleményében. Az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság kezdeményezésére tavaly került sor először az Uniós ökológiai napra, amely 2022-ben kiegészült az Uniós Ökológiai Díjak odaítélésével.

A díjátadó ünnepségen Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „A győztesek történetei egytől egyig lenyűgöznek. Rendkívül elkötelezett embereket, szervezeteket és intézményeket ismertem meg bennük, akik – gyakran igen nehéz körülmények között – már jóval az előtt igyekeztek előmozdítani az ökológiai termelést, hogy az népszerűvé vált. A díjazottak az EU különböző országaiban folytatják tevékenységüket, ami azt mutatja, hogy az ökológiai termelés Unió-szerte elterjedt és az ökológiai kiválóság mindenütt fellelhető. Mindez bizakodásra ad okot a tekintetben, hogy az ökológiai termelés tovább fog fejlődni, és további előnyökkel járhat a mezőgazdasági termelők, a vidéki közösségek és a társadalom egésze számára.”

Mivel az ökológiai termékek iránti növekvő kereslet elengedhetetlen az ökológiai termelés ösztönzéséhez, a Bizottság arra törekszik, hogy széles körben felhívja a figyelmet az ilyen termékek jellemzőire és előnyeire. Az Uniós Ökológiai Díjak az ökológiai értéklánc azon szereplőit részesítik elismerésben, akik innovatív, fenntartható és inspiráló projektjeik révén valódi hozzáadott értéket teremtenek az ökológiai termelés és fogyasztás terén. A díjakat az Európai Bizottság, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Európai Bizottsága, a mezőgazdasági vállalkozók és mezőgazdasági szövetkezetek európai szövetsége (COPA-COGECA) és a bioélelmiszereket és biogazdálkodást előmozdító IFOAM Organics Europe ernyőszervezet közösen ítéli oda, a zsűri munkájában pedig az Európai Parlament és a Tanács is közreműködik.

A nyertesek

A legjobb mezőgazdasági termelő (nő): Nazaret Mateos Álvarez (Spanyolország); a gazdálkodó Spanyolország északi részén működtet ökológiai gombatermelő létesítményt. Egyedülálló termesztési módszert dolgozott ki, amely minimális inputanyag-felhasználás és a vízfogyasztás számottevő csökkentése mellett maximalizálja a termék minőségét.

A legjobb ökológiai mezőgazdasági termelő (férfi): David Pejić (Horvátország); az ország legrégebbi, Zágráb közelében található ökológiai gazdaságában több mint 60 különböző növénykultúrát termeszt. A gazdaság oktatási, képzési és tanácsadási tevékenységeket is folytat, továbbá egy pékségnek és egy étteremnek is otthont ad.

A legjobb ökológiai régió: Okcitánia régió (Franciaország); az ökológiai termelés meghonosítása a dél-franciaországi Okcitániában zajló fejlesztések egyik prioritása. Jelenleg az összes mezőgazdasági földterület 19%-a ökológiai gazdálkodás alatt áll, ez 608 285 hektárt és 13 265 gazdaságot jelent. Céljuk, hogy 2030-ra mezőgazdasági földterületek 30%-át ökológiai gazdálkodás alá vonják. Átfogó megközelítésük része az inkluzív regionális kormányzás és a termeléstől a fogyasztásig a teljes értéklánc bevonása.

A legjobb ökológiai város: Seeham (Ausztria); az Ausztria északnyugati részén található város az ökológiai városok európai hálózatának (Organic Cities Network Europe) tagja. A város nyilvános étkezdéi, óvodái és iskolái 100%-ban bioélelmiszereket kínálnak. Intenzív együttműködés folyik az idegenforgalmi infrastruktúrákkal is, melyek nyomán a biotermékek eljutnak a gasztronómiába és a szállodákba is.

A legjobb biokörzet: Associazione Bio-Distretto Cilento (Olaszország); a cilentói biokörzet fenntartható és helyi élelmiszer-termelésbe eszközölt beruházásai olyan idegenforgalmi kezdeményezésekhez kapcsolódnak, mint az ökostrandok és a bioösvények kialakítása. Ez kedvez a munkahelyteremtésnek, a társadalmi kohéziónak és a térség megújulásának is.

A legjobb ökológiai kkv: Goodvenience.bio (Németország); a tíz alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás kézműves és bioleveseket, -szószokat, -fűszereket és -olajokat állít elő. Nagy hangsúlyt fektet a fenntartható, körforgásos és innovatív termelésre, valamint az egészséges étrend népszerűsítésére, amihez receptesblogjuk és főzővideóik is hozzájárulnak.

A legjobb bioélelmiszer-kiskereskedő: La ferme à l'arbre de Liège (Belgium); az élelmiszer-kisáruház, amely egy gazdaság részeként működik, 1978 óta értékesít biotermékeket, többek között a régióból származó húst és lisztet. A vállalkozás – nagy hangsúlyt fektetve a fenntartható és körforgásos termelésre – zöld energiát használ, igyekszik mellőzni a csomagolóanyagok használatát, és választékát helyi beszerzésekre alapozva minimalizálja a közlekedésből származó kibocsátásokat.

A legjobb ökológiai étterem: Lilla Bjers (Svédország); a Balti-tenger Gotland szigetén található Lilla Bjers ökológiai gazdaság és étterem mozgatórugója a „vetéstől a fogyasztásig” elv. A biológiai sokféleség megőrzésére törekvő gazdaságban 300 különböző növénykultúrát termesztenek, fosszilis tüzelőanyagoktól mentes körülmények között. Az étterem fiatal biogazdálkodók és ökoszakácsok képzési központjaként is működik.

Uniós Ökológiai Díj

Az első alkalommal kiosztott Uniós Ökológiai Díjakra 2022. március 25. és június 8. között lehetett jelentkezni, a 24 előválogatott jelöltet júliusban jelentették be. A felhívásra 26 tagállamból több mint 200-an jelentkeztek. A zsűrit az Európai Bizottság, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Európai Bizottsága, a COPA-COGECA, az IFOAM Organics Europe, az Európai Parlament és az EU Tanácsának képviselői alkották. A pályázatra az ökológiai értéklánc bármely szereplője jelentkezhetett. A zsűri az ökológiai termékek Unión belüli szélesebb körű hozzáférhetőségét és megfizethetőségét szem előtt tartva a következő kritériumokat használta az értékeléshez: kiválóság, innováció, fenntarthatóság, a projekt megismételhetősége az Unió más részein.

Az ökológiai termelés fejlesztésére irányuló cselekvési terv irányt szab, hogy miként lehet 2030-ra az uniós mezőgazdasági földterületek 25 százalékát ökológiai gazdálkodás alá vonni, és jelentősen bővíteni az ökológiai akvakultúrát. A szélesebb körű ökológiai termelés a műtrágyák, növényvédő szerek és antimikrobiális szerek mérsékelt használatával jár, egyúttal kedvező hatást gyakorol az éghajlatunkra, a környezetre, a talajra, a vízre, a biológiai sokféleségre és az állatjólétre is, ami illeszkedik az európai zöld megállapodás, a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia és a biodiverzitási stratégia valamennyi elsődleges célkitűzéséhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS