„Minden eddiginél nagyobb szükség van fenntartható beruházásokra”

2022. 09. 27., 18:17

Megkezdi munkáját az a magas szintű szakértői csoport, amely az alacsony és közepes jövedelmű országokban keresi a fenntartható finanszírozás lehetőségeit.

A csoport célja, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg az Európai Bizottságnak arról, hogyan lehet növelni a magánszektorból származó finanszírozás mértékét. Ebben a nehéz időszakban, amikor a globális válságok súlyos csapást mérnek a világgazdaságra és aláássák a fenntartható fejlődési célok megvalósítása terén már elért eredményeket, nagyon fontos, hogy a Global Gateway stratégiával összhangban segítsünk partnerországainkat abban, hogy finanszírozni tudják fenntartható infrastrukturális projektjeiket – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségekért felelős biztos így fogalmazott: „Az Ukrajna elleni agresszív orosz háború és annak gazdasági következményei drámai hatást gyakoroltak a világ országaira, és növelték a fenntartható fejlődési célok finanszírozásának tekintetében fennálló hiányt. Az állami források továbbra is fontosak, ám nem elégségesek. Az „Európa együtt” kezdeményezés keretében arra törekszünk, hogy a magántőkét a fenntartható beruházások felé tereljük. Várakozással tekintek a magas szintű szakértői csoport ajánlásai elé, amelyek adalékul fognak szolgálni a közeljövőben kidolgozandó, az alacsony és közepes jövedelmű országok fenntartható finanszírozásáról szóló uniós stratégiához. A dokumentum célja, hogy előmozdítsa és megerősítse a Global Gateway stratégia végrehajtását.”

Várhelyi Olivér, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos a következőket mondta: „Ezekben a nehéz időkben nagyon fontos, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok (ideértve a keleti és a déli, közvetlenül szomszédos országokat is) egyre inkább átálljanak a fenntartható finanszírozásra. Ezeknek az országoknak minden eddiginél nagyobb szükségük van fenntartható beruházásokra, különösen most, hogy Oroszország agresszív háborút folytat Ukrajnában. Ha azt akarjuk, hogy szomszédságpolitikai partnereink végrehajtsák a szükséges reformokat és fenntartható projektekbe ruházzanak be, több erőforrásra, illetve a magántőke további mozgósítására van szükség. E cél megvalósításának kétségtelenül fontos hozzávalói lesznek a partnereinkkel kidolgozott gazdasági és beruházási terveink.”

A következő kilenc hónapban a szakértői csoport azt hivatott feltérképezni, hogy az „Európa együtt” megközelítés keretében az Európai Bizottság miképpen tudná ösztönözni a magánszektort, hogy finanszírozza azokat a nagyszabású beruházásokat, amelyekre a legsürgetőbb globális kihívások kezeléséhez és a fenntartható fejlődés megvalósításához van szükség. A tervek szerint a csoport 2023 közepén teszi közzé ajánlásait. A Bizottság az ajánlások alapján átfogó stratégiát fog kidolgozni az alacsony és közepes jövedelmű országok fenntartható finanszírozásának növeléséről. A stratégia fontos szerepet fog játszani a partnerországok beruházási hiányának enyhítésében, valamint az uniós Global Gateway stratégia végrehajtásában.

A csoport húsz tagja:

– Ayaan Adam, az African Finance Corporation Capital Partners főigazgatója és vezérigazgatója

– Dr. Kenneth Amaeshi, az Európai Doktori Intézet professzora

– Obaid Amrane, az Ithmar Capital vezérigazgatója

– Antoni Ballabriga, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria felelős üzleti magatartással foglalkozó részlegének globális vezetője

– Hans-Ulrich Beck, a Sustainalytics környezeti, társadalmi és irányítási szempontú termékstratégiáért és -fejlesztésért felelős globális vezetője és ügyvezető alelnöke

– Dr G. Ganesh Das, együttműködési és innovációs vezető

– Michael Gotore, a Namibia Power Corporation pénzügyi igazgatója

– Nadja Håkansson, a Siemens Energy Africa afrikai központjának vezető alelnöke

– Laetitia Hamon, a luxemburgi értéktőzsde fenntartható finanszírozásért felelős vezetője

– Martin Jonasson, az Andra Ap-fonden főtanácsosa

– Judy Kuszewski, a Global Reporting Initiative Globális Fenntarthatósági Standardok Testületének elnöke

– Elodie Laugel, az Amundi befektetési vezetője és végrehajtó bizottságának tagja

– Senida Mesi, a Sustainable Development Solution Network (SDSN) vezetői tanácsának tagja

– Uche Orji, a Nigériai Állami Beruházási Hatóság ügyvezető igazgatója/vezérigazgatója

– Dr. Nicola Ranger, az Oxfordi Egyetem Fenntartható Pénzügyek Csoportján belül a fenntartható finanszírozás fejlesztésre irányuló kutatás vezetője

– Alice Ruhweza, a World Wide Fund for Nature Afrikáért felelős regionális igazgatója

– Thede Rüst, a Nordea Asset Management feltörekvő piacokkal foglalkozó részlegének igazgatója

– Zalina Shamsudin, a Climate Bonds Initiative ázsiai és csendes-óceáni nemzetközi programjainak vezetője

– Claus Stickler, az Allianz Investment Management SE globális társvezetője

– Iker Vinageras, a Bolsa Institucional de Valores környezeti, társadalmi és irányítási megoldásokért felelős részleg vezetője

A csoport megbeszélésein húsz megfigyelő is részt veszt, akik az alábbi európai fejlesztésfinanszírozási intézményeket, multilaterális fejlesztési bankokat, valamint nemzetközi szervezeteket és fórumokat képviselik: Afrikai Fejlesztési Bank (AfDB), Spanyol Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (AECID), Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), Cassa Depositi e Prestiti (CDP), pénzügyminiszterek éghajlat-politikai koalíciója, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), Európai Fejlesztésfinanszírozási Intézmények Szövetsége (EDFI-szövetség), Európai Beruházási Bank (EBB), Finn Ipari Együttműködési Alap (FINNFUND), Holland Fejlesztésfinanszírozási Társaság (FMO), Nemzetközi Valutaalap (IMF), Amerika-közi Fejlesztési Bank (IADB), a fenntartható finanszírozással foglalkozó nemzetközi platform (IPSF), Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), Proparco (az AFD csoport nevében), a központi bankoknak és felügyeleti hatóságoknak a pénzügyi rendszer kizöldítésével foglalkozó hálózata (NGFS), az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP), az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának Pénzügyi Kezdeményezése (UNEP-FI) és a Világbank-csoport.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS