„Minden eddiginél nagyobb szükség van fenntartható beruházásokra”

2022. 09. 27., 18:17

Megkezdi munkáját az a magas szintű szakértői csoport, amely az alacsony és közepes jövedelmű országokban keresi a fenntartható finanszírozás lehetőségeit.

A csoport célja, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg az Európai Bizottságnak arról, hogyan lehet növelni a magánszektorból származó finanszírozás mértékét. Ebben a nehéz időszakban, amikor a globális válságok súlyos csapást mérnek a világgazdaságra és aláássák a fenntartható fejlődési célok megvalósítása terén már elért eredményeket, nagyon fontos, hogy a Global Gateway stratégiával összhangban segítsünk partnerországainkat abban, hogy finanszírozni tudják fenntartható infrastrukturális projektjeiket – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségekért felelős biztos így fogalmazott: „Az Ukrajna elleni agresszív orosz háború és annak gazdasági következményei drámai hatást gyakoroltak a világ országaira, és növelték a fenntartható fejlődési célok finanszírozásának tekintetében fennálló hiányt. Az állami források továbbra is fontosak, ám nem elégségesek. Az „Európa együtt” kezdeményezés keretében arra törekszünk, hogy a magántőkét a fenntartható beruházások felé tereljük. Várakozással tekintek a magas szintű szakértői csoport ajánlásai elé, amelyek adalékul fognak szolgálni a közeljövőben kidolgozandó, az alacsony és közepes jövedelmű országok fenntartható finanszírozásáról szóló uniós stratégiához. A dokumentum célja, hogy előmozdítsa és megerősítse a Global Gateway stratégia végrehajtását.”

Várhelyi Olivér, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos a következőket mondta: „Ezekben a nehéz időkben nagyon fontos, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok (ideértve a keleti és a déli, közvetlenül szomszédos országokat is) egyre inkább átálljanak a fenntartható finanszírozásra. Ezeknek az országoknak minden eddiginél nagyobb szükségük van fenntartható beruházásokra, különösen most, hogy Oroszország agresszív háborút folytat Ukrajnában. Ha azt akarjuk, hogy szomszédságpolitikai partnereink végrehajtsák a szükséges reformokat és fenntartható projektekbe ruházzanak be, több erőforrásra, illetve a magántőke további mozgósítására van szükség. E cél megvalósításának kétségtelenül fontos hozzávalói lesznek a partnereinkkel kidolgozott gazdasági és beruházási terveink.”

A következő kilenc hónapban a szakértői csoport azt hivatott feltérképezni, hogy az „Európa együtt” megközelítés keretében az Európai Bizottság miképpen tudná ösztönözni a magánszektort, hogy finanszírozza azokat a nagyszabású beruházásokat, amelyekre a legsürgetőbb globális kihívások kezeléséhez és a fenntartható fejlődés megvalósításához van szükség. A tervek szerint a csoport 2023 közepén teszi közzé ajánlásait. A Bizottság az ajánlások alapján átfogó stratégiát fog kidolgozni az alacsony és közepes jövedelmű országok fenntartható finanszírozásának növeléséről. A stratégia fontos szerepet fog játszani a partnerországok beruházási hiányának enyhítésében, valamint az uniós Global Gateway stratégia végrehajtásában.

A csoport húsz tagja:

– Ayaan Adam, az African Finance Corporation Capital Partners főigazgatója és vezérigazgatója

– Dr. Kenneth Amaeshi, az Európai Doktori Intézet professzora

– Obaid Amrane, az Ithmar Capital vezérigazgatója

– Antoni Ballabriga, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria felelős üzleti magatartással foglalkozó részlegének globális vezetője

– Hans-Ulrich Beck, a Sustainalytics környezeti, társadalmi és irányítási szempontú termékstratégiáért és -fejlesztésért felelős globális vezetője és ügyvezető alelnöke

– Dr G. Ganesh Das, együttműködési és innovációs vezető

– Michael Gotore, a Namibia Power Corporation pénzügyi igazgatója

– Nadja Håkansson, a Siemens Energy Africa afrikai központjának vezető alelnöke

– Laetitia Hamon, a luxemburgi értéktőzsde fenntartható finanszírozásért felelős vezetője

– Martin Jonasson, az Andra Ap-fonden főtanácsosa

– Judy Kuszewski, a Global Reporting Initiative Globális Fenntarthatósági Standardok Testületének elnöke

– Elodie Laugel, az Amundi befektetési vezetője és végrehajtó bizottságának tagja

– Senida Mesi, a Sustainable Development Solution Network (SDSN) vezetői tanácsának tagja

– Uche Orji, a Nigériai Állami Beruházási Hatóság ügyvezető igazgatója/vezérigazgatója

– Dr. Nicola Ranger, az Oxfordi Egyetem Fenntartható Pénzügyek Csoportján belül a fenntartható finanszírozás fejlesztésre irányuló kutatás vezetője

– Alice Ruhweza, a World Wide Fund for Nature Afrikáért felelős regionális igazgatója

– Thede Rüst, a Nordea Asset Management feltörekvő piacokkal foglalkozó részlegének igazgatója

– Zalina Shamsudin, a Climate Bonds Initiative ázsiai és csendes-óceáni nemzetközi programjainak vezetője

– Claus Stickler, az Allianz Investment Management SE globális társvezetője

– Iker Vinageras, a Bolsa Institucional de Valores környezeti, társadalmi és irányítási megoldásokért felelős részleg vezetője

A csoport megbeszélésein húsz megfigyelő is részt veszt, akik az alábbi európai fejlesztésfinanszírozási intézményeket, multilaterális fejlesztési bankokat, valamint nemzetközi szervezeteket és fórumokat képviselik: Afrikai Fejlesztési Bank (AfDB), Spanyol Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (AECID), Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), Cassa Depositi e Prestiti (CDP), pénzügyminiszterek éghajlat-politikai koalíciója, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), Európai Fejlesztésfinanszírozási Intézmények Szövetsége (EDFI-szövetség), Európai Beruházási Bank (EBB), Finn Ipari Együttműködési Alap (FINNFUND), Holland Fejlesztésfinanszírozási Társaság (FMO), Nemzetközi Valutaalap (IMF), Amerika-közi Fejlesztési Bank (IADB), a fenntartható finanszírozással foglalkozó nemzetközi platform (IPSF), Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), Proparco (az AFD csoport nevében), a központi bankoknak és felügyeleti hatóságoknak a pénzügyi rendszer kizöldítésével foglalkozó hálózata (NGFS), az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP), az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának Pénzügyi Kezdeményezése (UNEP-FI) és a Világbank-csoport.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS