Hogyan támogathatók a kkv-k fenntarthatóságot célzó beruházásai?

2023. 01. 04., 16:17

A fenntarthatósági beruházások finanszírozásának rendelkezésre állása szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a kkv-k ilyen beruházások iránti keresletét ösztönözzük – mondta Gerhard Huemer, az SMEunited gazdaságpolitikai igazgatója a kkv-k fenntarthatósági finanszírozásával foglalkozó OECD-platform decemberi konferenciáján.

Az SMEunited az európai kisiparosok és kkv-k érdekeit képviselő munkaadói szervezet, amely több mint 30 európai ország mintegy 70 tagszervezetét tömöríti; Magyarországot az Ipartestületek Országos Szövetsége képviseli.

A kkv-k energiahatékonysági és energiatakarékossági beruházásainak legerősebb „motivációja” az energiaárak emelkedése. Az ilyen beruházásokat azonban számos tényező akadályozhatja: az ellátási láncok zavarai, a szabályozó környezet hiányosságai, a bonyolult engedélyezési eljárások, a szükséges készségek hiánya, a nehézkes beszámolási előírások és természetesen a finanszírozáshoz való hozzáférés problémái – sorolta Gerhard Humer. A szakember szerint a fenntartható beruházásokat ezért a következő szakpolitikai lépésekkel lehetne leginkább támogatni:

1. Az energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházások ösztönzése úgy, hogy közben a kkv-k számára támogatást nyújtanak az emelkedő energiaárak okozta gondok csökkentésére.

2. A kkv-k fenntartható beruházásainak finanszírozását szolgáló pénzügyi eszközök (InvestEU, nemzeti gazdaságélénkítési és alkalmazkodóképességi tervek stb.) bővítése.

3. A szabályozói környezet stabilitásának biztosítása és az engedélyezési eljárások egyszerűsítése annak érdekében, hogy a kkv-k fenntarthatósági beruházási döntései kevesebb kockázattal és költséggel járjanak.

4. A megújuló energiával kapcsolatos beruházások szempontjából fontos ellátási láncok helyreállítása és diverzifikálása.

5. A kkv-k fenntarthatósági beruházásainak megvalósításához szükséges készségek fejlesztésének támogatása (a vállalkozói szövetségek vagy gazdasági kamarák közös szakképzési kezdeményezéseinek támogatása).

6. A kkv-k számára egyszerű és arányos fenntarthatósági jelentéstételi követelmények.

7. Olyan antitröszt-szabályozás, amely megengedi a körforgásos gazdaságot és a közös innovációs projekteket előmozdító együttműködési megállapodásokat.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS