Hogyan támogathatók a kkv-k fenntarthatóságot célzó beruházásai?

2023. 01. 04., 16:17

A fenntarthatósági beruházások finanszírozásának rendelkezésre állása szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a kkv-k ilyen beruházások iránti keresletét ösztönözzük – mondta Gerhard Huemer, az SMEunited gazdaságpolitikai igazgatója a kkv-k fenntarthatósági finanszírozásával foglalkozó OECD-platform decemberi konferenciáján.

Az SMEunited az európai kisiparosok és kkv-k érdekeit képviselő munkaadói szervezet, amely több mint 30 európai ország mintegy 70 tagszervezetét tömöríti; Magyarországot az Ipartestületek Országos Szövetsége képviseli.

A kkv-k energiahatékonysági és energiatakarékossági beruházásainak legerősebb „motivációja” az energiaárak emelkedése. Az ilyen beruházásokat azonban számos tényező akadályozhatja: az ellátási láncok zavarai, a szabályozó környezet hiányosságai, a bonyolult engedélyezési eljárások, a szükséges készségek hiánya, a nehézkes beszámolási előírások és természetesen a finanszírozáshoz való hozzáférés problémái – sorolta Gerhard Humer. A szakember szerint a fenntartható beruházásokat ezért a következő szakpolitikai lépésekkel lehetne leginkább támogatni:

1. Az energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházások ösztönzése úgy, hogy közben a kkv-k számára támogatást nyújtanak az emelkedő energiaárak okozta gondok csökkentésére.

2. A kkv-k fenntartható beruházásainak finanszírozását szolgáló pénzügyi eszközök (InvestEU, nemzeti gazdaságélénkítési és alkalmazkodóképességi tervek stb.) bővítése.

3. A szabályozói környezet stabilitásának biztosítása és az engedélyezési eljárások egyszerűsítése annak érdekében, hogy a kkv-k fenntarthatósági beruházási döntései kevesebb kockázattal és költséggel járjanak.

4. A megújuló energiával kapcsolatos beruházások szempontjából fontos ellátási láncok helyreállítása és diverzifikálása.

5. A kkv-k fenntarthatósági beruházásainak megvalósításához szükséges készségek fejlesztésének támogatása (a vállalkozói szövetségek vagy gazdasági kamarák közös szakképzési kezdeményezéseinek támogatása).

6. A kkv-k számára egyszerű és arányos fenntarthatósági jelentéstételi követelmények.

7. Olyan antitröszt-szabályozás, amely megengedi a körforgásos gazdaságot és a közös innovációs projekteket előmozdító együttműködési megállapodásokat.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS