Az inflációtól tartanak leginkább, az energetikai átállást pedig gyorsítanák az európaiak

2023. 02. 24., 12:43

Az európai polgárok többsége továbbra is elégedett az Európai Uniónak az Ukrajna elleni orosz invázióra adott válaszával – derül ki a legfrissebb Eurobarométer-felmérésből.

  • Továbbra is erős szolidaritást tanúsítanak az európaiak Ukrajna iránt, és támogatják az országot és népét segítő intézkedéseket.
  • Az uniós polgárok támogatják az energetikai átállás felgyorsítását: a megújuló energiába történő beruházásokat és az EU orosz energiaforrásoktól való függőségének csökkentésére irányuló intézkedéseket.
  • Bár az infláció jelenleg is komoly aggodalomra ad okot az európaiak számára, az euró támogatottsága továbbra is nagyon magas.

A 2022–2023 téli Standard Eurobarométer felmérés (EB 98) 2023. január 12. és február 6. között folytatott személyes és online interjúk alapján készült. A 27 tagállamban 26 468 uniós polgárt kérdeztek meg.

Határozottan támogatják az Ukrajna elleni orosz invázióra adott uniós választ

Az uniós polgárok továbbra is megingathatatlan szolidaritást tanúsítanak Ukrajna iránt. A válaszadók 91 százaléka egyetért a humanitárius segítségnyújtással, és 88 százalékuk támogatja a háború elől menekülő emberek uniós befogadását. Ukrajna pénzügyi támogatását 77 százalékuk helyesli, miközben az orosz kormányt, vállalatokat és magánszemélyeket sújtó gazdasági szankciókkal a megkérdezettek 74 százaléka ért egyet. Az európaiak továbbra is túlnyomórészt támogatják az orosz állami tulajdonban lévő média műsorszórására vonatkozó tilalmat (67 százalék), valamint a katonai felszerelések Ukrajna számára történő beszerzésének és szállításának uniós finanszírozását (65 százalék).

Összességében az európai polgárok többsége (56 százalék) továbbra is elégedett az Európai Uniónak az Ukrajna elleni orosz invázióra adott válaszával.

Az uniós válaszadók 77 százaléka (ugyanaz az arány, mint tavaly nyáron) támogatja az uniós tagállamok közös védelmi és biztonságpolitikáját, míg 16 százalék ellenzi. Ezen túlmenően 80 százalékuk úgy véli, hogy a katonai felszerelések tagállamok általi beszerzését jobban össze kellene hangolni, és 69 százalékuk úgy véli, hogy az EU-nak meg kell erősítenie a katonai felszerelések gyártására szolgáló kapacitását.

Az energetikai átállás elsöprő támogatása

Az uniós polgárok nagy többsége (84 százalék) egyetért abban, hogy az EU-nak a lehető leghamarabb csökkentenie kell az orosz energiaforrásoktól való függőségét. Túlnyomórészt egyetértenek abban is, hogy az EU-nak támogatnia kell a zöld átállást azáltal, hogy jelentős mértékben beruház a megújuló energiákba (86 százalék). Az európaiak 85 százaléka meg van győződve arról, hogy az épületek, a közlekedés és az áruk energiahatékonyságának növelése csökkenteni fogja az Unión kívüli energiatermelőktől való függőségünket. 82 százalékuk támogatja, hogy az uniós tagállamok közösen vásároljanak energiát más országokból, hogy jobb árat tudjanak elérni. Emellett 81 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy lépéseket tett saját energiafogyasztásának csökkentése érdekében.

Aggályok az infláció és a gazdaság miatt, ugyanakkor az euró erős támogatottsága

Az uniós polgárok úgy vélik, hogy az árak/az infláció/a megélhetési költségek emelkedése jelenti jelenleg az EU előtt álló két legfontosabb kérdés egyikét (32 százalék, mínusz 2 százalékpont), amelyet a nemzetközi helyzet (28 százalék, stabil) és az energiaellátás (26 százalék, mínusz 2 százalékpont) követ.

Az európai gazdaság helyzetének megítélése 2022 nyara óta változatlan: 40 százalék „jónak”, 51 százalék pedig „rossznak” értékelte. 2022 nyara óta a nemzetgazdasági helyzet megítélése is viszonylag stabil maradt, jelenleg 35 százalék jónak ítéli, 63 százalék pedig rossznak tartja.

Ebben az összefüggésben az euró támogatottsága továbbra is nagyon magas szintű az EU egészében (71 százalék, a valaha mért második legmagasabb szint), és még inkább az euróövezetben (79 százalék).

Emellett a válaszadók több mint fele (54 százalék) úgy véli, hogy a NextGenerationEU helyreállítási terv hatékony válasz lehet a jelenlegi gazdasági kihívásokra. 63 százalékuk gondolja úgy, hogy uniós szinten közpénzeket kellene felhasználni a magánszektor beruházásainak ösztönzésére.

Az európaiak továbbra is optimisták az EU jövőjét illetően

Az európaiak 47 százaléka bízik az EU-ban, míg 32 százalékuk bízik a nemzeti kormányokban. Az európaiak 45  százalékában pozitív kép él az EU-ról, 36  százalékuk semlegesen viszonyul az EU-hoz, és 18  százalékuknak van negatív véleménye. Végül 62 százalék nyilatkozott úgy, hogy optimista az EU jövőjét illetően (mínusz 3 százalékpont 2022 nyarához képest, de hasonló a 2022 februárjában, Oroszország Ukrajna elleni agressziója előtt mért szinthez).

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS