„Az Európai Unió a legjobb garancia népeink számára”

„Az Európai Unió a legjobb garancia népeink számára”
2024. 04. 26., 14:20

Április 24-én délelőtt az Európai Parlament, az EU és a tagállamok képviselői, valamint 20 évvel ezelőtt született fiatalok emlékeztek meg tíz ország 2004. májusi uniós csatlakozásáról.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (a képen), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Pat Cox, a Parlament korábbi elnöke és Romano Prodi, a Bizottság korábbi elnöke részt vett a 2004-es uniós bővítés 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepi parlamenti ülésen. Metsola az ünnepségen elmondta:
„Az elmúlt két évtizedben Európa soha nem látott kihívásokkal nézett szembe. Közösen sikerült ezekkel szembenéznünk. Tudom, hogy a legnehezebb pillanatokban mennyire csábító volt, hogy egyedül vágjunk bele, mégis ellenálltunk ennek a kísértésnek. Mert megértettük, hogy minden frusztráció és tökéletlenség ellenére is az Európai Unió a legjobb garancia népeink számára.
Kétségtelen, hogy az EU bővítése átalakította európaiak generációinak életét. Ez minden egyes tagállamunkban nyilvánvaló. Kezdve a polgároknak biztosított kikényszeríthető jogoktól a fiataloknak és időseknek egyaránt kínált lehetőségekig. A gazdaságainkat erősítő egységes piactól a kohéziós politikánkig, amely megvalósítja az európaiak egyenlősége iránti elkötelezettségünket. Az Európai Unióhoz való csatlakozás nem csupán a jogszabályok átültetéséről szól. Sokkal mélyebb és messze túlmutat ezen.
Az egység nem jelenti azt, hogy homogénnek kell lennünk. Európa nem arra törekszik, hogy mindenki egyforma legyen. Büszkék vagyunk a különbözőségeinkre. Büszkék vagyunk egyedi hagyományainkra, kultúráinkra, nyelveinkre és sokszínűségünkre. Ezt az elmúlt 20 évben bebizonyítottuk.
Európa inkább a különbségek elfogadásáról szól, miközben biztosítja az esélyegyenlőséget. Mindenkinek ugyanolyan eséllyel kell rendelkeznie, de nem feltétlenül ugyanazzal a nézőponttal. Ez a mi erősségünk. Ez a mi Európánk. És ez az, amiért a tagság mindenki számára előnyös. Lehet, hogy 2004 óta Európa minden tagállamát megváltoztatta. De minden egyes tagállam ugyanúgy megváltoztatta Európát is.”

Az EU jelenlegi és korábbi vezetői mellett az ünnepségen jelen volt Günter Verheugen volt bővítési biztos, valamint az Európai Unióhoz 20 évvel ezelőtt csatlakozott tíz ország képviselői:
– Pavel Telička, a Cseh Köztársaság európai uniós csatlakozási tárgyalásainak főtárgyalója 
– Georgios Iacovou, Ciprus volt külügyminisztere
– Kristiina Ojuland, Észtország volt külügyminisztere
– Leszek Miller, Lengyelország volt miniszterelnöke
– Vaira Vīķe-Freiberga, Lettország volt elnöke
– Antanas Valionis, Litvánia volt külügyminisztere
– Medgyessy Péter, Magyarország volt miniszterelnöke
– Lawrence Gonzi, volt máltai miniszterelnök 
– Richard Cachia Caruana, Málta európai uniós csatlakozási tárgyalásainak főtárgyalója
– Mikuláš Dzurinda, korábbi szlovák miniszterelnök
Anton Rop, korábbi szlovén miniszterelnök

Az ünnepség során a vendégek válaszoltak az akkor csatlakozott tagállamokból származó, 2004. május 1-jén vagy annak környékén született fiatalok egy csoportjának kérdéseire.

Magyarországról Hangai Balázs kérdezte Medgyessy Péter volt miniszterelnököt arról, mi volt a legfontosabb ok, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Medgyessy azt mondta, az egyik ok az volt, hogy a magyarok mindig úgy érezték, itt a helyük. „Nem tettünk mást, mi, akik tárgyalásokat folytattunk a csatlakozásról, Orbán Viktortól Medgyessy Péterig, mint teljesítettük a nép akaratát” – mondta a volt kormányfő, aki hozzátette, a másik ok, hogy a szuverenitás megerősítése az Európai Unión belül történhet meg.

Az ünnepség Beethoven Örömódájával zárult, amelyet a Voix de Stras acapella kórus adott elő.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS