Állampapírokban már célegyenesben a kormány ötéves terve

2023. 04. 12., 11:38

Havonta 500 milliárd forint körüli friss megtakarítás áramlik az idén a háztartásoktól állampapírokba, ezzel nagyon közel került az állomány ahhoz a 11 ezer milliárdos értékhez, amelyet 2019-ben kitűzött a kormány – írja a Bank360.hu. A többi értékpapírt is veszik a kisbefektetők, akik meg akarják védeni a pénzüket a magas inflációtól.

Tovább híztak a háztartások értékpapírszámlái februárban. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint az év első két hónapjában csaknem 1000 milliárd forintnyi friss megtakarítás került értékpapírokba, tarolt a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), de a befektetési alapok, a banki kötvények és a részvények is népszerűek voltak.

A februári csaknem 485 milliárd forintnyi beáramlás után a hónap végén már 18 517,7 milliárd forint volt a kisbefektetők értékpapírszámláin, ez majdnem a másfészerese annak az összegnek, amit bankbetétben tartanak a háztartások, és persze történelmi rekord. Nem meglepő, hogy februárban is gigantikus összeg került értékpapírokba, hiszen megérkezett a lakossághoz a 13. havi nyugdíj, emellett a januári rekord magas inflációs adat is arra késztetett sokakat, hogy értékálló befektetést keressenek a megtakarításaiknak.

A második hónap egyik nagy nyertese a januárhoz hasonlóan a magyar állam volt. A januári 336,4 milliárd után újabb 207,8 milliárd forintnyi friss pénzből vásároltak a kisbefektetők állampapírokat. A négyötöde ennek az összegnek éven túli forint állampapírba került, vélhetően a legnagyobb arányban a PMÁP-ba. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) első negyedéves beszámolója alapján is ez a legkeresettebb lakossági papír, az első negyedévben csaknem ezer milliárd forinttal nőtt az állománya.

A siker küszöbén a kormány ötéves terve

A háztartásoknál a vásárlásoknak köszönhetően február végén az MNB adatai szerint árfolyamértéken számolva 10 685 milliárd forintnyi állampapír volt, az ÁKK március végi adatai alapján a lakosságnál már 10 778 milliárd forintnyi állampapír lehetett.

A Bank360.hu emlékeztet rá, hogy a 11 ezer milliárdos küszöb azért fontos, mert ezt a célt már négy évvel ezelőtt, 2019 áprilisában még a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) beharangozásakor bejelentette Varga Mihály pénzügyminiszter. Akkor 6 ezer milliárd forint körül volt a lakossági állampapír-állomány, és bár azóta sok minden történt a gazdaságban, covid-járvány, háború és évtizedek óta nem látott infláció, úgy tűnik, a kitűzött célt valóban sikerül az idén megvalósítani. Igaz, részben éppen a magas infláció hatásaként. Az ÁKK nemrég jelentette be, hogy már több mint 784 ezer embernek van Magyarországon állampapírja, és ebben nincsenek benne a babakötvénnyel rendelkező gyerekek.

Minden értékpapír jól ment

Nem csak az állam, a többi kibocsátó is sok pénzt vonzott a lakosságtól. A banki kötvények ismét reneszánszukat élik a 2008-2009-es válság után. Februárban 50 milliárd forintnyi friss lakossági pénzt vonzott ez a megtakarítási forma, így az állomány 246,2 milliárd forintra hízott, ami hétéves rekord.

A jelzáloglevelek és vállalati kötvények egyelőre nem mozgatják meg a kisbefektetőket, a befektetési alapok viszont annál kapósabbak. Februárban is csaknem 190 milliárd forintnyi friss megtakarítást költöttek befektetési jegyekre a háztartások, így az alapokban lévő lakossági vagyon már megközelítette a 6320 milliárd forintot, ami történelmi rekord.

A részvények árfolyama sokat ingadozott az elmúlt hetekben. Bár februárban még nem lehetett látni az amerikai bankcsődöket, és a Credit Suisse súlyos problémáit, a süllyedő árfolyamok láttán a magyar kisbefektetők már elkezdtek visszatérni részvénypiacra. Csaknem 23 milliárd forintért vettek magyar részvényeket, ezzel a náluk lévő állomány 1246 milliárd forintos történelmi csúcsra ért. Ennek az állománynak több mint a fele, 639 milliárd forintnyi értékpapír bankrészvény volt, döntő részben vélhetően az OTP papírjai.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS