2019. februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára jelentős mértékben emelkedett – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
Az éves szintű infláció decemberben és januárban is 2,7 százalék volt.
Februárban az egy évvel korábbi árszintekhez viszonyítva az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 23,3, a liszté 10,1, a péksüteményeké 9,7, a házon kívüli étkezésé 6,8, a kenyéré 6,7 százalékkal magasabb, a tojásé 17,4, a tejé 8,4, a cukoré 6,5 százalékkal alacsonyabb lett.
A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,0, ezen belül a dohányáruké 9,6 százalékkal emelkedett.
A szolgáltatásokért 2,7, ezen belül a lakásjavítási és karbantartási szolgáltatásokért 12,1, a postai szolgáltatásokért 5,4 százalékkal kellett többet fizetni.
A háztartási energia 1,2 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 12,4, a tűzifa 8,1 százalékkal. A járműüzemanyagokért 1,6 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.