Újabb rekordokat döntött az ingatlanpiac

2021. 07. 12., 17:00

Normalizálódott a hazai ingatlanpiac, amely egyben a dráguló lakásárakat is megalapozza, szinte minden szegmensben.

Valós tranzakciók alapján mutatja a Duna House országos lakásárindexe a lakásárváltozás irányát, mértékét és ütemét. A teljes átlagot mutató országos lakásárindex nominál értéken már az idei első negyedévben is rekordszinten zárt, a másodikban pedig ez az érték még tovább növekedett, 199-ről 208 pontra. Reálértéken az emelkedés kisebb ütemű, jelenleg 138 pontot mutat a korábbi 135 helyett. Lakástípusok tekintetében is újabb csúcsot döntött az árindex: a panelnél 24 pontos növekedéssel 233, a téglánál 4 pontnyi emelkedéssel 186 ponton zárt a második negyedévben. A kelet-magyarországi régióban mért téglaárindex kivételével, vidéken és Budapesten egyaránt nőtt minden mutató értéke.

Az értékesítési adatok szintén alátámasztják a továbbra is aktív piaci keresletet, igaz, a júniusban 73 ponton álló keresletindex elmarad a tavalyi, koronavírusos év havi keresleti rekordjától, de a megelőző évekhez hasonló értéket mutat. Így elmondható, hogy normalizálódott a hazai ingatlanpiac, amely egyben a dráguló lakásárakat is megalapozza, szinte minden szegmensben. A fővárosban a jelenleg a piacon lévő újépítésű otthonok kétharmadát már értékesítették, átlagos négyzetméteráruk pedig már meghaladja az egymillió forintos lélektani határt. Stagnálás mindössze Kelet-Magyarországon volt megfigyelhető, mind panel, mind téglaotthonok esetében. A nyugati régióban és Budapesten is már kétszámjegyű a növekedés a panelek átlagos négyzetméterárára vetítve. Téglaotthonok tekintetében enyhébb drágulás volt tapasztalható Budán, Pesten és a belvárosban is.

Az előző hónaphoz képest minimális csökkenéssel, de még mindig aktív piaccal indul a nyár a lakóingatlanpiacon. A Duna House által becsült 13 615 darab tranzakció így is az elmúlt 5 év legerősebb júniusi piacát jelöli, ami a pandémia utáni piacélénküléshez viszonyítva közel 22%-os adásvétel-növekedést jelent idén. 2021 első félévében így összesen közel 83 ezer adásvétellel zárhat a piac, ami szintén jelentősen túlszárnyalja az elmúlt 5 év féléves eredményeit. A potenciális vevők egyre inkább nyitottak a nagyvárosok agglomerációs területei, illetve vidék felé. Továbbra is a három legfőbb motiváció az ingatlanvásárlásnál a befektetés, az első lakás vásárlása, valamint a nagyobb otthonba való költözés. A szakemberek tapasztalatai szerint ezt a trendet erősítik a különböző otthonteremtési támogatások, valamint a CSOK és a Babaváró hitelek is.

Márciustól kezdve erős felfutásban van a hazai lakáshitel piac, ami továbbra is tartja ezt a tendenciát. Június a félév második legerősebb hónapját jelöli, aminek alapja a Duna House Pénzügyek 115 milliárd forintos volumenű becslése, de akár még ennél is nagyobb mértékű akár rekord jelzálogpiac is könnyen elképzelhető. 2021 második negyedévét vizsgálva pedig – két tény- és egy becsült adat alapján – több mint 342 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott a piacon, féléves szinten pedig közel 576 milliárd forintot helyeztek már ki. Mindez a töretlen népszerűségű otthonteremtési támogatások kapcsán megjelent új hiteltermékeknek is köszönhető.

A teljes elemzés ezen a linken érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS