Tovább öregedett a hazai gépjárműállomány

2019. 09. 08., 10:15

2019. június 30-án a hazánkban forgalomban lévő közúti gépjárművek állománya csaknem 4,6 millió darab volt, ebből a személygépkocsik száma 3,7 millió, a tehergépkocsiké 522 ezer, a motorkerékpároké 188 ezer, a vontatók állománya 80 ezer, az autóbuszoké 20 ezer – tájékoztatott a KSH.

A gépjárművek átlagos kora fél év alatt 0,1 évvel, 14,3 évre növekedett – olvasható a statisztikai hivatal „Szállítási teljesítmények, 2019. II. negyedév” című kiadványában.

2019 II. negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 80 ezer, az egy évvel korábbihoz hasonló volt. A hazánkban először forgalomba helyezett személygépkocsik 36 százalékát együttesen a Ford, az Opel, a Volkswagen és a Suzuki márkák adták.

Az első alkalommal regisztrált autók 52 százaléka új volt, arányuk az utóbbi évek azonos időszakaihoz képest némileg emelkedett, a 2010. II. negyedévi 78 százaléktól viszont továbbra is jelentősen elmaradt.

2019 II. negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett tehergépkocsik száma 17, a vontatóké 10, a motorkerékpároké 3,1 százalékkal haladta meg a 2018. II. negyedévit. Ugyanakkor az első alkalommal forgalomba helyezett autóbuszok száma 24 százalékkal volt kevesebb. A motorkerékpárok 65, az autóbuszok 58 százalékát használt, míg a vontatók 78, a tehergépkocsik 61 százalékát új járműként regisztrálták. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS