Tovább öregedett a hazai gépjárműállomány

2019. 09. 08., 10:15

2019. június 30-án a hazánkban forgalomban lévő közúti gépjárművek állománya csaknem 4,6 millió darab volt, ebből a személygépkocsik száma 3,7 millió, a tehergépkocsiké 522 ezer, a motorkerékpároké 188 ezer, a vontatók állománya 80 ezer, az autóbuszoké 20 ezer – tájékoztatott a KSH.

A gépjárművek átlagos kora fél év alatt 0,1 évvel, 14,3 évre növekedett – olvasható a statisztikai hivatal „Szállítási teljesítmények, 2019. II. negyedév” című kiadványában.

2019 II. negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 80 ezer, az egy évvel korábbihoz hasonló volt. A hazánkban először forgalomba helyezett személygépkocsik 36 százalékát együttesen a Ford, az Opel, a Volkswagen és a Suzuki márkák adták.

Az első alkalommal regisztrált autók 52 százaléka új volt, arányuk az utóbbi évek azonos időszakaihoz képest némileg emelkedett, a 2010. II. negyedévi 78 százaléktól viszont továbbra is jelentősen elmaradt.

2019 II. negyedévében a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett tehergépkocsik száma 17, a vontatóké 10, a motorkerékpároké 3,1 százalékkal haladta meg a 2018. II. negyedévit. Ugyanakkor az első alkalommal forgalomba helyezett autóbuszok száma 24 százalékkal volt kevesebb. A motorkerékpárok 65, az autóbuszok 58 százalékát használt, míg a vontatók 78, a tehergépkocsik 61 százalékát új járműként regisztrálták. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS