Tovább gyorsult júliusban a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

2022. 09. 12., 18:22

Júliusban a mezőgazdasági termékek termelői ára átlagosan 50,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az emelkedés üteme 2,4 százalékponttal gyorsult a júniusi 2,9 százalékpont után – derül ki a KSH honlapján hétfőn megjelent legfrissebb adatokból.

A növénytermesztési és kertészeti termékek felvásárlási ára 53,0 százalékkal volt magasabb a tavaly júliusinál, ami 0,7 százalékponttal élénkebb éves emelkedés az előző havinál. Az élő állatok és állati termékek ára átlagosan 45,6 százalékkal nőtt egy év alatt, az élő állatok árának emelkedése 5,4 százalékponttal 48,5 százalékosra nőtt, az állati termékeké 8,2 százalékponttal gyorsult 39,9 százalékosra, amiben a tej ára játszott főszerepet azzal, hogy éves drágulása a júniusi  43,6 százalékról 53,8 százalékosra ugrott, míg a tojás árának 30,6 százalékos emelkedése alig változott a júniusi 31,4 százalékhoz képest.

A növényi termékek körében gyorsult a gabonafélék, a burgonya és a gyümölcsök éves áremelkedésének üteme, míg az ipari növények és a zöldségfélék áremelkedése 5,4, illetve 0,3 százalékponttal csillapodott.

A gabonafélék ára 82,2 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit, ami 11,1 százalékponttal meredekebb emelkedés a júniusinál. A búza felvásárlási ára a tavaly júliusinak több mint duplájára nőtt, a 106,9 százalékos emelkedés 23,9 százalékponttal meredekebb az előző havinál. A kukorica felvásárlási árának emelkedése 3,4 százalékponttal 63,3 százalékra élénkült.

A burgonyának a tavaly júliusinál 18,8 százalékkal magasabb ára  13,1 százalékponttal nagyobb növekedést mutat a júniusinál, a gyümölcsök  4,3 százalékos éves áremelkedése 2,5 százalékponttal nagyobb emelkedés az előző havinál.

A zöldségfélék felvásárlási ára átlagosan 27,4 százalékkal volt magasabb  a tavaly júliusinál. A legnagyobb áremelkedés a zöldborsónál volt, 51,2 százalék, ami 7,4 százalékponttal több a júniusinál. A fejes káposzta 34,9 százalékkal kerül többe, mint egy éve, és az emelkedés üteme júniusról júliusra 17,1 százalékponttal ugrott magasabbra.  A zöldbab és a fejeskáposzta éves áremelkedése lendült fel a legnagyobb mértékben: 18,2, illetve 17,1 százalékponttal és ezzel a borsó 24,4, a káposzta 34,9 százalékkal drágult egy év alatt. A fejes saláta  felvásárlási ára 29,2, az uborkáé 26,2, a paradicsomé 24,6, a vöröshagymáé 22,5, a  százalékkal volt magasabb a tavaly júliusinál.  Júliusban egyedül a paradicsom áremelkedése lassult 3,0 százalékponttal 24,6 százalékosra. A spenót 25,5 százalékkal drágult egy év alatt, a karfiol 14,5, a sárgarépa ára pedig 3,2 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Az élő állatok felvásárlási árának 48,5 százalékos emelkedését a vágósertés és a vágómarha felvásárlási árának szárnyalása húzta, a sertések ára egy év alatt 48,9 százalékkal nőtt, ami 10,3 százalékponttal nagyobb emelkedés a júniusinál, a vágómarha 61,7 százalékos emelkedése 15,8 százalékponttal pattant fel az előző haviról. A vágóbaromfi ára 49,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, gyakorlatilag tartja a júniusban elért 50 százalékos emelkedést, a tyúkfélék ára 48,4, a pulyka felvásárlási ára 38,6 százalékkal magasabb a tavaly júliusinál, a libáé 55,5, a kacsáé 67,3 százalékkal nőtt. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS