Tovább drágultak az albérletek

2021. 06. 28., 17:00

2021 májusában tovább folytatódott az év elejétől emelkedő trend: a kínálati lakbérek országosan 1,0, Budapesten 1,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, azonban továbbra is elmaradtak az egy évvel ezelőtti árszinttől. A kerületcsoportok közül a pesti belső kerületek kínálati lakbére a tavaly áprilisi mélypont szintjén volt, a budai egyéb kerületekben 2,0 százalékkal meghaladta azt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex legfrissebb adataiból.

Országosan és a fővárosban is tovább emelkedtek az árak

A lakbérek 2020 augusztusától az év végéig tartó folyamatos mérséklődése 2021 elején emelkedésbe fordult át. 2021 májusában országosan 1,0, Budapesten 1,1 százalékkal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest. Az előző év azonos időszakitól az országos index 2,0, a budapesti 3,8 százalékkal maradt el. 2021 májusában az országos index a 2015. évi bázisidőszaki 132, a fővárosi annak 125 százalékát érte el.

A főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek az árak az előző hónaphoz képest. A budai oldalon a hegyvidéki kerületekben 1,7, a budai egyéb kerületekben 0,5 százalékkal, a főváros pesti oldalán a belső és átmeneti kerületekben 1,8, illetve 0,3, a pesti külső kerületekben 1,4 százalékkal nőtt az albérletek kínálati ára.

A 2020. áprilisi mélyponthoz mérten a legnagyobb elmaradás továbbra is a pesti külső kerületekben figyelhető meg, ahol 3,8 százalékkal voltak alacsonyabbak a lakbérek. A pesti belső kerületekben az árak elérték a tavaly áprilisi szintet, a budai egyéb kerületekben pedig 2,0 százalékkal meg is haladták azt. Budapest egészét tekintve a kínálati árak alapvetően elérték a tavaly áprilisi szintet.

A kiadó lakások kétharmadát a fővárosban hirdették meg

A felhasznált adatok területi megoszlására továbbra is a nagyvárosokban történő koncentráció, azon belül a főváros erőteljes túlsúlya a jellemző. Az előző hónapokhoz viszonyítva az arányokban nem történt jelentős elmozdulás: a 2021 január–májusában figyelembe vett hirdetések 66 százaléka fővárosi, 23 százaléka megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

Az év első öt hónapjában a kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 56 m2 volt, így a kiadásra kínált lakások átlagmérete nem változott szignifikánsan az előző hónapokhoz képest. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük ugyanebben az időszakban 64 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 71 m2) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,4 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,7 százaléka volt családi ház.

2021 január–májusában Budapesten a hirdetések 36, országosan 38 százaléka származott magánszemélyektől. Az év eddig eltelt időszakában a hirdetések magánhirdetők és ingatlanközvetítők közötti megoszlása a 2020. évi átlaghoz képest érzékelhetően utóbbiak irányába tolódott el. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS