Szolgáltatás-külkereskedelem: az export 30, az import 28 százalékkal nőtt az első félévben

Szolgáltatás-külkereskedelem: az export 30, az import 28 százalékkal nőtt az első félévben
2022. 08. 30., 09:27

2022 II. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 30, importja 28 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest; az aktívum 2116 millió euró volt, 537 millió euróval több a 2021. II. negyedévinél – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2022. II. negyedévben az export értéke 6,9 milliárd euró (2,6 ezer milliárd forint), az importé 4,7 milliárd euró (1,8 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 2116 millió eurót (816 milliárd forintot) tett ki.

A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 868, a turizmus 757, a bérmunka-szolgáltatások pedig 329 millió eurós többlettel járultak hozzá a 2022. II. negyedéves aktívumhoz.

Szolgáltatásexportunk 64, -importunk 72 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 979 millió eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk továbbra is Németország, mellyel az összforgalom 19 százalékát bonyolítottuk le. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 8,7, míg a harmadik helyen álló Ausztria 8,0 százalékkal részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 39 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 20 százalék) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 33, majd a turizmus 19 százalékos részesedéssel. Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt 52 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 30 százalék), miközben a szállítási szolgáltatások 30, a turizmus 11 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

Év/év

2022. II. negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szolgáltatásexport euróban számított értéke 30 százalékkal (forintban 41), az importé 28 százalékkal (forintban 39) nőtt. Az aktívum 537 millió euróval (256 milliárd forinttal) meghaladta az előző év azonos időszaki többletet.

Az aktívum jelentős növekedése elsősorban a szállítási szolgáltatások és a turizmus egyenlegének 278 és 269 millió eurós javulásával magyarázható.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 24 százalékkal, 187 millió euróval vált kedvezőbbé, melyhez jelentősen hozzájárult a Lengyelországgal folytatott kereskedelem egyenlegének 106 millió euró értékű javulása.

Az EU-n kívüli országok esetében a többlet 350 millió euróval, 45 százalékkal emelkedett. A legnagyobb értékű egyenlegjavulást, 91 millió eurót az Egyesült Királyság viszonylatában regisztrált a statisztikai hivatal.

I. félév

2022 első hat hónapjában a kivitel értéke 12,6 milliárd euró (4,7 ezer milliárd forint), a behozatalé 9,1 milliárd euró (3,4 ezer milliárd forint) volt. Éves összevetésben a kivitel értéke 29 százalékkal (2,8 milliárd euróval), a behozatalé 24 százalékkal (1,7 milliárd euróval) bővült.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS