Szolgáltatás-külkereskedelem: az export 30, az import 28 százalékkal nőtt az első félévben

Szolgáltatás-külkereskedelem: az export 30, az import 28 százalékkal nőtt az első félévben
2022. 08. 30., 09:27

2022 II. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 30, importja 28 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest; az aktívum 2116 millió euró volt, 537 millió euróval több a 2021. II. negyedévinél – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2022. II. negyedévben az export értéke 6,9 milliárd euró (2,6 ezer milliárd forint), az importé 4,7 milliárd euró (1,8 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 2116 millió eurót (816 milliárd forintot) tett ki.

A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 868, a turizmus 757, a bérmunka-szolgáltatások pedig 329 millió eurós többlettel járultak hozzá a 2022. II. negyedéves aktívumhoz.

Szolgáltatásexportunk 64, -importunk 72 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 979 millió eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk továbbra is Németország, mellyel az összforgalom 19 százalékát bonyolítottuk le. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 8,7, míg a harmadik helyen álló Ausztria 8,0 százalékkal részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 39 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 20 százalék) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 33, majd a turizmus 19 százalékos részesedéssel. Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt 52 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 30 százalék), miközben a szállítási szolgáltatások 30, a turizmus 11 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

Év/év

2022. II. negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szolgáltatásexport euróban számított értéke 30 százalékkal (forintban 41), az importé 28 százalékkal (forintban 39) nőtt. Az aktívum 537 millió euróval (256 milliárd forinttal) meghaladta az előző év azonos időszaki többletet.

Az aktívum jelentős növekedése elsősorban a szállítási szolgáltatások és a turizmus egyenlegének 278 és 269 millió eurós javulásával magyarázható.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 24 százalékkal, 187 millió euróval vált kedvezőbbé, melyhez jelentősen hozzájárult a Lengyelországgal folytatott kereskedelem egyenlegének 106 millió euró értékű javulása.

Az EU-n kívüli országok esetében a többlet 350 millió euróval, 45 százalékkal emelkedett. A legnagyobb értékű egyenlegjavulást, 91 millió eurót az Egyesült Királyság viszonylatában regisztrált a statisztikai hivatal.

I. félév

2022 első hat hónapjában a kivitel értéke 12,6 milliárd euró (4,7 ezer milliárd forint), a behozatalé 9,1 milliárd euró (3,4 ezer milliárd forint) volt. Éves összevetésben a kivitel értéke 29 százalékkal (2,8 milliárd euróval), a behozatalé 24 százalékkal (1,7 milliárd euróval) bővült.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS