Szolgáltatás-külkereskedelem: az export 1,4, az import 1,8 százalékkal nőtt a II. negyedévben

2019. 08. 30., 09:50

2019 II. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 1,4, importja 1,8 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest; az aktívum 2,3 milliárd euró volt, 17 millió euróval több a 2018. II. negyedévinél – tájékoztatott a KSH.

2019. II. negyedévben az export értéke 6,6 milliárd euró (2,1 ezer milliárd forint), az importé 4,2 milliárd euró (1,4 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem többlete 2,3 milliárd eurót (756 milliárd forintot) tett ki.

Az aktívum 43 százaléka a turizmusból, 34 százaléka a szállítási szolgáltatásokból származott.

A szolgáltatásexportunk 71, -importunk 76 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett.

A legfontosabb partnerünk Németország volt, amellyel az összforgalom 19 százaléka bonyolódott le. A második legfontosabb partner, az Egyesült Államok 10 százalékos arányban részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások csoportjának 39 százalékos (ezen belül az egyéb üzleti szolgáltatásoknak 20 százalékos) volt a részesedése, ezt követte a szállítási szolgáltatások csoportja 27, a turizmus 24 százalékkal. Import tekintetében is az előbbi szolgáltatáscsoportok voltak a dominánsak, az üzleti szolgáltatások részesedése a legkiemelkedőbb, 59 százalékkal (ezen belül az egyéb üzleti szolgáltatásoké 34 százalék), a szállítási szolgáltatások 23, a turizmus 13 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 10:10:10
A K&H kkv bizalmi index tavaly év végén látott javulása az idei első negyedévben ismét megtorpant: 4 pontos csökkenéssel mínusz10 ponton áll a mutató, ami így már közel két éve a negatív tartományban van.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS