Szolgáltatás-külkereskedelem: az export 1,4, az import 1,8 százalékkal nőtt a II. negyedévben

2019. 08. 30., 09:50

2019 II. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 1,4, importja 1,8 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest; az aktívum 2,3 milliárd euró volt, 17 millió euróval több a 2018. II. negyedévinél – tájékoztatott a KSH.

2019. II. negyedévben az export értéke 6,6 milliárd euró (2,1 ezer milliárd forint), az importé 4,2 milliárd euró (1,4 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem többlete 2,3 milliárd eurót (756 milliárd forintot) tett ki.

Az aktívum 43 százaléka a turizmusból, 34 százaléka a szállítási szolgáltatásokból származott.

A szolgáltatásexportunk 71, -importunk 76 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett.

A legfontosabb partnerünk Németország volt, amellyel az összforgalom 19 százaléka bonyolódott le. A második legfontosabb partner, az Egyesült Államok 10 százalékos arányban részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások csoportjának 39 százalékos (ezen belül az egyéb üzleti szolgáltatásoknak 20 százalékos) volt a részesedése, ezt követte a szállítási szolgáltatások csoportja 27, a turizmus 24 százalékkal. Import tekintetében is az előbbi szolgáltatáscsoportok voltak a dominánsak, az üzleti szolgáltatások részesedése a legkiemelkedőbb, 59 százalékkal (ezen belül az egyéb üzleti szolgáltatásoké 34 százalék), a szállítási szolgáltatások 23, a turizmus 13 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-05 16:13:00
A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS