Századvég: a háború miatt a vállalkozások konjunktúraérzete is csökkent áprilisban

2022. 04. 21., 19:55

Mind a lakosság, mind a vállalkozások konjunktúraérzete romlott áprilisban: a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán értelmezett lakossági index mínusz 4,8-ről mínusz 7,5-re, míg a vállalati mutató értéke mínusz 5,1-ről mínusz 6,8-re csökkent – tájékoztatta a Századvég Konjunktúrakutató legfrissebb felméréséről csütörtökön az MTI-t.

A mutató alakulásában az előző hónaphoz hasonlóan most is az orosz-ukrán háború, az ehhez kapcsolódó szankciók, valamint az indukált gazdasági hatások játszottak főszerepet. Az előző hónappal ellentétben azonban most már nemcsak a jövőre vonatkozó kilátások váltak kedvezőtlenebbé, hanem a múlt megítélése is romlott. A konjunktúraérzet érdemi javulása akkor várható, ha a háború befejeződik és a szankciók hatásai is megszűnnek.

A lakossági konjunktúraindex mind a négy alindexe csökkent áprilisban. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatás megítélése, az előző havi 10,6-ről 9,7-re módosult a mutató. A legnegatívabb az eddigiekhez hasonlóan az infláció megítélése, az előző havi mínusz 70,4-ről mínusz 76,3-re zuhant az index. A gazdasági környezet mutatója mínusz 8,8-ről mínusz 12,3-re romlott, míg az anyagi helyzeté mínusz 2,8-ről mínusz 5,9-re esett.

Az infláció megítélésének romlása miatt kedvezőtlenebbé váltak a béremelésekkel kapcsolatos várakozások is a felmérés tanúsága szerint. A következő egy évre az inflációt jelentősen meghaladó béremelést valószínűsít az előző havihoz hasonlóan a válaszadók alig 3,4 százaléka. A márciusi 16,9 százaléknál kevesebben, 13,1 százalék számít az inflációt csekély mértékben meghaladó béremelésre, míg az előző havi 22,2 százalék után 23,1 százalékon alakult az inflációval megegyező béremelést várók aránya.

A vállalati konjunktúramutató négy alindexéből három romlott áprilisban. Javulást a termelési környezetben mértek, ennek mutatója mínusz 4,5-ről mínusz 3,0-ra emelkedett. A jelentős romlás ellenére még mindig legkedvezőbb az iparági környezet megítélése, amelynek alindexe 6,4-ről 0,4-re csökkent. A gazdasági környezet megítélése mínusz 14,0-ről mínusz 20,2-re romlott, miközben az üzleti környezeté mínusz 2,3-ről mínusz 8,9-re esett vissza.

A vállalatok között áprilisra 21,9 százalékról 25,5 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az ország gazdasági helyzete az elmúlt évben jelentősen, míg 23,5 százalékról 28,2 százalékra azoké, akik szerint kis mértékben romlott. A változatlanságot tapasztaló cégek aránya 19,0 százalékról 15,9 százalékra csökkent.

Közben a kismértékű javulást tapasztaló cégek aránya 22,5 százalékról 19,8 százalékra, míg a jelentős javulást érzékelőké 11,9 százalékról 8,1 százalékra csökkent. Arra a kérdésre, hogy a cég az elmúlt egy évben mennyivel tudta növelni értékesítési árait, a válaszadók többsége, 41,6 százaléka választotta a 7 százalék feletti mértéket a márciusi 34,2 százalék után – közölte a Századvég. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS