Ökológiai gazdálkodás: 2020-ban megtorpant a növekedés

2022. 05. 13., 14:12

Magyarországon az ökológiai módon művelt mezőgazdasági termőterületek nagysága 2020-ban 301 ezer hektár volt, 0,6 százalékkal kevesebb mint 2019-ben.

2015 és 2019 között a Vidékfejlesztési Program támogatásai révén gyors ütemben nőtt a biogazdálkodásba bevont területek nagysága. Jelentős növekedés először 2016-ban következett be, amikor 136 ezerről 186 ezer hektárra bővült a területnagyság, majd 2019-ig tovább emelkedett 63 százalékkal (303 ezer hektárra). Az ökológiai gazdálkodás 2019-ben a hazai mezőgazdasági területek 5,7 százalékát tette ki, ami továbbra is elmarad az Európai Unió 7,9 százalékos átlagértékétől – olvasható a statisztikai hivatal „Környezeti helyzetkép, 2020” című friss kiadványában.

Minősített biotermékeket csak olyan területen állíthatnak elő, amely átesett a két-hároméves, ún. átállási perióduson. Az ökológiai gazdálkodás szempontjából ígéretes, hogy az átállási területek nagysága a Vidékfejlesztési Program támogatásának köszönhetően 2015-ről 2019-re több mint háromszorosára, 118 ezer hektárra nőtt. 2020-ban ez a folyamat kissé megtorpant, 10 ezer hektárral csökkent az átállási területek nagysága. A már átállt ökológiai területek kiterjedése 2015 és 2020 között megduplázódott, 193 ezer hektárra emelkedett.

Az ökológiai gazdálkodók száma lényegében az ökológiai területtel párhuzamosan alakult. 2020-ban az előző évhez képest gyakorlatilag nem változott, ugyanakkor 2,5-szer annyian (5128-an) gazdálkodtak ökológiai módszerekkel, mint 2015-ben.

Magyarországon 2020-ban az ökológiai területek hasznosítás szerinti megoszlása az 5 évvel korábbihoz viszonyítva lényegesen nem változott. A területek 60 százaléka (181 ezer hektár) rét, legelő volt, további 13 százalékán gabonaféléket termeltek. Előbbi aránya nem változott, utóbbié 5 százalékponttal volt alacsonyabb, mint 2015-ben. A zöldtakarmányok területe 35 ezer hektárra, aránya 10-ről 12 százalékra nőtt. Változatlanul alacsony az ökológiai területeken termelt zöldségfélék (1 százalék) és ültetvények (gyümölcs, szőlő: 5 százalék) aránya. A zöldségterületek több mint felén csemegekukoricát és zöldborsót termesztenek, míg a gyümölcsültetvények 60 százalékán alma és dió, további 12 százalékán meggy és cseresznye terem.

Annak ellenére, hogy az ökológiai minőségű takarmánybázis rendelkezésre áll – a földterület több mint 70 százalékán takarmányokat termelnek –, az ökológiai állattenyésztés súlya változatlanul elenyésző, csak a szarvasmarhatartásnak van jelentősége. Az ökológiai gazdálkodásba bevont szarvasmarhák száma 2020-ban 26 ezer volt, a teljes szarvasmarha-állomány 2,8 százalékát tette ki. Ez 3,4 százalékkal alacsonyabb az előző évhez képest, a megelőző 5 év átlagánál ugyanakkor 26 százalékkal magasabb.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS