Ökológiai gazdálkodás: 2020-ban megtorpant a növekedés

2022. 05. 13., 14:12

Magyarországon az ökológiai módon művelt mezőgazdasági termőterületek nagysága 2020-ban 301 ezer hektár volt, 0,6 százalékkal kevesebb mint 2019-ben.

2015 és 2019 között a Vidékfejlesztési Program támogatásai révén gyors ütemben nőtt a biogazdálkodásba bevont területek nagysága. Jelentős növekedés először 2016-ban következett be, amikor 136 ezerről 186 ezer hektárra bővült a területnagyság, majd 2019-ig tovább emelkedett 63 százalékkal (303 ezer hektárra). Az ökológiai gazdálkodás 2019-ben a hazai mezőgazdasági területek 5,7 százalékát tette ki, ami továbbra is elmarad az Európai Unió 7,9 százalékos átlagértékétől – olvasható a statisztikai hivatal „Környezeti helyzetkép, 2020” című friss kiadványában.

Minősített biotermékeket csak olyan területen állíthatnak elő, amely átesett a két-hároméves, ún. átállási perióduson. Az ökológiai gazdálkodás szempontjából ígéretes, hogy az átállási területek nagysága a Vidékfejlesztési Program támogatásának köszönhetően 2015-ről 2019-re több mint háromszorosára, 118 ezer hektárra nőtt. 2020-ban ez a folyamat kissé megtorpant, 10 ezer hektárral csökkent az átállási területek nagysága. A már átállt ökológiai területek kiterjedése 2015 és 2020 között megduplázódott, 193 ezer hektárra emelkedett.

Az ökológiai gazdálkodók száma lényegében az ökológiai területtel párhuzamosan alakult. 2020-ban az előző évhez képest gyakorlatilag nem változott, ugyanakkor 2,5-szer annyian (5128-an) gazdálkodtak ökológiai módszerekkel, mint 2015-ben.

Magyarországon 2020-ban az ökológiai területek hasznosítás szerinti megoszlása az 5 évvel korábbihoz viszonyítva lényegesen nem változott. A területek 60 százaléka (181 ezer hektár) rét, legelő volt, további 13 százalékán gabonaféléket termeltek. Előbbi aránya nem változott, utóbbié 5 százalékponttal volt alacsonyabb, mint 2015-ben. A zöldtakarmányok területe 35 ezer hektárra, aránya 10-ről 12 százalékra nőtt. Változatlanul alacsony az ökológiai területeken termelt zöldségfélék (1 százalék) és ültetvények (gyümölcs, szőlő: 5 százalék) aránya. A zöldségterületek több mint felén csemegekukoricát és zöldborsót termesztenek, míg a gyümölcsültetvények 60 százalékán alma és dió, további 12 százalékán meggy és cseresznye terem.

Annak ellenére, hogy az ökológiai minőségű takarmánybázis rendelkezésre áll – a földterület több mint 70 százalékán takarmányokat termelnek –, az ökológiai állattenyésztés súlya változatlanul elenyésző, csak a szarvasmarhatartásnak van jelentősége. Az ökológiai gazdálkodásba bevont szarvasmarhák száma 2020-ban 26 ezer volt, a teljes szarvasmarha-állomány 2,8 százalékát tette ki. Ez 3,4 százalékkal alacsonyabb az előző évhez képest, a megelőző 5 év átlagánál ugyanakkor 26 százalékkal magasabb.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS