Novemberben 6 százalékon tetőzhet az infláció

2021. 10. 09., 11:00

Tovább gyorsult az infláció szeptemberben. Jelentős hiányt mutatott a külkereskedelem augusztusban. Így látja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Inflációs és külkereskedelmi áruforgalmi adatokat tett közzé a KSH október 8-án.

2021. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. A gyorsulás várható volt, a mi várakozásunk az éves indexre 5,4 százalék volt, a tényleges adat végül minimálisan meghaladta ezt. Így az idei év első kilenc hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

A KSH közleménye szerint az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk, illetve az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. Az előző hónaphoz képest a szolgáltatások kivételével minden termékcsoportban gyorsult a drágulás. Legnagyobb mértékben a tartós fogyasztási és a ruházati cikkek ára emelkedett. A szeptemberi adatok különösebb meglepetést nem okoztak. A maginflációs mutató 0,2 százalékkal nőtt augusztushoz képest, így éves alapon 4 százalékkal emelkedett az index értéke. Ugyanezen a szinten állt az MNB által számított adószűrt maginfláció is.

Előretekintve az újranyitást követő átárazódások nagy része már végbemehetett, a negyedik negyedévben is felfelé hajtja az inflációt az emelkedő olajár, az élelmiszerek árai és a kedvezőtlen bázishatás. Ezek miatt novemberben 6 százalékos szint közelében tetőzhet az áremelkedés mértéke. Az átlagos infláció 2021-ben 4,7 százalékos lehet, míg decemberre 5,6 százalékra várjuk az éves indexet. Januártól kifut a jövedéki adó és az üzemanyagár-emelkedés hatása a bázisból, így számottevően mérséklődhet az árnövekedés mértéke. Mindemellett továbbra is felfelé mutató kockázatok övezik a kilátásokat (minimálbér-emelés, szja-visszatérítés, energia- és nyersanyagárak globális drágulása).

2021. augusztusban az export euróban számított értéke 5,2, az importé 16 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 811 millió euróval romlott és 467 millió eurós hiányt mutatott augusztusban. A külkereskedelmi áruforgalom teljesítményét alapvetően meghatározza a hazai ipar kibocsátása. A visszafogott teljesítmény hátterében tehát vélhetően döntően az augusztusi autóipari leállások álltak.

A szokásos nyári leállások mellett most az alkatrészhiány miatt bekövetkező rendhagyó kényszerszünetek vezettek a várttól elmaradó teljesítményhez a szektorban. Ezek következtében az egyre erősödő belső kereslet egy meglehetősen visszafogott kivitellel párosult, melynek eredményeként jelentős hiány jött létre az idei év nyolcadik hónapjában.

Előretekintve sajtóinformációk szerint szeptemberben újabb járműipari leállások fékezhették a termelést. Az utolsó negyedévben sem számíthatunk számottevő exportbővülésre, mivel a külső környezet egyre kevésbé támogató. A kecskeméti Mercedes-gyár is a termelése visszafogására kényszerül a globális kínálati kapacitáskorlátok miatt.

A járműipar és a hozzá kapcsolódó alágak mérsékelt teljesítményét azonban továbbra is ellensúlyozhatják az akkumulátorgyártásban és a vegyiparban kiépülő új kapacitások, melyek támogatják a kivitel bővülését. Az elkövetkezendő hónapokban a belső kereslet további növekedésére számítunk, mind a fogyasztás, mind a beruházások terén, így továbbra is magas maradhat az importdinamika. Ezek eredőjeként az évkezdettől kumulált áru-külkereskedelmi mérleg mérséklődhet az év hátralévő részében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-04 17:39:00
A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.