Novemberben 6 százalékon tetőzhet az infláció

2021. 10. 09., 11:00

Tovább gyorsult az infláció szeptemberben. Jelentős hiányt mutatott a külkereskedelem augusztusban. Így látja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Inflációs és külkereskedelmi áruforgalmi adatokat tett közzé a KSH október 8-án.

2021. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. A gyorsulás várható volt, a mi várakozásunk az éves indexre 5,4 százalék volt, a tényleges adat végül minimálisan meghaladta ezt. Így az idei év első kilenc hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

A KSH közleménye szerint az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk, illetve az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. Az előző hónaphoz képest a szolgáltatások kivételével minden termékcsoportban gyorsult a drágulás. Legnagyobb mértékben a tartós fogyasztási és a ruházati cikkek ára emelkedett. A szeptemberi adatok különösebb meglepetést nem okoztak. A maginflációs mutató 0,2 százalékkal nőtt augusztushoz képest, így éves alapon 4 százalékkal emelkedett az index értéke. Ugyanezen a szinten állt az MNB által számított adószűrt maginfláció is.

Előretekintve az újranyitást követő átárazódások nagy része már végbemehetett, a negyedik negyedévben is felfelé hajtja az inflációt az emelkedő olajár, az élelmiszerek árai és a kedvezőtlen bázishatás. Ezek miatt novemberben 6 százalékos szint közelében tetőzhet az áremelkedés mértéke. Az átlagos infláció 2021-ben 4,7 százalékos lehet, míg decemberre 5,6 százalékra várjuk az éves indexet. Januártól kifut a jövedéki adó és az üzemanyagár-emelkedés hatása a bázisból, így számottevően mérséklődhet az árnövekedés mértéke. Mindemellett továbbra is felfelé mutató kockázatok övezik a kilátásokat (minimálbér-emelés, szja-visszatérítés, energia- és nyersanyagárak globális drágulása).

2021. augusztusban az export euróban számított értéke 5,2, az importé 16 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 811 millió euróval romlott és 467 millió eurós hiányt mutatott augusztusban. A külkereskedelmi áruforgalom teljesítményét alapvetően meghatározza a hazai ipar kibocsátása. A visszafogott teljesítmény hátterében tehát vélhetően döntően az augusztusi autóipari leállások álltak.

A szokásos nyári leállások mellett most az alkatrészhiány miatt bekövetkező rendhagyó kényszerszünetek vezettek a várttól elmaradó teljesítményhez a szektorban. Ezek következtében az egyre erősödő belső kereslet egy meglehetősen visszafogott kivitellel párosult, melynek eredményeként jelentős hiány jött létre az idei év nyolcadik hónapjában.

Előretekintve sajtóinformációk szerint szeptemberben újabb járműipari leállások fékezhették a termelést. Az utolsó negyedévben sem számíthatunk számottevő exportbővülésre, mivel a külső környezet egyre kevésbé támogató. A kecskeméti Mercedes-gyár is a termelése visszafogására kényszerül a globális kínálati kapacitáskorlátok miatt.

A járműipar és a hozzá kapcsolódó alágak mérsékelt teljesítményét azonban továbbra is ellensúlyozhatják az akkumulátorgyártásban és a vegyiparban kiépülő új kapacitások, melyek támogatják a kivitel bővülését. Az elkövetkezendő hónapokban a belső kereslet további növekedésére számítunk, mind a fogyasztás, mind a beruházások terén, így továbbra is magas maradhat az importdinamika. Ezek eredőjeként az évkezdettől kumulált áru-külkereskedelmi mérleg mérséklődhet az év hátralévő részében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS