Nőtt a kereslet a hosszabb lejáratú autópálya-matricák iránt

2023. 07. 13., 16:52

Míg darabszámra nagyjából ugyanannyi autópálya-matrica fogyott idén az első fél évben, mint egy évvel korábban, a hosszabb érvényességi idejű matricákból több kelt el. Összességében majdnem 15 százalékkal több pénz folyt be az államkasszába a díjköteles utak használata után – derült ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) közleményéből.

Az előértékesítéssel együtt csaknem 7,7 millió darab e-matricát vásároltak a közlekedők idén június 30-ig.

Az államkasszába 273 milliárd forint folyt be a díjköteles utak használata után a fél év végére, ami bő 14,5 százalékkal haladja meg a tavaly azonos időszakit.

Az összes útdíjbevétel több mint 70 százalékát a 3,5 tonna feletti legnagyobb össztömegű tehergépjárművek úthasználata után fizették be, a fennmaradó közel 30 százalékot pedig az autópályamatricavásárlások teszik ki.

Bozóky Alex, a NÚSZ vezérigazgatója a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy az éves országos autópálya-matricából több mint 11 százalékkal, a vármegyeiből pedig közel 6 százalékkal több fogyott, mint 2022 azonos időszakában.

A személyautóknál (D1 díjkategória) az éves országos matricavásárlások száma több mint 19 százalékkal, a vármegyei matricáké pedig közel 5 százalékkal nőtt június 30-ig.

A darabszámot nézve a Pest és a Fejér vármegyére érvényes matricáknál a legnagyobb az emelkedés, nagyjából 25 ezerrel több fogyott ezekből a vignettákból, mint egy évvel korábban. A Pest vármegyeiből mintegy 1,2 millió, a Fejér vármegyére érvényesből pedig csaknem 290 ezer darab kelt el az idei évre június utolsó napjáig.

A NÚSZ adatai szerint egyre több matricát vesznek meg az ügyfelek elektronikus úton, a matricavásárlások 35 százaléka történik ilyen módon, míg tavaly 31 százalék volt ez az arány. Az elektronikus vásárlások közül idén már nagyjából minden ötödik a szolgáltató saját online felületén, a nemzetiutdij.hu oldalon zajlott. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS