Népszámlálás: fontosak az egészségi állapotra vonatkozó kérdések

Népszámlálás: fontosak az egészségi állapotra vonatkozó kérdések
2022. 07. 25., 19:57

Az októberi népszámlálás fontos részét képezik a lakosság egészségi állapotára és a fogyatékossággal élő emberek helyzetére vonatkozó kérdések − emelte ki Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási projektvezetője a fogyatékossággal élő személyeket támogató 10 hazai civil szervezettel és a kormányzati partnerekkel közösen folytatott szakmai egyeztetést lezáró fórumon. Hozzátette, kiemelten fontos, hogy a kérdésekre mindenki válaszoljon, hiszen a népszámlálás eredményei hosszú távon szolgáltatnak majd adatokat az egészségügyi és esélyegyenlőségi fejlesztésekhez.

Az idén október 1. és november 28. között zajló népszámlálás menetéről, valamint a fogyatékossággal élő emberek számára is elérhető, akadálymentes, elektronikus kérdőív egészségi állapotra vonatkozó kérdéseiről tartott szakmai egyeztető fórumot 10, a fogyatékossággal élő embereket képviselő civil szervezettel, a Belügyminisztérium Gondoskodáspolitikáért Felelős Államtitkárságának Fogyatékosságügyi Főosztályával, valamint az Országos Fogyatékosságügyi Tanáccsal a Központi Statisztikai Hivatal.

Kovács Marcell, a KSH népszámlálási projektvezetője a fórumon kiemelte: a hivatal arra kéri a lakosságot, hogy válaszoljanak az egészségi állapotra vonatkozó kérdésekre, hiszen a népszámlálás eredményei hosszú távon szolgáltatnak meghatározó adatokat a mindenkit érintő egészségügyi fejlesztésekhez, beruházásokhoz. Fontos ugyanakkor, hogy a fogyatékossággal élő emberek is feleljenek az őket érintő kérdésekre, ugyanis az ő életkörülményeikről nem állnak rendelkezésre más adatforrásból ilyen részletes információk, márpedig ezek kiemelt szerepet játszanak a helyzetük javítását, esélyegyenlőségük biztosítását célzó programok előkészítésében, megvalósításában. „Mindemellett a válaszok a fogyatékosággal élőket támogató civil szervezetek munkájához is nélkülözhetetlenek” – tette hozzá a KSH projektvezetője.

Dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: „A fogyatékos személyek érdekképviseletének eredményességét garantálja a célcsoport létszámának pontos meghatározása. Ezért kérjük minden látássérült társunkat, hogy adjon választ a fogyatékosságra vonatkozó kérdésekre, és jelölje látássérültségének mértékét a népszámlálási kérdőívben. Az MVGYOSZ már az előző cenzus alkalmával is komoly erőfeszítést tett annak érdekében, hogy az online, önkitöltős népszámlálási kérdőív a vak és gyengénlátó állampolgárok számára is egyenlő eséllyel hozzáférhető, önállóan kitölthető legyen. Ebben együttműködő partnerünk a Központi Statisztikai Hivatal, így bízunk benne, hogy a látássérült emberek népszámlálásban való részvétele 2022-ben akadálymentes lesz.”

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke szintén a kérdőív kitöltésére biztatta az érintetteket. Mint fogalmazott: „Az autizmusban érintett hazai lakosság számára a jólétet és biztonságot jelentő szolgáltatások köre akkor bővülhet, ha láthatóvá válik számosságában is a magyar állampolgárok autizmusban való érintettsége, ha feltárjuk a mindennapi nehézségeinket. Az idei népszámlálás lehetőséget biztosít arra, hogy láthatóvá váljunk, hogy változtatni tudjunk a jövőnkön.”

„A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége kéri a siket, nagyothalló és siketvak személyeket a teljes kérdőív kitöltésére. A hallásállapotra vonatkozó válaszokból kinyert adatok érdekvédelmi és lobbimunkánkhoz elengedhetetlenek. Közreműködünk abban, hogy megvalósuljon a jelnyelvi adaptálással történő akadálymentesítés, és a siket és nagyothalló személyek így egyenlő eséllyel tudjanak részt venni a népszámláláson” − emelte ki Sáfrány Margit, a SINOSZ igazgatója.

A KSH által szervezett szakmai egyeztetésen részt vett civil és kormányzati szervezetek: 
− Afázia Egyesület,
− Autisták Országos Szövetsége,
− Belügyminisztérium Gondoskodáspolitikáért Felelős Államtitkársága,
− Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete,
− Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége,
− Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége,
− Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége,
− Országos Fogyatékosságügyi Tanács, Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum,
− Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége,
− Siketvakok Országos Egyesülete,
− Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete.

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 15:13:56
Az energiaárak rendkívüli növekedése, a rekordmagas infláció és az általános gazdasági bizonytalanság szinte minden szektoron nyomot hagy. Míg a munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalni jelentős változásokat, kérdés, hogy ez meddig maradhat így.
2022-12-05 14:13:00
December 2-án az EU három intézménye és több mint 500 európai polgár közösen értékelte az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményeképp hozott intézkedéseket.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS